Duurt een nieuwbouw zetten altijd langer dan een verbouwing?
“Normaal gezien wel. Als je een volledige totaalrenovatie uitvoert – inclusief dak, buitenschrijnwerk en vloeren – mag je rekenen op 1 à 1,5 jaar. Dat is vergelijkbaar met de meeste nieuwbouwprojecten. Als je enkel esthetische renovaties laat doen, of bijvoorbeeld een verbouwing van keuken en badkamer, kom je aan een zestal maanden.”
Een goede voorbereiding is ongetwijfeld half het werk?
“Dat is effectief zo. Hoe beter je alles tot in de details uitstippelt vooraf, hoe vlotter de werken gaan. Idealiter is in het voortraject het plan al 100% uitgewerkt, evenals het ontwerp van de (interieur)architect, de vergunningen, enzovoorts. Best laat je alles ook al becijferen. Dat is hét grote voordeel aan werken met een partner voor je totaalrenovatie: je kan echt vooraf een budget bepalen en je daaraan houden. Als je zelf aan de slag gaat, is dat een pak lastiger.”
Welke zaken vertragen het project?
“Eerst en vooral kan het zijn dat de klant zich niet aan het afgesproken plan houdt en bijvoorbeeld nog aanpassingen wil ná de goedkeuring van de vergunningen. Dat kan dan, maar het leidt wel tot vertragingen. Normaal gezien is de afspraak immers dat we binnen de 60 à 80 dagen na de vergunning starten met de werken. Verder speelt de materiaalkeuze ook een rol. Die bepaal je best zo snel mogelijk, zodat je geen invloed hebt van late leveringen. Zeker sinds corona en de oorlog in Oekraïne, komen hout, metaal, ramen … later toe. Als je de knoop niet tijdig doorhakt en de bestelling te laat plaatst, heeft dat impact op de duur.”
Wat doen jullie dan?
“Meestal raden we aan om de start van de werken dan uit te stellen. Want zonder de nodige materialen kunnen we toch niet aan het geplande tempo werken. Door later te starten verlies je eigenlijk minder tijd. Wat we ook altijd doen – als de klant ervoor openstaat – is alternatieven aanbieden. Dat kan bijvoorbeeld voor gevelstenen of tegels, maar ook voor keukentoestellen. Het is dan aan de klant om te beslissen of hij/zij op ons voorstel ingaat of liever wacht.”
Vaak hoor je ook dat een werf stil ligt omwille van problemen met aannemers, vaklui … Hoe zit dat bij victor?
“Dat zal bij ons simpelweg niet gebeuren. Wij hebben een groot netwerk, omdat we deel uitmaken van de Camino groep. Als pakweg de stukadoor ziek wordt, vinden we snel een andere. Of we passen de planning aan. Want ook de volledige coördinatie hoef je niet zelf te doen. Daar zorgen je bouwadviseur (tot aan de start van de werken) en de projectleider nadien voor.”
Tot slot: wat is jouw ultieme tip om een verbouwing zo snel mogelijk af te ronden?
“Geef je totaalrenovatie uit handen. Dat bespaart je kopzorgen én tijd. En bereid je 100% voor op de start. Hoe beter jij weet wat je wil, hoe vlotter het project zal verlopen.”