Actueel Trends

Is een totaalrenovatie iets voor jou?

Dankzij een renovatie kan je van een woning die wat liefde kan gebruiken weer een parel maken. Hoewel kleine aanpassingen en puntjes op de ‘i’ al een verschil kunnen maken, kiezen veel mensen meteen voor een totaalrenovatie. Wat houdt dit in en is dat de beste keuze? ? Je ontdekt het op deze pagina.

<CR:core_head_title />

Wanneer kiezen voor een totaalrenovatie?

Overweeg je een totaalrenovatie? Er zijn verschillende situaties waarin dit een uitstekende keuze is. Stel, je woont al jaren in hetzelfde huis. De buurt is prettig, de woning voelt vertrouwd aan en heeft emotionele waarde door de vele leuke herinneringen. De verouderde woning begint echter gebreken te vertonen. Je kan ervoor kiezen om te verhuizen, maar een totaalrenovatie is in dit geval een veel betere oplossing.

Of misschien koop je een bestaande woning, maar ben je niet blij met de inrichting en de stijl. De keuken en badkamer zien er gedateerd uit, de kamers zijn te klein en er staan binnenmuren die je wil weghalen. Aan de buitenzijde ziet de gevel er sterk verouderd uit en het dak heeft zijn beste tijd gehad. Het energiepeil van de woning ligt ook veel te hoog. Maar de ligging is perfect en de woning heeft het potentieel om er een warme thuis van te maken.

Dat zijn twee voorbeelden waarbij een totaalrenovatie de beste keuze is. Als je dit stap voor stap zou aanpakken ben je voor vele jaren vertrokken. Je woning wordt dan voor lange tijd een werf. Daar blijft het ook niet bij. Sommige aanpassingen, zoals het energiezuinig maken van je woning, voer je best niet in fasen uit. Doe je dat toch? Dan zal het resultaat helaas niet optimaal zijn.


De voordelen van renoveren in fasen

Het grote voordeel van renoveren in fasen is dat je de kosten kan spreiden in de tijd. Je hoeft niet meteen je volledige renovatiebudget op tafel te leggen. Al is dat laatste ook een mogelijk nadeel geworden. In tijden dat materiaalprijzen sterk schommelen en vooral de hoogte in gaan, kan het zijn dat een toekomstige renovatie veel duurder uitvalt dan wat je vandaag zou betalen.

Een ander voordeel van faseren is dat je tijdens de werken meestal in je woning kan blijven wonen. Je werkt ruimte per ruimte en kan je leven daaraan aanpassen. Bij een totaalrenovatie wordt je hele woning een werf en er blijven wonen is in de meeste gevallen niet mogelijk.


Totaalenovatie

De voordelen van een totaalrenovatie

Een totaalrenovatie biedt enkele interessante voordelen ten opzichte van een renovatie in fasen.

1. Op lange termijn bespaar je geld

Wanneer je alles in één keer laat uitvoeren, bespaar je op lange termijn geld. Stel, je wilt de cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp en de oude radiatoren worden vervangen door een energiezuinige vloerverwarming. Je vloer moet dus opengebroken worden. Dit is natuurlijk het aangewezen moment om een nieuwe tegel of parket te kiezen en vloerisolatie aan te brengen. Anders moet je later een deel van de werken opnieuw doen.

Een warmtepomp genereert enkel voldoende warmte in een goed geïsoleerd huis. Dus de middelmatig isolerende ramen – die je eigenlijk pas over vijf jaar wilde vervangen – vervang je best door ramen met hoogrendementsglas. De buitenmuren isoleer je dan ook best meteen mee. Stel je die extra isolatie uit? Dan gaat je energierekening ondanks de warmtepomp toch sterk omhoog.

Door alles in één keer te doen voorkom je dat je dubbel werk moet laten uitvoeren en dubbel moet betalen. Je zorgt er ook voor dat nieuwe energietechnieken meteen optimaal renderen.

2. Alles sluit beter op elkaar aan

Wanneer je alles in één keer laat renoveren, kan je verschillende elementen mooi op elkaar laten afstemmen. Jouw interieur wordt dan een samenhangend geheel. Deze eenheid brengt rust en harmonie in een woning. Een mooie keuken past best bij een aanpalende woonruimte die niet verouderd aanvoelt. Ook het design van bijvoorbeeld je vloeren en andere interieurelementen kan je dan in de hele woning op elkaar afstemmen.

3. Je woont sneller in je droomhuis

Wanneer je in fasen renoveert kan het jaren duren alvorens je echt de vruchten van je harde werk kunt plukken. Dit betekent dat je voor een langere periode overlast zal hebben tijdens de verschillende verbouwingsfasen. Kies je toch voor een totaalrenovatie? Dan woon je in een huis dat één keer flink onder handen wordt genomen. Je bent in een relatief korte periode van alle overlast af.

4. Je verhoogt de waarde van je woning

Een verbouwing is prijzig, maar het is een goede investering. De meeste verbouwingen zullen de waarde van je woning laten stijgen. Vooral een totaalrenovatie die je huis ook meteen energiezuinig maakt. Je krijgt dus een mooi rendement op het geld dat je in je verbouwing steekt.

5. Het is vaak goedkoper dan een nieuw huis bouwen

Een totaalrenovatie heeft ook voordelen ten opzichte van de koop of de bouw van een nieuw huis. Zo valt een totaalrenovatie vaak goedkoper uit. Je hoeft bijvoorbeeld geen bouwgrond te kopen. Bouwgronden worden steeds schaarser en duurder. Renoveren kan aan 6% btw, terwijl alle materialen bij nieuwbouw aan 21% btw gefactureerd worden. Wanneer je een bestaande woning ook energetisch renoveert, biedt de overheid verschillende premies aan, denk bijvoorbeeld maar aan de renovatielening. Er spelen uiteraard meerdere variabelen mee, maar in het algemeen is een renovatie goedkoper dan voor een nieuwbouwwoning kiezen.


Conclusie

Alles op een rijtje blijkt een totaalrenovatie toch de betere keuze. De beslissing is natuurlijk aan jou, maar een totaalrenovatie is sneller, goedkoper en vaak kwalitatief beter dan een gefaseerde renovatie.

Wil je zelf renoveren met één aannemer?

Bij Victor hebben we alle expertise onder één dak. We nemen het volledige verbouwproces van je totaalrenovatie op ons. Zowel voor de buitenkant van je woning als voor het interieur. Ben je benieuwd wat we voor jou en je woning kunnen betekenen? Bekijk hier onze werkwijze.

Contacteer ons

Lees verder

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?
Actueel

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Je EPC verlagen is altijd een goed idee. Het zorgt voor een hoger wooncomfort en lagere energiefacturen. Ook bij een eventuele verkoop van je huis is een lage EPC-score een meerwaarde.

Nu lezen
Impact van een energetische renovatie op de waarde van een woning
Actueel

Impact van een energetische renovatie op de waarde van een woning

Een lagere energiefactuur én een hoger wooncomfort, over het algemeen zijn dat de belangrijkste motieven bij een energetische renovatie. Maar ook wanneer de woning verkocht wordt, profiteert de eigenaar van de meerwaarde die de renovatie oplevert.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group