Trends Interview

Van vloer tot gevel: de eindeloze mogelijkheden van hout

Karakter. Charme. Elegantie. Hout geeft aan elke woning dat extra vleugje warmte en gezelligheid. Daar is Woodstoxx absoluut zeker van. Inmiddels combineert het bedrijf al 15 jaar lang een grote passie voor dit natuurlijke product met ambacht en innovatie. Ze zetten hout dan ook in voor parket, terrasvloeren, gevel- en wandbekleding. Sinds kort mogen we hen ook tot een van onze vaste partners rekenen.

<CR:core_head_title />

Wat is volgens jou de meerwaarde van een houten gevelbekleding?

Lander Catry, Sales Executive: “We zijn ervan overtuigd dat hout een architecturale meerwaarde biedt. Een gevel volledig of gedeeltelijk in hout geeft een heel ander gevoel, een gezelligheid, ongeacht de bouwstijl. Want je kan de tint, de textuur en de stijl zo kiezen dat het zowel bij een landelijke als bij een strak hedendaagse woning past.

Gevelbekleding in hout renovatie

Wat zijn de mogelijkheden bij het gebruik van hout als materiaal?

“Die zijn eindeloos. Alles hangt af van het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Tropisch hardhout is bijvoorbeeld de ideale keuze voor een klassevolle uitstraling. Ben je eerder op zoek naar een rustieke en karaktervolle look & feel? Dan is de collectie Oud Hout – bestaande uit recuperatiehout – een goede keuze. Als het wat specialer mag zijn, beschikken we over een collectie zwarthout, samengesteld uit houten planken die met vuur zijn behandeld. Deze brandtechniek biedt een unieke afwerking voor de gevelbekleding. Ook de richting van het hout is een bepalende factor voor het uiteindelijke resultaat. Afhankelijk van de architectuur, bekijken we of we het hout best horizontaal, verticaal of zelfs diagonaal plaatsen.”

Renovaties houten vloer

Bij de keuze van het hout spelen duurzaamheid en veiligheid ongetwijfeld een belangrijke rol?

“Absoluut. We werken enkel met FSC- en PEFC-gekeurd hout. En voor de meeste gevelbekledingen maken we gebruik van Thermowood, dat is thermisch gemodificeerd hout, bestand tegen schimmels en vocht. Op dat hout passen we ons gepatenteerde verduurzamingsprocédé toe: Duricoat. Dit maakt het hout veel resistenter tegen krassen, vlekken, e.d. Het gaat dus extra lang mee en behoudt jarenlang zijn karaktervolle uitstraling.

Welke trends merk je momenteel op?

“Eik blijft een klassieker. De gebleekte versie in naturel of grijzige tint doet het nu goed. Die is gemakkelijk te combineren, ook met fellere kleuren. En verder stijgt de vraag naar zogenaamde vergeten houtsoorten: Douglas, Olm, Afrormosia … Zij kenmerken zich door een andere tekening dan eikenhout. Dat geeft een specifiek en opvallend effect.”

Ook brandveiligheid is natuurlijk een prioriteit. We geven altijd gericht advies omtrent de brandklasse en hebben voor elk soort hout de correcte profielen, eventueel zelfs voorzien van een extra brandwerende laag.”

Jullie werkten onlangs een eerste Victor-project in Lochristi af?

“Klopt. Na de aanvraag, nodigden we de klant uit in onze toonzaal om de mogelijkheden te bekijken. Ook de interieurarchitecte van Victor was hierbij aanwezig. De keuze viel uiteindelijk op een gevelbekleding in zwart Barnwood. Goed voor een robuuste en karaktervolle look die perfect aansloot bij de zwarte beglazing aan de voorgevel. Voor we konden starten met de werken werd eerst de draagstructuur van de overkapping geplaatst. Nadien was het de beurt aan de gevelbekleding. Er werd ook meteen een LED-strip ingebouwd die ‘s avonds de inkom van de woning sfeervol verlicht. Het resultaat mag er zijn!”

Op zoek naar meer inspiratie rond onze projecten?

Download dan gratis ons inspiratiemagazine!

Lees verder

Is renoveren vandaag een slimme keuze?
Actueel Trends

Is renoveren vandaag een slimme keuze?

Wil je je huidige woning renoveren of plan je een woning te kopen om die te verbouwen? We werpen een blik op de vastgoedmarkt en bekijken samen met jou of renoveren vandaag een slimme keuze is.

Nu lezen
Een interieurontwerp stopt niet bij de ramen en muren
Trends Interview

Een interieurontwerp stopt niet bij de ramen en muren

In 2012 richtten Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke ontwerpbureau T J I P op vanuit een gedeelde passie voor duurzame interieurarchitectuur. Hun ontwerpen sluiten altijd aan op de context: de mensen, de omgeving en de bouwstijl.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group