Warmteverliezen beperken? Goed idee!
In een slecht geïsoleerde woning moet je verwarmingsketel of warmtepomp veel harder werken om de temperatuur op peil te houden. Je verbruikt dus meer energie. Hierdoor stijgen je stookkosten. Voor een lagere energiefactuur op lange termijn raden we aan om luchtdicht te bouwen en voldoende te isoleren.
Langs waar ontsnapt de meeste warmte?
In een woning ontsnapt de meeste warmte via:
- Het dak: 30%
- De muren: 20%
- Ventilatie en verluchting: 20%
- Ramen en deuren: 15%
- Vloer: 10%
- Koudebruggen: 5%
Deze cijfers onderstrepen nogmaals het belang om bij een energetische renovatie het totaalpakket te bekijken.
Thermografie brengt alles in beeld
Warmteverliezen zijn meestal niet zichtbaar met het blote oog. Tenzij je een warmtebeeldcamera gebruikt. Deze camera brengt temperatuurverschillen in kaart via IR-straling en een golflengteanalyse. Warme punten kleuren rood, koude blauw. Op het beeld zie dus meteen via welke naden en kieren warmte uit de woning ontsnapt.
Zo beperk je warmteverliezen
3 tips om warmte binnen de woning te houden:
1) Isoleer
Logisch, toch? Een stevige isolatielaag houdt je verwarmingskosten onder controle. En tijdens de zomer blijft het lekker fris binnen. Focus vooral op de muur- en dakisolatie, want zo elimineer je 40 tot 50 procent van alle warmteverliezen.
2) Houd ramen en deuren gesloten
Laat je ramen of deuren niet onnodig openstaan, want zo gaat er enorm veel warmte verloren. Om dezelfde reden investeer je best in een ventilatiesysteem D. Die heeft een warmtewisselaar. De verse lucht wordt verwarmd door de afgevoerde binnenlucht, waardoor er minder warmteverlies is.
3) Denk aan de kleine dingen
Tenslotte zijn er nog een paar kleinere ingrepen die helpen, zoals:
- Isoleer warmwaterleidingen die door niet-geïsoleerde ruimtes lopen
- Plaats folies achter radiatoren
- Pak je boiler in met minerale wol of polyurethaanschuim