Overzicht veelgestelde vragen

Als je aan verbouwen denkt, borrelen de vragen op. We hebben alvast een shortlist gemaakt van de meest gestelde vragen:

Kan jij het antwoord op jouw vraag niet vinden? 

Stel je vraag gerust via het contactformulier. Bij Victor nemen we graag de tijd om al jouw vragen te beantwoorden. 


Contacteer ons


Hoe begin je aan een verbouwing? 

Een grondige voorbereiding is belangrijk. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Bij verbouwen geldt dan ook meer dan ooit “Goed begonnen is half gewonnen”. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je huis te inspecteren op scheuren, gaten en barsten. Ook vochtproblemen kan je beter op voorhand laten checken. Daarnaast kan je beter nadenken over het doel van de renovatie; wil je energie besparen en duurzamer wonen, heb je meer plaats nodig, of is het tijd voor een volledig nieuw interieur? 

We helpen je op weg door 7 tips en trics te bundelen in onze uitgebreide checklist

Download de checklist

Download onze renovatie checklist

Heb je een renovatie gepland voor je woning? Dan is een grondige voorbereiding belangrijk, zo voorkom je immers onaangename verrassingen. Bij verbouwen geldt meer dan ooit "goed begonnen is half gewonnen".

Met deze checklist heb je alvast enkele slimme tips en tricks bij de hand om aan de slag te gaan.

Download de checklist

 

Hoeveel kost een verbouwing?

De kostprijs hangt uiteraard af van de grootte en de aard van de werken. De twee grootste factoren die de kostprijs van een verbouwing bepalen: het aantal nieuwe poutrels en de hoeveelheid glas. Simpel gezegd: hoe groter de glaspartijen en stabiliteitsingrepen, hoe hoger de kostprijs. Daarnaast hangt ook veel af van het materiaalgebruik. Kies je voor ingebouwde kasten in eik of mag het fineer zijn? Marmer voor je badkamer, corian of komposiet? Er zit veel verschil in de kostprijs van materialen. 
Bij Victor zorgen wij voor een gedetailleerde prijscalculatie, zodat je in elk geval een duidelijk zicht hebt op het totaalbudget. Zit er een foutje in de meting? Dan is Victor hiervoor verantwoordelijk en draai jij als klant hier niet voor op.

 

Hoe lang duurt een renovatie? 

De timing hangt uiteraard af van complexiteit van de verbouwing. Op basis daarvan kunnen we je een specifieke timing geven. Reken voor een gemiddelde verbouwing tussen de 3 en 9 maanden voor de concrete verbouwingswerken.
Als je kijkt naar het totaaltraject dat begint bij het ontwerp, over de vergunning tot en met de oplevering, dan kom je tussen 1 à 2 jaar uit.

 

 

Heb ik een architect nodig als ik wil verbouwen?

Een architect is nuttig en verplicht voor alle werken waar een vergunning of melding voor nodig is. Dit hangt uiteraard af van de aard en de omvang van de werken.
Wil je enkel de dakbedekking vernieuwen, het buitenschrijnwerk vervangen of de gevelbekleding aanpakken, dan heb je geen vergunning nodig. Hetzelfde geldt voor de binnenafwerking.
Bekijk hier voor welke verbouwingen je wel een vergunning nodig hebt. 

 

 

Hoeveel kost de architect bij een verbouwing?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. De kostprijs van de architect hangt af van de grootte van je project en de taken die je van hem of haar verwacht. Er bestaan verschillende manieren om de architect te verlonen:

  • een percentage van het bouwbudget, dat kan gaan van 5 tot 11%
  • een loon per gewerkt uur, dat kan liggen tussen de € 75 en € 100 per uur.
  • een tarief per m2
  • een vast bedrag per project.

Lees er hier meer over...

 

 

Hoef ik zelf een architect te zoeken voor mijn verbouwing?

Wij gaan voor een totaalaanpak waarbij we je volledig ontzorgen. Dat betekent dat we zelf een architect of interieurarchitect voorstellen die perfect bij jouw renovatieplannen past. Wij nemen de volledige coördinatie van je renovatieproject op ons. Van het vertalen van je wensen naar een budget en ontwerp tot de volledige uitvoering en afwerking. Wil je toch zelf met een eigen architect werken, dan mag dat natuurlijk ook. Ontdek in ons stappenplan hoe we precies te werk gaan.

 

 

Welke premies en subsidies geven mijn gemeente en provincie?

Overheden, provincies, steden, gemeenten en netbeheerders geven premies of subsidies als je energiezuinig verbouwt. Je hebt de overkoepelende renovatiepremie, premies voor nieuwe ramen, zonneboiler, warmtepomp, dak-, vloer- en muurisolatie en meer.
De premies verschillen volgens de stad, gemeente, het gewest of de provincie waarin de woning staat. Om in aanmerking te komen voor premies zijn er per onderdeel voorwaarden aan verbonden. Je dubbel glas moet bijvoorbeeld een U-waarde hebben van 1,0. Subsidies voor een nieuwe gasketel krijg je als je een zuinige hoogrendementsketel laat plaatsen. En je dakisolatie dient een R-waarde van ≥ 4,50m² K/W te hebben. Vergeet ook niet dat je van het verlaagde btw-tarief kan genieten van 6% in plaats van 21%. Ontdek voor welke premies je in aanmerking komt via de premiezoeker of energiesparen.be.

 

 

Welke garanties heb ik tijdens het (ver)bouwproces?

Voor nieuwbouw is het duidelijk: de Wet Breyne geeft de bouwer van een huis op plan of de koper van een sleutel-op-de-deurwoning uitgebreide bescherming. Voor renovaties bestaan die wettelijke garanties van de Wet Breyne in principe niet. Toch nemen wij in elk contract voor een totaalrenovatie enkele voorwaarden op uit deze woningbouwwetgeving. Lees verder....

 

 

 

In welke regio's zijn jullie met Victor actief?

Bij Victor zijn we niet aan ons proefstuk toe. Of we in jouw buurt al een project hebben gerealiseerd? Vast wel! Ontdek in deze kaart een greep uit onze realisaties. In deze regio's zijn we dus regelmatig actief.
Bekijk de kaart met realisaties.

Heb je bouw- of verbouwplannen of een andere vraag? 

Onze adviseurs nemen graag de tijd om samen te zitten en je vragen te beantwoorden

Contacteer ons

 

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug