Actueel

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing

Wie z’n woning van minimum 10 jaar oud wilde verbouwen aan het gunstige 6% btw-tarief, moest tot voor kort een attest invullen en terugsturen naar de aannemer. Sinds begin 2022 is dat attest gelukkig afgeschaft, terwijl het voordelige btw-tarief van toepassing blijft. Minister Van Peteghem voerde deze maatregel in op vraag van de Confederatie Bouw. De afschaffing van het papieren attest biedt zowel voor de verbouwer als voor het bouwbedrijf heel wat voordelen.

<CR:core_head_title />

Dat de afschaffing van het attest voor 6% btw bij verbouwing een goede zaak is, daar is iedereen het over eens. Vincent Van Peteghem, Vicepremier en Minister van Financiën, Niko Demeester, Gedelegeerd Bestuurder Confederatie Bouw en Karolien Vlassenroot, Directeur Financiën & Administratie van Camino – de bouwgroep waar Victor deel van uitmaakt – , lichtten de voordelen toe tijdens een persmoment bij een door Victor recent verbouwde woning in Aalter.

Verouderde woningen energievriendelijker maken

De regering wil inzetten op een snellere vernieuwing van het grote aantal verouderde woningen in ons land. Minister Vincent Van Peteghem: “Verouderde en energieverslindende woningen versneld én betaalbaar renoveren, vraagt veel van onze gezinnen, daarin willen we hen maximaal ondersteunen, onder meer met de vereenvoudiging van de administratie bij renovaties.”

Gedaan met de adminstratieve rompslomp en betwistingen

Niko Demeester, Confederatie Bouw: “Het attest stamt uit de jaren ’80 en past niet meer in een wereld waar steeds meer digitaal verloopt. Met 6 miljoen attesten per jaar gingen er heel wat verloren of waren ze niet correct ingevuld. Dat kon leiden tot betwisting door de fiscus waardoor klanten toch 21% btw moesten betalen in plaats van 6%. Vandaar onze vraag aan de minsiter om dit papieren attest af te schaffen.”

Tevreden klant, tevreden medewerkers

“Voor zowel onze klanten als voor onze medewerkers is de afschaffing van dit attest een grote meerwaarde” vervolgt Karolien Vlassenroot, CFO van Camino. “Het draagt bij aan onze missie om klanten zoveel mogelijk te ontzorgen, ook op administratief vlak. En het stemt ook onze medewerkers tevreden, zij kunnen zich nu nog meer focussen op het servicen van de klant.”

Lees verder

5 misverstanden over energetische renovaties
Actueel

5 misverstanden over energetische renovaties

Energetisch renoveren biedt allerlei voordelen, zoals een lager energieverbruik en hoger wooncomfort. Helaas ziet, soms onterecht, niet iedereen de meerwaarde.

Nu lezen
Green travellers are the happiest travellers
Actueel

Green travellers are the happiest travellers

Heb ook jij je voorgenomen om in 2020 bewuster met het milieu om te gaan? Dan kan je dat zeker in stijl doen. Laat je inspireren door de filosofie en het unieke design van deze bijzondere ecohotels. Duurzaam is nog nooit zo ontspannen geweest.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group