1. In de verkeerde volgorde renoveren
Heb je een grondige renovatie van je huis of appartement gepland ? Dan is een gericht stappenplan voor je verbouwing erg belangrijk. Zo vermijd je niet alleen onaangename verrassingen, maar zorg je er ook voor dat de verbouwing vlot verloopt. Enkele aandachtspunten zijn bijvoorbeeld:
- Tijdens de sloopwerken: ga eerst na waar de leidingen en elektriciteitskabels lopen om geen structurele schade aan te brengen. Het is ook belangrijk om te controleren welke muren steunmuren zijn - en dus niet zomaar gesloopt kunnen worden.
- Tijdens de isolatiewerken: een goed geïsoleerde bouwschil is erg belangrijk voor een hoge EPC-waarde. Start met het dak en de buitenmuren. Ook de vloeren kunnen eventueel geïsoleerd worden. Dit soort isolatie moet al van de beginfase aangelegd worden. Spouwisolatie kan je altijd in een latere fase toevoegen.
- Tijdens de opbouw: denk goed na over de plaatsing van structurele componenten, zoals stopcontacten en waterleidingen. Het is erg moeilijk om dit nadien nog te veranderen.
Voor een succesvolle voorbereiding van je renovatieproject kan je ook onze uitgebreide checklist met handige tips gebruiken.
Ga je voor een totaalrenovatie door ons? Dan ben je verzekerd van permanente raad en opvolging, en dat al vanaf de beginfase. Wij nemen dit alles vanzelfsprekend voor onze rekening.
2. Met de verkeerde partij in zee gaan.
Wil je een verbouwing met zo weinig mogelijk stress? Dan kies je best voor een betrouwbare renovatiepartner. Een goede aannemer heeft zowel oog voor de timing als het kostenplaatje, zodat je verbouwing netjes op tijd én binnen budget wordt afgeleverd.
Het is bijvoorbeeld belangrijk voor de timing dat de agenda’s van de verschillende vaklui op elkaar worden afgestemd. Wanneer kunnen de ramen geïnstalleerd worden? Heeft de loodgieter voldoende tijd om de badkamer te installeren? Kunnen de nieuwe elektriciteitskabels al gelegd worden?
Kies voor een aannemer met ervaring. Zo wordt je renovatieproject op tijd opgeleverd en bespaar je jezelf onnodige stress tijdens de werken én achteraf.
Let ook op de grootte van het bedrijf waar je mee samenwerkt en hoe lang ze al bestaan. Bij kleine of nieuwe aannemers heb je bijvoorbeeld weinig financiële garanties als ze failliet gaan.
Vergelijk daarom steeds verschillende bedrijven of aannemers en vraag ook enkele referenties op. Kan een bouwbedrijf geen mooie realisaties voorleggen? Dan is dat een slecht teken. Let daarnaast op of het bedrijf snel reageert op mailtjes en telefoons. Dat geeft je een goed beeld van hun manier van werken en opvolging met klanten.
3. Zelf aan de slag gaan door kleine renovaties of sloopwerken uit te voeren.
Steek je graag zelf de handen uit de mouwen? Dat kan een goed idee zijn voor de afwerking en interieurstyling. De echte renovatiewerken en structurele veranderingen laat je echter beter aan een vakman over.
Het gebeurt bijvoorbeeld maar al te vaak dat er een waterleiding wordt geraakt bij het boren. Of dat je een oude elektriciteitskabel ontdekt bij het slopen van een muur. Een muur die dan toevallig ook nog een steunmuur bleek te zijn. Of dat je de isolatie verkeerd plaatst waardoor je last krijgt van vocht en condensatie.
Zulke problemen kan je echter makkelijk voorkomen door goede vakmannen in te schakelen. Een professioneel aannemersbedrijf zorgt voor een gerichte voorbereiding én uitvoering van je project. Onze renovatieadviseur luistert naar je wensen om je plannen in detail uit te werken. Als het nodig is schakelen we ook een architect in.
Als de werken eenmaal starten, krijg je een vaste projectleider toegewezen die jouw renovatie opvolgt. Hij of zij coördineert het volledige proces, zodat al jouw wensen correct worden uitgevoerd - en dat zonder zorgen. Wij doen alles trouwens van A tot Z. Dus tot de volledige afwerking van je nieuwe interieur toe.
