Actueel

Wat is de EPC-waarde en hoe verlaag ik die?

Wat is de EPC-waarde? Hoe kan ik mijn EPC-score verlagen? Wij zetten alle informatie over het energieprestatiecertificaat op een rijtje. 

<CR:core_head_title />

Tijdens de aankoop van een huis of appartement heb je ongetwijfeld de term ‘EPC’ horen vallen. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. En dat is een belangrijke waardemeter bij de aankoop of verkoop van je woning. Maar wat is dat nu precies? En welke invloed heeft de EPC-waarde op je woning? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Wat is de EPC-waarde?

EPC is een afkorting voor ‘energieprestatiecertificaat’. Het vertelt meer over de energiezuinigheid van een woning. Des te lager de EPC-waarde, des te minder energie de woning verbruikt.

Het energieprestatiecertificaat is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Op deze manier weten toekomstige eigenaars of ze elke maand een hoge energiefactuur krijgen, of net een heel lage. Dat is een belangrijk punt in het beslissingsproces.

Is er nog geen EPC? Dan moet je een keuring laten uitvoeren door een energiedeskundige. Die maakt een attest met alle nodige info.

EPC-waarde berekenen

Tijdens de berekening van de EPC-score bekijkt de energiedeskundige verschillende factoren. In eerste instantie de isolatieschil en het verwarmingssysteem. Want dat zijn de echte energievreters van je huis. Tenminste, als ze niet aan de normen voldoen. Het ventilatiesysteem telt ook mee. Tenslotte houdt een EPC-expert ook rekening met het bouwvolume, het daktype, de oriëntatie en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen. Je leest het: tal van zaken wat de berekening alsmaar complexer maakt.

Energetische renovatie EPC

Hoe kan ik mijn EPC-score verbeteren?

Van plan om je woning te renoveren? Dat is het ideale moment om je EPC-score te verlagen. Hier zijn alvast enkele tips:

  • Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd. Het na-isoleren van daken en gevels is een cruciale stap om de EPC-score te verbeteren.
  • Vergeet het buitenschrijnwerk niet. Ramen met dubbel of driedubbel glas voorkomen warmteverliezen en laten je verwarmingskosten dalen.  
  • Is je cv-ketel ouder dan 15 jaar? Vervang hem door een hr-condensatieketel. Wie de EPC-waarde verder wil verlagen, investeert meteen in een warmtepomp.
  • Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Ook hier houdt het energieprestatiecertificaat rekening mee. Voor een beter score moet je dus een ventilatiesysteem plaatsen.
  • Tenslotte hebben zonnepanelen een gunstige invloed op de EPC-score. Zeker een aanrader wanneer je een warmtepomp hebt.

Je EPC-waarde verlagen met behulp van premies

Nog een tip; de Vlaamse overheid heeft enkele financiële tegemoetkomingen voor wie energetisch renoveert. Dat is altijd mooi meegenomen, toch? Wist je dat we met Victor jou ook begeleiden in het aanvragen van de premies voor jouw renovatieproject?

Ontdek de beschikbare premies voor jouw project op premiezoeker.be.

Heb je nog vragen over energetisch renoveren?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Is een totaalrenovatie iets voor jou?
Actueel Trends

Is een totaalrenovatie iets voor jou?

Dankzij een renovatie kan je van een woning die wat liefde kan gebruiken weer een parel maken. Hoewel kleine aanpassingen en puntjes op de ‘i’ al een verschil kunnen maken, kiezen veel mensen meteen voor een totaalrenovatie. Wat houdt dit in en is dat de beste keuze?

Nu lezen
Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt
Actueel Interview

Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt

Een tijdje terug werd Joost Callens, CEO van de camino group waar ook Victor deel van uitmaakt geïnterviewd door reclamebureau Plug.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group