Actueel

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing

Wie z’n woning van minimum 10 jaar oud wilde verbouwen aan het gunstige 6% btw-tarief, moest tot voor kort een attest invullen en terugsturen naar de aannemer. Sinds begin 2022 is dat attest gelukkig afgeschaft, terwijl het voordelige btw-tarief van toepassing blijft. Minister Van Peteghem voerde deze maatregel in op vraag van de Confederatie Bouw. De afschaffing van het papieren attest biedt zowel voor de verbouwer als voor het bouwbedrijf heel wat voordelen.

<CR:core_head_title />

Dat de afschaffing van het attest voor 6% btw bij verbouwing een goede zaak is, daar is iedereen het over eens. Vincent Van Peteghem, Vicepremier en Minister van Financiën, Niko Demeester, Gedelegeerd Bestuurder Confederatie Bouw en Karolien Vlassenroot, Directeur Financiën & Administratie van Camino – de bouwgroep waar Victor deel van uitmaakt – , lichtten de voordelen toe tijdens een persmoment bij een door Victor recent verbouwde woning in Aalter.

Verouderde woningen energievriendelijker maken

De regering wil inzetten op een snellere vernieuwing van het grote aantal verouderde woningen in ons land. Minister Vincent Van Peteghem: “Verouderde en energieverslindende woningen versneld én betaalbaar renoveren, vraagt veel van onze gezinnen, daarin willen we hen maximaal ondersteunen, onder meer met de vereenvoudiging van de administratie bij renovaties.”

Gedaan met de adminstratieve rompslomp en betwistingen

Niko Demeester, Confederatie Bouw: “Het attest stamt uit de jaren ’80 en past niet meer in een wereld waar steeds meer digitaal verloopt. Met 6 miljoen attesten per jaar gingen er heel wat verloren of waren ze niet correct ingevuld. Dat kon leiden tot betwisting door de fiscus waardoor klanten toch 21% btw moesten betalen in plaats van 6%. Vandaar onze vraag aan de minsiter om dit papieren attest af te schaffen.”

Tevreden klant, tevreden medewerkers

“Voor zowel onze klanten als voor onze medewerkers is de afschaffing van dit attest een grote meerwaarde” vervolgt Karolien Vlassenroot, CFO van Camino. “Het draagt bij aan onze missie om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen, ook op administratief vlak. En het stemt ook onze medewerkers tevreden, zij kunnen zich nu nog meer focussen op het servicen van de klant.”

Lees verder

Stap voor stap duurzamer gaan wonen
Actueel

Stap voor stap duurzamer gaan wonen

1 januari 2023 betekende een nieuwe start voor de energiebesparende aanpak van de Vlaamse huizenmarkt. Want wie vanaf dit jaar een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen moet die binnen de 5 jaar duurzamer maken.

Nu lezen
Hoe bereid je een renovatie voor?
Actueel

Hoe bereid je een renovatie voor?

Staat er een totaalrenovatie van je woning op de agenda? Dat is een grote stap vooruit voor je wooncomfort en levenskwaliteit. En zoals bij elke grote stap in je leven, bereid je je er graag grondig op voor.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group