Je woonkamer gezellig inrichten? Zo doe je dat

Gezelligheid is natuurlijk dé vereiste bij de (her)inrichting van je woonkamer. Je wil er tot rust komen en er je gasten verwelkomen in een aangename sfeer. Maak van je salon een heerlijke leefruimte door op deze zaken te letten:


Speel met licht

Plan je een totaalrenovatie? Dan is dit je kans om de lichtinval in je woonkamer te optimaliseren en eventueel de ramen erop aan te passen. Houd daarbij rekening met de oriëntatie: aan de zuidkant geeft het licht een warmere gloed dan aan de noordkant. Indirecte verlichting zorgt ook sowieso voor een knusse sfeer. En met een grote spiegel op een wand die veel licht opvangt, creëer je meer ruimtegevoel.

Kijk hoe deze ruimte baadt in aangenaam licht na een renovatie.


Verwen je zintuigen

Onderschat het effect van verschillende texturen niet. Materialen met reliëf zoals natuursteen, hout en stoffen vangen het licht op een aparte manier op. Gezelligheid heeft vaak ook te maken met hoe iets aanvoelt, letterlijk. Blinkende witte tegels, een glanzend leren sofa en een glazen salontafel ogen bijvoorbeeld vooral in koudere seizoenen minder knus. Je hoeft deze zaken daarom niet helemaal te vermijden, maar combineer ze voor een intiemere sfeer dan met zachte en warme materialen.

Durf contrasten gebruiken

Ook kleuren zetten de toon. Hierover bestaan er heel wat misvattingen. Zo zouden blauwtinten altijd koel overkomen en donkere kleuren de ruimte kleiner doen lijken. In realiteit hangt het af van de positie van die kleuren én het samenspel met de verlichting.

Beige en greige zijn dan wel rustgevend, het zijn heus niet de enige tinten die passen in een gezellig interieur. Een felgekleurde muur kan zeker, zolang je niet te veel markante kleuren in één ruimte gebruikt. Want dat creëert wel een onrustig gevoel. Probeer alvast uit met verfstalen hoe de tint precies overkomt op verschillende tijdstippen. In je interieur kan je de kleur dan laten terugkeren in je meubilair of decoratie.

Als je het slim aanpakt, voelt zelfs een interieur in zwart-wit erg gezellig aan. Dat bewijst bijvoorbeeld deze renovatie in Gent.


Combineer oud en nieuw

Een geslaagde totaalrenovatie is dikwijls een wisselwerking tussen oud en nieuw. De ziel van de woning hoeft niet verloren te gaan. Je hebt in een oude woonst net die authenticiteit die een nieuwbouw nog niét heeft. Dat is een meerwaarde.

Zoek dus vooraf de elementen uit in je woonkamer die je wil behouden of extra in de verf zetten. Samen met je bouwadviseur vind je vast een mooi evenwicht tussen vroeger en nu, mét een vleugje van jouw persoonlijkheid erbovenop. In dit Antwerpse herenhuis wist men de originele grandeur te combineren met een minimalistisch interieur.


De gezelligheid in je woonkamer en de rest van je woning op puntzetten? Victor maakt er werk van bij een totaalrenovatie.

Contacteer ons

Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug