Interview

Victor en de bouwsector in veranderende tijden

Bouwadviseurs Anne Cruyl en Philippe Maes begeleiden Victor-verbouwers van hun eerste renovatievraag tot de start van de uitvoering. Ze fungeren naast de projectleider als eerste aanspreekpunt tijdens de werken. Ze voelen zich thuis in de bouwsector, dat staat vast. En ze zien deze veranderen, groeien en bloeien, net als Victor. Een gesprek over motivatie, variatie en evolutie …

<CR:core_head_title />

Hoe zijn jullie bij Victor terechtgekomen?

Philippe: “Ik startte 7 jaar geleden bij Victor als zelfstandig medewerker. Daarvoor werkte ik jarenlang in de bouwsector, maar dan niet enkel op renovatie gefocust, ook in de productie en distributie van bouwmaterialen waaronder gevelsteen, dakpannen, glas… en stond ik tal van jaren in de nieuwbouw.

Anne: “Mijn carrière bij Victor begon vorige zomer in 2021. Na 11 jaar voor een nieuwbouwontwikkelaar te werken, was het tijd voor iets nieuws. Toen ik de vacature zag, was ik meteen overtuigd: een job die me op het lijf geschreven is.”

Wat maakt jullie job zo boeiend?

Anne: “Ik vind het fijn om te weten dat ik iets kan betekenen in het leven van onze klanten. Ze geven me een vraagstuk dat ik mag ontcijferen. Variatie is daarbij troef: elke keer weer gaat het om andere mensen, in een andere situatie, in een ander type woning, met een ander budget en andere wensen.”

Philippe: “Elk project zie ik als een mini-onderneming. Je bouwt samen met het volledige bouwteam en de bouwheer iets op en je ziet het eindresultaat. Onze job vraagt om een grote portie doorzettingsvermogen en enthousiasme. De collegialiteit en het gevoel van deel uit te maken van een community bij Victor, en bij uitbreiding Camino, doen natuurlijk ook veel. ”

Hoe beïnvloedt de betonstop de renovatiesector?

Philippe: “De beschikbaarheid van bouwgronden krimpt. Dat is goed nieuws voor de renovatiesector natuurlijk. Verbouwen wordt steeds belangrijker in de toekomst. Niet voor niets zijn er binnen Camino een aantal bedrijven die zich specifiek hierop toeleggen. Naast Victor is er bijvoorbeeld Plan E dat zuiver energetische renovaties in goede banen leidt. Of Istoir, dat authentieke sites restaureert met respect voor hun historische karakter. En niet te vergeten Ecopuur, onze specialisten in hernieuwbare energie.”

Is het type klanten veranderd doorheen de jaren?

Philippe: “Dat is wat moeilijk te omschrijven. We werken zowel voor alleenstaanden en jonge gezinnen, als voor oudere koppels. Momenteel zijn het merendeel van onze klanten veertigers en vijftigers. Wat wel opvalt de laatste jaren, is dat klanten vandaag meer rationele keuzes maken, met de focus op budget.”

Anne: “Wat ook beduidend meer voorkomt dan vroeger zijn jonge koppels die de woonst van hun grootouders erven of overkopen om die vervolgens te verbouwen. Deze week kreeg ik nog drie aanvragen van die aard.”

Duurzaamheid speelt ongetwijfeld een grotere rol?

Anne: “Zeker weten. De laatste tijd zijn meer en meer klanten daarmee begaan, vooral om op die manier te besparen op de toegenomen energiefactuur. Naast de verplichte maatregelen – regenwaterrecuperatie, enz. – informeren sommigen ook naar circulair bouwen. Daar gaan we met veel enthousiasme op in. En de vraag naar ecologische materialen stijgt ook. Denk dan aan een ondervloer in schelpen, kalkhenneppleister, enzovoorts. Met Victor kunnen we dit allemaal aanbieden. We zijn niet gebonden aan één methode of één materiaal.”

Philippe: “Het is daarbij ook handig dat we in de Camino-groep op bijzonder veel kennis kunnen rekenen, op een expert in zowat elke materie. Welke vraag de klant dus ook heeft, we zorgen altijd dat er een antwoord op komt. Voor elk project plegen we wel overleg met onze Victor- én Camino-collega’s.”

Zet Victor ook in op meer digitalisering?

Anne: “We bouwen op dit moment een klantenportaal uit. Daarop kan je dan alle documenten, de planning en communicatie terugvinden. Dat dossier blijft beschikbaar, ook jaren na de oplevering. Het is een vorm van ontzorging. Je hoeft niet meer met een dikke map rond te zeulen. En als bouwadviseur behouden we natuurlijk sowieso voortdurend het overzicht.”

Wat zijn jullie ambities nog bij Victor?

Philippe: “Ik wil ons kantoor in Kampenhout verder uitbouwen tot een ontmoetingsplek voor klanten, architecten, teamleden … Anne start met eenzelfde initiatief in Antwerpen. Want het is van belang om dicht bij de klant te staan. Veel mensen denken immers nog te vaak dat wij enkel in Drongen aanwezig zijn. Victor is toegankelijk en bereikbaar in héél Vlaanderen. Over afstand hoeven onze klanten zich geen zorgen te maken. Want ook al verlopen heel wat gesprekken en werfvergaderingen momenteel online, een persoonlijke aanpak blijft voor ons essentieel.”

Wil je meer lezen over de veranderende (ver)bouwwereld?

In ons magazine vind je trends, getuigenissen en realisaties

Download het hier

Lees verder

Wie slim verbouwt, maakt duurzame keuzes
Interview

Wie slim verbouwt, maakt duurzame keuzes

Duurzame inspanningen leveren bij een verbouwing, het is cruciaal. Evelien van Kemenade, duurzaamheidscoördinator bij Camino, de overkoepelende groep waartoe Victor behoort, vertelt ons er meer over.

Nu lezen
De kracht van lichtkunst
Trends Interview

De kracht van lichtkunst

Zeg niet zomaar lamp tegen een ontwerp van Goedel Vermandere en Jan Arickx. Want dat dekt de lading écht niet. Het is porseleinen kunst. Het is persoonlijk. Het valt op en zet de toon. Een interview met het kunstzinnige Coup-de-foudre.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group