Trends Interview

De kracht van lichtkunst

Zeg niet zomaar lamp tegen een ontwerp van Goedel Vermandere en Jan Arickx. Want dat dekt de lading écht niet. Het is porseleinen kunst. Het is persoonlijk. Het valt op en zet de toon.

Een interview met het kunstzinnige Coup-de-foudre.

<CR:core_head_title />

Hoe is Coup-de-foudre ontstaan?

Goedel: “Jaren geleden was ik op zoek naar een manier om mijn creativiteit in te zetten voor mijn werk. Ik begon zaken uit te proberen met klei en elementen uit de natuur. En op een bepaald moment vond ik dat de figuren die ik maakte een lichtpunt, een soort zon nodig hadden. Om dit lichtpunt te ontwerpen, begon ik te experimenteren met porselein. Ik raakte gepassioneerd door de materie. De transparantie, de imperfectie, het onvolmaakte en het toeval tijdens het productieproces krijgt een kans te bestaan en geeft zo een absolute meerwaarde aan de lichtobjecten.” 

Jan: “Mijn technische achtergrond en Goedels artistieke achtergrond kwamen zo perfect samen. Inmiddels bestaat ons merk al een 14-tal jaar en 11 jaar geleden openden we onze showroom.”


Hoe gaan jullie te werk?

Goedel: “We leveren enkel maatwerk. De klant komt eerst eens kijken in onze toonzaal. We luisteren naar hun plannen, de sfeer die ze wensen, en bespreken de mogelijkheden. Daarna gaan we ter plaatse om de locatie en de wensen te analyseren. Als het om een nieuw project gaat, bekijken we de grondplannen om een overzicht te hebben. We nemen meestal ook foto’s. Dat helpt ons om een beeld voor ogen te houden terwijl we ontwerpen. En dan gaan we aan de slag. We maken een schets van de ruimte en tekenen daarop een eerste concept van de verlichting. 

In het atelier laten we het ontwerpproces heel natuurlijk verlopen. Inspiratie vinden we in de natuur, in andere kunstvormen en in mode. Van de beweging in materialen tot de vormen en de tinten. De focus ligt altijd op materie, sfeer en het unieke. We maken nooit twee keer exact hetzelfde. Het is telkens een organisch proces. Je weet niet precies hoe het porselein uit de oven gaat komen.”
 


Waarom is goede verlichting zo waardevol?

Jan: “Het bepaalt de stemming. Een lichtsterkte van 2.700 K, warm en dimbaar licht, is meestal ideaal. Zo kies je naargelang het moment en de kamer het geschikte licht. In een keuken, bureau of badkamer wil je meestal volwaardig licht. In een salon of slaapkamer eerder gezellig sfeerlicht. Met een werk van Coup-de-foudre ga je dan nog een stap verder. Dit is toegepaste kunst: méér dan een kunstobject en méér dan een standaardlamp.”
 


De waarde van unieke, exclusieve verlichting zelf ervaren? Neem een kijkje op coup-de-foudre.be of bezoek de showroom in Kortrijk.


Benieuwd hoe onze interieurspecialist kan inspireren bij je renovatiedromen?
Neem snel contact op
Bouwen of renoveren met één aannemer
Bouwen of renoveren met één aannemer
Bouwen of renoveren met één aannemer
Bouwen of renoveren met één aannemer

Lees verder

Met Zita door je interieur: tips voor 2023
Trends

Met Zita door je interieur: tips voor 2023

Hoe richten we onze woningen in anno 2023? Aan welke kleuren en materialen geven we de voorkeur? Interieurarchitecte Zita Verwimp overloopt voor ons de laatste trends.

Nu lezen
Dit zijn de meest gemaakte interieurfouten
Trends

Dit zijn de meest gemaakte interieurfouten

Te weinig aandacht voor verlichting en foutief kleurgebruik in je interieur, dat zijn volgens interieurarchitecte Nathalie Coppens van Victor de vaakst voorkomende fouten bij de inrichting van een interieur.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group