4. De capaciteiten en mogelijkheden van je huis onderschatten op vlak van ruimtegebruik, optimalisaties en comfort.
Het is vaak moeilijk om je eigen woning met een neutrale blik te bekijken. Hierdoor maak je mogelijk onvoldoende gebruik van de ruimte of maximaliseer je je woonoppervlakte niet. Een goede aannemer of architect heeft de kennis om de vele opties in te schatten en nieuwe suggesties te maken. Er wordt dan optimaal met de beschikbare ruimte omgesprongen.
Door bijvoorbeeld de woonkamer anders in te delen kan je extra ruimte maken voor een kantoor. Heb je een kinderkamer nodig? Misschien kan je de zolderruimte op een handige manier gebruiken voor een mooie, extra kamer. Voelt je keuken vaak wat krap aan? Een architect kent vele oplossingen, zoals slimme opslagsystemen, om je ruimte te maximaliseren. Ook maatkasten kunnen op slimme manieren ingezet worden doorheen je hele woning. Zo creëer je veel opbergruimte door plaatsen te gebruiken die nu onbenut zijn.
Bij Victor beginnen we met een verkennend gesprek met een bouwadviseur om je woonnoden in te schatten. Na dat eerste contact komt er een afspraak aan huis om je wensen en plannen in detail te bespreken. Dan krijgen we ook een goed zicht op alle mogelijkheden. Daarna kunnen we een eerste ontwerp uitwerken.
Ben je benieuwd geworden naar onze werkwijze? Je vindt hier het Victor stappenplan.
5. Geen rekening houden met de fundering van je woning.
Soms zijn structurele veranderingen niet mogelijk door bijvoorbeeld de beperkte draagkracht van muren of door een zwakke ondergrond. Dan kan je helaas geen bijgebouw plaatsen of extra kamers op de zolder maken. Een goede aannemer geeft je bij het eerste huisbezoek al een duidelijk beeld van de mogelijkheden, zodat je met realistische verwachtingen kan beginnen plannen.
Uitstekende luistervaardigheden en een goed oplossingsvermogen zijn hier cruciaal. De aannemer zorgt dat jij je prioriteiten en wensen kan aangeven en denkt mee na over mogelijke oplossingen voor knelpunten in je woning. Het resultaat is een bouwplan dat jouw wensen respecteert én de mogelijkheden van je woning optimaal in acht neemt.
Vandaar dat je voor grotere renovaties steeds het advies van een architect inwint. Bij Victor hebben we onze eigen architecten, maar je kan natuurlijk ook zelf je architect kiezen. Dan werken wij daar mee samen.
6. Renoveren zonder aan langetermijnplannen te denken.
We engageren ons bij Victor om totaalrenovaties voor het leven te creëren. Zowel wat het tijdloze design als de kwaliteit van de werken betreft. Maar we denken ook al na over je toekomstige noden. Die kunnen immers veranderen.
Doe je de renovatie zelf? Begin dan met een goede voorbereiding. Dan heb je een doordacht plan dat rekening houdt met de toekomst nodig. Bekijk daarvoor eerst de huidige functies van je leefruimtes en kijk hoe je noden kunnen veranderen. Wil je graag dat de speelkamer later kan omgebouwd worden tot werkruimte? Wil je later misschien een slaapkamer op de benedenverdieping? Welke plekjes in huis worden nog niet helemaal benut? Wat is bijvoorbeeld de impact van die veranderingen op waar er water, elektriciteit en verwarming nodig is?
Heb je dit allemaal bepaald en krijgen je plannen vorm? Dan wordt het tijd om tot een écht bouwkundig plan over te gaan en een raming of gedetailleerde berekening van de kosten op te stellen. Werk je met Victor samen? Dan krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden. Wat de renovatiekost betreft kan je een raming of zelfs een volledig gedetailleerde kostenberekening krijgen (voor dit laatste vragen we een kleine vergoeding die je terugkrijgt wanneer we de werken ook echt uitvoeren).
Ben je van plan een totaalrenovatie uit te voeren en ben je benieuwd naar meer?
Neem gerust contact met ons op.