Actueel

Verschil tussen E-peil en energieprestatiescore

Het verschil tussen het E-peil en de energiescore is niet altijd duidelijk. Andere termen zoals EPC en EPB maken de verwarring alleen maar groter. Hieronder vind je een korte beschrijving van alle begrippen.

<CR:core_head_title />

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een score die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Hoe lager deze score, hoe minder energie het gebouw verbruikt.

Belangrijk om te weten is dat een E-peil van toepassing is op nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 2006. Sinds 2021 mag het E-peil niet hoger dan E30 zijn. Dat is veel strenger dan tien jaar geleden, toen E80 het maximum was.

Ook bij ingrijpende energetische renovaties spreken we over het E-peil.  Na de verbouwingswerken moet de woning beter presteren dan E60. Is dat niet het geval, dan wordt er een boete opgelegd.

EPC label renovatie

Wat is een energieprestatiescore?

De energieprestatiescore toont het berekende energieverbruik per jaar en per bruikbare vloeroppervlakte. Het wordt uitgedrukt in kWh/m² en is terug te vinden op het energieprestatiecertificaat van elke woning. Vaak spreekt men ook van een EPC-score.

In tegenstelling tot het dimensieloze E-peil plakt de energiescore wel een exact cijfer op het energieverbruik. Natuurlijk kan die afwijken van de uiteindelijke energiefactuur. Het is een gemiddelde score, en houdt geen rekening met je gezinssamenstelling of woongedrag.

Meer weten over hoe je de energiescore kan verlagen?
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Wat is een EPC renovatie

Wat is een EPC?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dit rapport bevat interessante informatie over de energiezuinigheid van het gebouw, zoals:

  • Het E-peil (enkel in het geval van nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties)
  • De energieprestatiescore
  • De U-waarde van de isolatieschil (daken, muren, vensters…)
  • Aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken
  • Simulatie van het nieuwe E-peil en de energiescore na uitvoering van de aanbevelingen

Dit energieprestatiecertificaat is verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen. Sinds 2020 geldt dat ook voor kleine niet-residentiële eenheden, zoals kantoren, handelsruimtes en horecazaken.

Wat is een EPB?

Wie in Vlaanderen bouwt of verbouwt moet de energieprestatieregelgeving (EPB) respecteren. EPB staat voor 'EnergiePrestatie en Binnenklimaat' en legt een bepaald energetisch minimum op waaraan woningen moeten voldoen. Het heeft betrekking op onder andere isolatie, luchtdichtheid, ventilatie, verwarmingssystemen … maar ook op de kwaliteit van het binnenklimaat. 

Een EPB-verslaggever stelt dit rapport op. Hij maakt startverklaringen en adviseert de bouwheer over het behalen van de EPB-eisen.

Daar zit meteen het belangrijkste verschil. Een EPC mag opgesteld worden door een energiedeskundige type A. Voor het EPB moet je een EPB-verslaggever inschakelen. Dat is een industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur of architect die geregistreerd is bij het Vlaams Energieagentschap.

Voordelen van een goede energiescore

Hoe lager de energiescore, hoe lager je energiefactuur én hoe beter je woning presteert op de vastgoedmarkt. Een goed EPC heeft namelijk een positief effect op de waarde van je woning.

Heb je (energetische) renovatieplannen?

Contacteer ons

Lees verder

Totaalrenovatie gepland? Voorzie een praktische home office!
Actueel Trends Lifestyle

Totaalrenovatie gepland? Voorzie een praktische home office!

Thuiswerken was tijdens de lockdowns de norm en blijft ongetwijfeld deel van het ‘nieuwe werken’. Heel wat mensen werken voortaan immers één of enkele dagen per week thuis. Plan je een totaalrenovatie? Zorg voor een aparte ruimte voor je home office en richt hem in volgens de tips van onze interieurarchitect.

Nu lezen
Focus op duurzame energiebronnen
Actueel Interview

Focus op duurzame energiebronnen

Lowie Duyvejonck is energieadviseur bij Ecopuur, specialist in water- en energietechnieken. Bij vragen over duurzame energiebronnen is hij voor Victor hét aanspreekpunt.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group