Lifestyle Interview

Vertel een verhaal met je interieur

Interview met Frederik Delbart

 

Moet een designinterieur vooral strak zijn? Gaan functionaliteit en design samen? Frederik Delbart, Designer of the Year 2018, ademt design en deelt zijn passie.

<CR:core_head_title />


“Als kind was ik gefascineerd door hoe dingen eruitzagen. Ik keek vooral graag naar auto’s en analyseerde de herkenbare stijl van elk merk. 
Maar ik was ook geïnteresseerd in andere objecten.
Al tijdens mijn studie Productdesign aan La Cambre in Brussel begon ik verlichting te ontwerpen, daarna kwamen er ook meubels bij.”  


Wat kan jou inspireren?

“Alles rondom me. De natuur. Reizen. Culturen. De Japanse manier bijvoorbeeld om schoonheid te zien in barsten en breuken, de manier waarop 
ze objecten herstellen. Ook echte vakmensen met hun kennis en inzichten in materialen en technieken inspireren me. Overal zie ik kleurschakeringen, details, afwerkingen, verbindingen... dat brengt me op nieuwe ideeën. Als designer wil je blijven evolueren. Een ideaal ontwerp is voor mij een perfect evenwicht tussen evolutie en mijn eigen handtekening.”

Wat is design voor jou?

“Heel wat mensen denken nog steeds dat design staat voor oncomfortabel en duur. Aan een klinisch perfect interieur waar niet in geleefd wordt. Aan het luxesegment. Maar eigenlijk is alles wat de mens ontwerpt design. Of dat nu een prijzig uniek stuk is of een budgetvriendelijk artikel dat in grote aantallen geproduceerd is. Functionaliteit en design kunnen dus perfect hand in hand gaan. Een interieur is er om in te leven, niet alleen om naar te kijken.”

Design voor ieders budget dus?

“Natuurlijk. Het gaat om de waarde die jij eraan hecht. Het stoffige zeteltje van je oma is voor de ene persoon een oud en versleten iets, terwijl het voor jou emotioneel waardevol is en een liefhebber er misschien heel wat voor wil betalen omdat het authentiek is.”


Ik hou van materialen: hout, metaal, glas, keramiek, natuursteen…   Je moet tijd nemen om ze te begrijpen en te kunnen gebruiken.


Hoe personaliseer je je interieur dan best?

"Neem je tijd en vertel jouw verhaal. Dat is erg persoonlijk. Dat vind je niet in één winkel of op één dag. Niets is zo saai als een eetkamer- of slaapkamerpakket dat bij iedereen staat. Dat zegt helemaal niets over je persoonlijkheid. Het is gemakkelijk om snel en goedkoop je living in te richten volgens de trends en een paar jaar later alles naar het containerpark te brengen. Maar die wegwerpcultuur is absoluut niet meer van vandaag...”

Met welke materialen werk je het liefst?

“Ik hou van échte, nobele materialen: hout, metaal, glas, keramiek, natuursteen…  Materialen die elk hun eigen specificaties hebben, waarvoor je tijd moet nemen om ze te begrijpen en te kunnen gebruiken. Ik creëer het liefst ontwerpen die meegaan met de tijd en die door het juiste gebruik van materialen zelfs mooier worden met de jaren. ”

Lees verder

Haast je naar deze belgische hotspots
Lifestyle

Haast je naar deze belgische hotspots

Er even tussenuit? We tippen je alvast enkele wonderlijke plekken die zeker op je to-dolijst thuishoren. Op en top Belgisch, met een tikkeltje buitenland.

Nu lezen
Van klassieke jaren 70-stijl naar strak landelijk
Actueel Interview

Van klassieke jaren 70-stijl naar strak landelijk

De eigenaars van deze klassieke villa hadden met de renovatie een duidelijk doel voor ogen: meer openheid maar toch voldoende privacy, optimale lichtinval én een aangename samenhang in sfeer en inrichting. Een uitdagend project waar bouwadviseur Fabian en projectleider Yannic maar al te graag mee aan de slag gingen.

Nu lezen
Download gratis magazine 2021

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis magazine 2021

© 2021 Victor is een merk van de Camino group