Hoeveel kost de architect bij een verbouwing?

Hoeveel kost de architect bij een verbouwing?


Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. De kostprijs van de architect hangt af van de grootte van je project en de taken die je van hem of haar verwacht. Hoe meer taken je aan de architect toevertrouwt, hoe groter het prijskaartje zal zijn.

Er bestaan verschillende manieren om de architect te verlonen:

 • Percentage van het bouwbudget
  Je kan overeenkomen om de architect een percentage te betalen van het totale bouwbudget, in functie van de grootte van het project. Dat kan gaan van 5 tot 11%. Voor verbouwingen vragen architecten meestal een hoger percentage omdat omdat dit toch  meestal complexer is dan een nieuwbouw.
 • Loon per gewerkt uur
  Een andere manier van verlonen is de architect een uurloon uitbetalen. Dat kan liggen tussen de € 75 en € 100 per uur. Het nadeel van werken met uurloon is dat je vooraf geen zicht hebt op de totale kost.
 • Tarief per m2
  Je kan ook een tarief per m2 hanteren. Dan is het handig vooraf te weten met hoeveel m2 je gaat uitbreiden.
 • Vast bedrag per project
  Je kan een vast bedrag afspreken bij het begin van de samenwerking.

Bij Victor spreken we meestal een percentage af met de architect. Omdat we met het team van Victor een aantal taken van de architect op ons nemen, kunnen we dat percentage laag houden. Wij, en niet de architect, gaan namelijk offertes aanvragen bij aannemers en deze met elkaar vergelijken. Wij begeleiden de werken en volgen ze op de voet. Afhankelijk van het type project zit dat percentage tussen de 2,5% en de 7%.

Betaling in fases

Wat je ook overeenkomt, meestal verloopt de betaling van de architect in fases: een eerste deel voor het ontwerp, een volgende deel voor de aanvragen en onderzoeken. Daarna volgt het gedeelte voor de begeleiding van de werken, constructietekeningen plus technisch advies, om af te ronden na de oplevering.

De juiste architect en vakman voor jouw project

Een doorsneebudget voor het ereloon van de architect is er dus niet. Het prijskaartje op zich zegt ook niet alles. Omdat elk project uniek is, gaan we altijd uit van wat jij wil. Daar koppelen we de juiste architect en vakmannen aan voor jouw project. We vinden het ook belangrijk dat er een goede klik is tussen bouwheer en architect. In elk geval weet je bij Victor altijd vooraf waar je aan toe bent, zowel wat de kost voor de architect betreft als voor het totale verbouwbudget.

 

Wil je meer zicht krijgen op de kost van jouw renovatie?

Contacteer onze bouwadviseurs.


© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug