Architect renovatie nodig

Heb ik een vergunning of architect nodig om te renoveren?

Dat hangt af van de aard en de omvang van de werken. Kijk even mee of dit voor jou van toepassing is.

1. Geen vergunning nodig
Wil je enkel de dakbedekking vernieuwen, het buitenschrijnwerk vervangen of de zij-of achtergevel aanpakken, dan heb je doorgaans geen vergunning nodig. Hetzelfde geldt voor een renovatie op vlak van binnenafwerking.

2. Melding zonder architect
Wil je een raam verticaal vergroten aan je achtergevel of je woning uitbreiden tot max. 40 m2 zonder stabiliteitsingrepen? Dan is er een melding nodig bij de gemeente. In deze gevallen wijzigt er niets aan de stabiliteit van je woning. Hiervoor heb je dus strikt genomen geen architect nodig. 

3. Melding met architect
Komen er bij je uitbreiding van max. 40 m2 stabiliteitsingrepen aan te pas? Wil je dragende binnenmuren uitbreken? Of ramen en deuren aan de voor- en/of zijgevel verbreden? Dan is er een melding nodig met architect.

4. Bouwaanvraag/Omgevingsvergunning met architect
Voor een totaalrenovatie met uitbreidingen groter dan 40 m2 dien je een bouwaanvraag in via een architect. Dit is ook van toepassing bij een aanpassing van de voorgevel zoals een groter raam, een dakhelling of de voorgevelbekleding die je wil veranderen. Vorm je je kantoor om tot je woning of omgekeerd? Dan wijzigt de functie van het gebouw. Ook daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

Wij als totaalaannemer kunnen alle werken aan waarvoor geen architect nodig is. Indien wel een architect nodig is, kunnen wij samenzitten met een architect naar jouw keuze of kan onze bouwadviseur je één aanraden die een goede match is voor jouw bouwproject. Onze bouwadviseurs zijn perfect op de hoogte van deze regels en begeleiden je hierin.

VRAAG JOUW ADVIESGESPREK AAN

Terug naar alle vragen

Download de checklist

Download onze renovatie checklist

Heb je een renovatie gepland voor je woning? Dan is een grondige voorbereiding belangrijk, zo voorkom je immers onaangename verrassingen. Bij verbouwen geldt meer dan ooit "goed begonnen is half gewonnen".

Met deze checklist heb je alvast enkele slimme tips en tricks bij de hand om aan de slag te gaan.

Download de checklist

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug