Lifestyle Interview

Vertel een verhaal met je interieur

Interview met Frederik Delbart

 

Moet een designinterieur vooral strak zijn? Gaan functionaliteit en design samen? Frederik Delbart, Designer of the Year 2018, ademt design en deelt zijn passie.

<CR:core_head_title />


“Als kind was ik gefascineerd door hoe dingen eruitzagen. Ik keek vooral graag naar auto’s en analyseerde de herkenbare stijl van elk merk. 
Maar ik was ook geïnteresseerd in andere objecten.
Al tijdens mijn studie Productdesign aan La Cambre in Brussel begon ik verlichting te ontwerpen, daarna kwamen er ook meubels bij.”  


Wat kan jou inspireren?

“Alles rondom me. De natuur. Reizen. Culturen. De Japanse manier bijvoorbeeld om schoonheid te zien in barsten en breuken, de manier waarop 
ze objecten herstellen. Ook echte vakmensen met hun kennis en inzichten in materialen en technieken inspireren me. Overal zie ik kleurschakeringen, details, afwerkingen, verbindingen... dat brengt me op nieuwe ideeën. Als designer wil je blijven evolueren. Een ideaal ontwerp is voor mij een perfect evenwicht tussen evolutie en mijn eigen handtekening.”

Wat is design voor jou?

“Heel wat mensen denken nog steeds dat design staat voor oncomfortabel en duur. Aan een klinisch perfect interieur waar niet in geleefd wordt. Aan het luxesegment. Maar eigenlijk is alles wat de mens ontwerpt design. Of dat nu een prijzig uniek stuk is of een budgetvriendelijk artikel dat in grote aantallen geproduceerd is. Functionaliteit en design kunnen dus perfect hand in hand gaan. Een interieur is er om in te leven, niet alleen om naar te kijken.”

Design voor ieders budget dus?

“Natuurlijk. Het gaat om de waarde die jij eraan hecht. Het stoffige zeteltje van je oma is voor de ene persoon een oud en versleten iets, terwijl het voor jou emotioneel waardevol is en een liefhebber er misschien heel wat voor wil betalen omdat het authentiek is.”


Ik hou van materialen: hout, metaal, glas, keramiek, natuursteen…   Je moet tijd nemen om ze te begrijpen en te kunnen gebruiken.


Hoe personaliseer je je interieur dan best?

"Neem je tijd en vertel jouw verhaal. Dat is erg persoonlijk. Dat vind je niet in één winkel of op één dag. Niets is zo saai als een eetkamer- of slaapkamerpakket dat bij iedereen staat. Dat zegt helemaal niets over je persoonlijkheid. Het is gemakkelijk om snel en goedkoop je living in te richten volgens de trends en een paar jaar later alles naar het containerpark te brengen. Maar die wegwerpcultuur is absoluut niet meer van vandaag...”

Met welke materialen werk je het liefst?

“Ik hou van échte, nobele materialen: hout, metaal, glas, keramiek, natuursteen…  Materialen die elk hun eigen specificaties hebben, waarvoor je tijd moet nemen om ze te begrijpen en te kunnen gebruiken. Ik creëer het liefst ontwerpen die meegaan met de tijd en die door het juiste gebruik van materialen zelfs mooier worden met de jaren. ”

Lees verder

Een nieuwe uitdaging voor kersvers bouwadviseur Bart Heijnens
Interview

Een nieuwe uitdaging voor kersvers bouwadviseur Bart Heijnens

Half augustus ging Bart Heijnens aan de slag als bouwadviseur bij Victor. Een heuse carrièreswitch. Hoe die ommezwaai hem bevalt? Dat vertelt hij ons graag.

Nu lezen
Een interieurontwerp stopt niet bij de ramen en muren
Trends Interview

Een interieurontwerp stopt niet bij de ramen en muren

In 2012 richtten Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke ontwerpbureau T J I P op vanuit een gedeelde passie voor duurzame interieurarchitectuur. Hun ontwerpen sluiten altijd aan op de context: de mensen, de omgeving en de bouwstijl.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group