Trends Interview

De kracht van lichtkunst

Zeg niet zomaar lamp tegen een ontwerp van Goedel Vermandere en Jan Arickx. Want dat dekt de lading écht niet. Het is porseleinen kunst. Het is persoonlijk. Het valt op en zet de toon.

Een interview met het kunstzinnige Coup-de-foudre.

<CR:core_head_title />

Hoe is Coup-de-foudre ontstaan?

Goedel: “Jaren geleden was ik op zoek naar een manier om mijn creativiteit in te zetten voor mijn werk. Ik begon zaken uit te proberen met klei en elementen uit de natuur. En op een bepaald moment vond ik dat de figuren die ik maakte een lichtpunt, een soort zon nodig hadden. Om dit lichtpunt te ontwerpen, begon ik te experimenteren met porselein. Ik raakte gepassioneerd door de materie. De transparantie, de imperfectie, het onvolmaakte en het toeval tijdens het productieproces krijgt een kans te bestaan en geeft zo een absolute meerwaarde aan de lichtobjecten.” 

Jan: “Mijn technische achtergrond en Goedels artistieke achtergrond kwamen zo perfect samen. Inmiddels bestaat ons merk al een 14-tal jaar en 11 jaar geleden openden we onze showroom.”


Hoe gaan jullie te werk?

Goedel: “We leveren enkel maatwerk. De klant komt eerst eens kijken in onze toonzaal. We luisteren naar hun plannen, de sfeer die ze wensen, en bespreken de mogelijkheden. Daarna gaan we ter plaatse om de locatie en de wensen te analyseren. Als het om een nieuw project gaat, bekijken we de grondplannen om een overzicht te hebben. We nemen meestal ook foto’s. Dat helpt ons om een beeld voor ogen te houden terwijl we ontwerpen. En dan gaan we aan de slag. We maken een schets van de ruimte en tekenen daarop een eerste concept van de verlichting. 

In het atelier laten we het ontwerpproces heel natuurlijk verlopen. Inspiratie vinden we in de natuur, in andere kunstvormen en in mode. Van de beweging in materialen tot de vormen en de tinten. De focus ligt altijd op materie, sfeer en het unieke. We maken nooit twee keer exact hetzelfde. Het is telkens een organisch proces. Je weet niet precies hoe het porselein uit de oven gaat komen.”
 


Waarom is goede verlichting zo waardevol?

Jan: “Het bepaalt de stemming. Een lichtsterkte van 2.700 K, warm en dimbaar licht, is meestal ideaal. Zo kies je naargelang het moment en de kamer het geschikte licht. In een keuken, bureau of badkamer wil je meestal volwaardig licht. In een salon of slaapkamer eerder gezellig sfeerlicht. Met een werk van Coup-de-foudre ga je dan nog een stap verder. Dit is toegepaste kunst: méér dan een kunstobject en méér dan een standaardlamp.”
 


De waarde van unieke, exclusieve verlichting zelf ervaren? Neem een kijkje op coup-de-foudre.be of bezoek de showroom in Kortrijk.


Benieuwd hoe onze interieurspecialist kan inspireren bij je renovatiedromen?
Neem snel contact op
The art of renovation
The art of renovation
The art of renovation
The art of renovation

Lees verder

Elegant raffinement recht uit de natuur
Trends

Elegant raffinement recht uit de natuur

Tijdloos, authentiek en duurzaam. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over natuursteen. Unieker dan dit wordt het niet. Het is het perfecte materiaal om je woning karakter te geven. We spraken met Laurence Roelens, Marketing Manager bij Brachot, gekend van Beltrami (tegels) en Brachot Surfaces (platen), over de pracht en kracht van natuursteen.

Nu lezen
Een verrassend licht op verlichting.
Interview

Een verrassend licht op verlichting.

“De ruimte en de wensen van de klant.” Vanessa van lichtspecialist Watt and More is formeel. Ook in een renovatieproject zijn dat de twee factoren die de keuze van de verlichting bepalen.

Nu lezen
Download gratis magazine 2021

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis magazine 2021

© 2021 Victor is een merk van de Camino group