Vastgoedmarkt weer genormaliseerd
Door corona kende de vastgoedmarkt een overrompeling. Heel wat mensen wilden ruimer wonen, vaak met een (grotere) tuin. Een logisch gevolg van de quarantaines. Die boost en bijgevolg het onevenwicht tussen vraag en aanbod, is inmiddels voorbij. Het was voor de vastgoedmarkt een rustige zomer en de verhouding tussen vraag en aanbod is weer genormaliseerd.
Rente en energieprijzen gestegen
Inmiddels is er echter een aanzienlijke inflatie en een forse stijging van de energieprijzen merkbaar, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Door die inflatie stijgt ook de rente op leningen. Experts geloven niet dat dit vlug zal veranderen, integendeel: er wordt verwacht dat de rente verder stijgt.
Een groot nadeel hiervan is dat je door deze hogere rente een lager budget hebt voor je lening, want de lonen stijgen niet even snel als de rente.

Nu renoveren of wachten?
De gestegen energieprijzen maken het duidelijker dan ooit: een (energetische) renovatie bespaart je heel wat kosten. Op lange én korte termijn.
Vanaf 2023 geldt er bovendien een nieuwe maatregel: als je een woning met E- of F-label aankoopt, moét je die binnen de 5 jaar renoveren tot minstens een D-label. Ook banken houden hier rekening mee, want ze willen zo weinig mogelijk energieverslindende woningen in hun portefeuille.
Wie een energiezuinige woning koopt of plannen en budget aantoont voor een energetische renovatie, krijgt bijgevolg makkelijker een lening. Uiteraard heb je dan een idee nodig van de kost voor renovatie. Onze bouwadviseurs staan je daarin graag bij. Je krijgt vooraf een helder beeld van het totaalplaatje, ook op financieel vlak.
Wil je renoveren? Dan doe je dat dus beter nú. Want het ziet er niet naar uit dat de situatie de komende maanden verbetert.
Renoveren geeft meerwaarde
Ook niet onbelangrijk: naast de esthetische meerwaarde, neemt door een renovatie de effectieve waarde van je woning toe. Als je het huis doorverkoopt of verhuurt, krijg je er sowieso meer geld voor. Geef bij de bespreking van je renovatieplannen die focus zeker aan. Victor neemt immers altijd jouw wensen als vertrekpunt.
Steun van de overheid
Wist je trouwens dat de Vlaamse overheid je renovatieplannen op heel wat manieren steunt? Deze legislatuur spendeert men er nog 1 miljard euro aan. We zetten de opties even op een rijtje:
- Renteloos renovatiekrediet
Als je een woning met label E of F verbouwt en zo een A-, B- of C-label behaalt, kan je een renteloze renovatielening vragen. In feite gaat het om een rentesubsidie: de overheid betaalt je de rente terug. Voor een appartement moet je van een label D, E of F naar A of B gaan.
- Verbouwpremie
Bij de rentesubsidie vallen woningen met een D-label uit de boot. Maar in dat geval is Mijn VerbouwPremie een oplossing. Het bedrag wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de facturen die je voorlegt.
- Verbouwlening
Daarnaast is het ook mogelijk om via Mijn VerbouwLening een renteloos krediet tot 60.000 euro te krijgen voor een renovatie die de woningkwaliteit en energieprestatie verbetert.
Advies nodig bij je renovatieplannen?
