Energetisch renoveren, een must vandaag

Energetisch renoveren, een must vandaag


Isoleren, hoe begin je eraan?

Je woning afdoend isoleren is de eerste stap. De beste manier om dat te doen is van boven naar onder te werken. Begin dus met je dak. Warme lucht stijgt en een slecht geïsoleerd dak is goed voor een derde van alle warmteverliezen. Dan volgen de muren en ramen. Die pak je best samen aan om vochtproblemen te vermijden.

De buitenzijde van bestaande muren kan je na-isoleren. Daar komt een afwerkingslaag op, zoals steenstrips, pleister of hout. Dat is de meest ingrijpende én meest doeltreffende manier. Tenslotte isoleer je de vloer. Dat kan door het plafond van de (kruip)kelder te isoleren of door isolatie aan te brengen bovenop de bestaande vloer. Die verhoogt dan wel waardoor je wellicht de deuren dient aan te passen. Het voordeel van een ingrijpende verbouwing is dat je de laatste nieuwe standaarden kan toepassen op nieuwe muren, vloeren of dak.
 

Meer informatie ontvangen over energiezuinig bouwen of renoveren?
Contacteer ons vrijblijvend. 


De geïsoleerde schil: ononderbroken luchtdicht

Als je dak, muren, deuren, ramen en vloer ononderbroken geïsoleerd en luchtdicht zijn, is het comfortabel wonen met een minimum aan warmteverlies. Architecten noemen dit de geïsoleerde schil van je woning of het beschermd volume. Hier is het dus opletten dat er op geen enkele plek warmte of lucht kan ontsnappen. Ruimtes zoals een garage, bergruimte of kelder kunnen buiten de bouwschil vallen.

Een goed geïsoleerde woonschil doet je verwarmingskosten dalen. Het is tegelijk duurzamer omdat je minder brandstoffen verbruikt om te verwarmen en je hierdoor ook je CO2-uitstoot verkleint. Pas als je woonschil goed geïsoleerd is, heeft het zin te investeren in nieuwe technieken zoals een warmtepomp of zonneboiler.


Technieken moderniseren

Naast isoleren kan je ook energetisch een vooruitgang boeken door je technieken te moderniseren. Denk hierbij aan alles wat te maken heeft met verwarming, warm water, ventilatie en elektriciteit. Efficiënte verwarmingssystemen in combinatie met hernieuwbare energie zorgen op hun beurt voor een grotere besparing en meer comfort. Is je verwarmingsketel 20 jaar of ouder? Dan vervang je deze best door een moderne condensatieketel.

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de badkamer en in de keuken op zonnige dagen. Met een warmtepomp onttrek je warmte aan de lucht, bodem of water. Het is een valabel alternatief voor de klassieke centrale verwarmingsinstallatie waarbij je gebruik maakt van duurzame energiebronnen, geholpen door een klein deel elektriciteit. Een warmtepomp is heel geschikt voor vloerverwarming. Bij een volledig luchtdicht gemaakte woning is een ventilatiesysteem nodig om de lucht regelmatig en mechanisch te verversen.


energetisch renoveren

Impact op uitgaven

Isolatie en de nieuwste energiezuinige technieken kan je beschouwen als een goed renderende investering die veel meer opbrengt dan een spaarboekje, zoals voor dit koppel uit Wolvertem dat resoluut koos voor een energetische verbouwing. Door al deze ingrepen zal je energieverbruik met 30 tot 40% dalen. Dat betekent dat je investering zich op termijn terugbetaalt. Daarenboven zijn er een hele reeks premies en subsidies om je aan te moedigen energetisch te (ver)bouwen.
 

 

Onze bouwadviseur maakt je graag wegwijs.
Neem vrijblijvend contact met ons op contact


© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug