Actueel Interview

Welke ingrepen creëren een meerwaarde bij de doorverkoop van je woning?

Bij de totaalrenovatie van je woning denk je wellicht in eerste instantie aan de verbetering van je eigen comfort de komende jaren. Maar je mag gerust verder denken dan dat. Wat als je na x aantal jaar de woning verkoopt omdat jouw plannen of situatie gewijzigd zijn? Dan wil je er natuurlijk het maximale uithalen. Daarom loont het de moeite om nú al stil te staan bij aanpassingen die je woning een meerwaarde opleveren. We spraken met bouwadviseur Anne Cruyl over dit thema.

<CR:core_head_title />

Houdt Victor van bij het begin rekening met die toekomstige meerwaarde?

“Voor ons is het sowieso een aandachtspunt dat we al bij de eerste gesprekken aanhalen. Het is dan aan de klant om te bepalen hoezeer we daar bij de verbouwing rekening mee houden. Klanten die met die meerwaarde bezig zijn, hechten gewoonlijk belang aan de esthetische kant óf de energetische kant. Of natuurlijk aan beide, als het budget het toelaat.”

“Het is aan de klant om te bepalen hoezeer we bij de verbouwing rekening houden met de toekomstige meerwaarde.”

Renovatie meerwaarde victor

Als een klant de vraag naar meerwaarde oppert, wat is dan jullie advies?

“Veel hangt af van de woning in kwestie. Elke woning is anders en zal om andere cruciale aanpassingen vragen. Maar over het algemeen kan je wel stellen dat een nieuw of vernieuwd dak je de grootste winst oplevert. Op je energiefactuur nu én bij doorverkoop. Daarna zou ik kijken naar de ramen en de gevel. Maak van isolatie in elk geval je prioriteit. De normen zullen de komende jaren alsmaar verstrengen, dat houd je best al in het achterhoofd. Vervolgens is het ook goed voor een latere verkoop dat je elektriciteit, sanitair en verwarming in orde zijn. De kost en tijd daarvan mag je niet onderschatten. Maar het zorgt zeker voor meerwaarde. Eventuele kopers van de woning zullen immers zo weinig mogelijk kosten willen maken na hun aankoop. Zorg dus voor een instapklare woning.”

Zijn er zaken die minder impact hebben op de waarde dan mensen denken?

“Alles wat met persoonlijke smaak te maken heeft, zoals de badkamer en de keuken. Die kies je voor jezelf, omdat jij erin gaat leven. Dat is nú belangrijk. Maar welke kwaliteit of prijs die zaken ook hebben: je kan onmogelijk voorspellen of toekomstige kopers die even mooi of functioneel gaan vinden als jij. Of het voor hén een meerwaarde is. Heel wat klanten willen ook absoluut eerst en vooral werk maken van een warmtepomp of een nieuwe verwarmingsketel. Een slimme keuze op zich, maar dan moet je wel eerst zorgen dat je isolatie op punt is, dat je leidingen en radiatoren in orde zijn, enzovoorts. Als dat niét het geval is, is de impact immers nooit zo groot als je hoopt. Zoals gezegd: isolatie primeert.”

 

“Eventuele kopers van de woning zullen zo weinig mogelijk kosten willen maken na hun aankoop. Zorg dus voor een instapklare woning.”

Heeft werken met een architect een impact op de meerwaarde?

“Een architect weet een woning vooral qua indeling te optimaliseren. Als je woonst slim in elkaar zit en aangenaam aanvoelt, heeft dat zeker invloed op de waarde. Ook als je niet verplicht bent om voor je verbouwing een architect onder de arm te nemen, is het op lange termijn wel een nuttige investering. Onze in-house interieurarchitecten zijn hiervoor een enorme meerwaarde. Zij zorgen dat de juiste keuzes worden gemaakt, zowel naar afwerkingsmaterialen als optimalisaties in inrichting. Zij hebben het totaalplaatje goed voor ogen en weten welke keuzes meerwaarde creëren.”

Renoveren meerwaarde Victor

“Ook als je niet verplicht bent om een architect onder de arm te nemen, is het een nuttige investering.”

Hoe maakt Victor het verschil ten opzichte van concurrenten?

“We denken aan zaken waar de klant waarschijnlijk niet bij stilstaat. Het is als een puzzel waarbij we alle stukjes in de juiste volgorde moeten neerleggen. Daarnaast profiteren wij en onze klanten met ons, van de kracht van de Camino Groep waartoe we behoren. Interne engineering, specialisatie in energetische technieken via ons zusterbedrijf Ecopuur, noem maar op. Dankzij al onze inhouse partners kunnen we grondig te werk gaan en een totaalpakket aanbieden.”

 

Ook meerwaarde creëren?

Ontdek de mogelijkheden tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

De kracht van lichtkunst
Trends Interview

De kracht van lichtkunst

Zeg niet zomaar lamp tegen een ontwerp van Goedel Vermandere en Jan Arickx. Want dat dekt de lading écht niet. Het is porseleinen kunst. Het is persoonlijk. Het valt op en zet de toon. Een interview met het kunstzinnige Coup-de-foudre.

Nu lezen
De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?
Actueel

De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van zogenaamde energieverslindende woningen (EPC-label F of E) binnen de vijf jaar hun woning verplicht duurzamer maken. Een maatregel die een directe impact heeft voor kopers. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket. Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group