Actueel

Renoveren in 2021? Met deze 4 veranderingen hou je best rekening

Het begin van het jaar is meestal het moment waarop een aantal regels veranderen. Dat is ook zo in de bouwsector.

Weet jij al wat er wijzigde op 1 januari 2021?

<CR:core_head_title />
1. Strenger E-peil

Wanneer je een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, geldt vanaf nu dat je een E-peil van E60 moet halen in plaats van E70. Een haalbare kaart aangezien het gemiddelde E-peil na een renovatie vorig jaar al onder de E60 lag. Ter vergelijking: voor nieuwbouw geldt vanaf dit jaar een E-peil van 30.

2. 6% btw voor sloop en heropbouw in heel België

Vanaf 1 januari 2021 betaal je in heel België 6% btw in plaats van 21% als je een nieuwe woning bouwt op een plaats waar een oud gebouw stond. Tot vorig jaar was dit verlaagde btw-tarief enkel van toepassing op 32 centrumsteden. Schuif je werken niet op de lange baan, want deze maatregel is beperkt in tijd en loopt tot 31 december 2022.


3. Renteloze energielening tot 60.000 euro

Koop of erf je een woning die je energetisch wil renoveren? Dan kan je hiervoor beroep doen op een renteloze energielening tot max. 60.000 euro. Deze energielening kadert in het Renovatiepact waarmee Vlaanderen zich engageerde om alle woningen tegen 2050 energie-efficiënt te maken. Hoeveel je precies renteloos kan lenen, hangt af van het EPC-label dat je woning zal halen na de verbouwing. Deze maatregel komt bovenop de EPC-labelpremie. Er zijn geen inkomensgrenzen van toepassing. Ben je de koper? Dan verloopt dit via het woonkrediet van je bank. Als je de woning kreeg of erfde kan je hiervoor terecht bij het Energiehuis van je gemeente.


4. Geen stookolieketel meer

Ook bij ingrijpende energetische renovaties, waarbij minstens 75% van de bestaande woning geïsoleerd wordt en het verwarmingssysteem vervangen wordt, mag je in 2021 geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen. Kies daarom voor een milieuvriendelijk alternatief zoals een warmtepomp of zonneboiler. Deze Vlaamse maatregel komt er als gevolg van de Europese Ecodesign-verordening van 2015. Vervanging van oude ketels is niet verplicht.


Wil je weten welke impact bovenstaande veranderingen hebben op jouw verbouwing?

Je victor bouwadviseur is op de hoogte van de laatste regelgeving.

Neem gerust contact op!

Lees verder

Wat vertelt het EPC je precies?
Actueel

Wat vertelt het EPC je precies?

Koop, verkoop of verhuur je binnenkort een woning of appartement? Dan kom je binnen de kortste keren in contact met een EPC, een energieprestatiecertificaat. Maar wat vertelt het EPC je precies?

Nu lezen
5 redenen om je renovatie niet uit te stellen
Actueel

5 redenen om je renovatie niet uit te stellen

In de media vind je tal van waarschuwingen over renovaties. De prijzen van bouw- en isolatiemateriaal zijn namelijk erg gestegen, vooral door de coronacrisis. Maar het is niet enkel een slechtnieuwsshow.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group