Interview

Wie slim verbouwt, maakt duurzame keuzes

Duurzame inspanningen leveren bij een verbouwing, het is cruciaal. Evelien van Kemenade, duurzaamheidscoördinator bij Camino, de overkoepelende groep waartoe Victor behoort, vertelt ons er meer over.

<CR:core_head_title />

Wat houdt jouw functie precies in?

Evelien: “Het is mijn taak om alle bedrijven binnen Camino te begeleiden wat duurzaamheid betreft. Ik beantwoord vragen over het thema en help de verschillende bedrijven in de groep om zo duurzaam mogelijk te werken, voor onze werking en gebouwen én voor de eindklanten.”

Waarom is een duurzaam verbouwproces zo belangrijk?

“Het is volgens mij van groot belang dat je – of je nu bouwt of verbouwt – de impact beseft van milieuvriendelijke keuzes zoals nieuwe ramen, een nieuw dak of degelijke isolatie. Op je portefeuille én op de planeet. We denken mee met de klant en raden altijd aan om zo duurzaam mogelijk te werken, want dat is op lange termijn simpelweg verstandig. Tegelijk houden we wel rekening met de mogelijkheden en het budget. Die duurzame blik op het pand van onze klanten? We zien het als een manier om nóg een steentje bij te dragen aan het milieu.”

Is het eigenlijk mogelijk om een verbouwde woning even energiezuinig te maken als een nieuwbouwwoonst?

“Je kan zeker een gelijkaardig energiepeil behalen, of toch een aanzienlijke energiebesparing garanderen door je verbouwing. Een E0-peil (energieneutraal niveau) nastreven, is in principe ook mogelijk, maar daar zijn bij een renovatie wel heel wat ingrepen voor nodig. Het gaat erom de balans te vinden tussen voldoende isoleren en de toepassing van energiezuinige technieken binnen het vooropgestelde budget en de woonwensen. Die afweging maken we dan samen met de klant.”

Welke zaken zijn van belang bij een duurzame verbouwing?

“In eerste instantie trachten we de schil van de woning zo energiezuinig mogelijk te maken door de muren, het dak en de vloer te isoleren en de ramen te vervangen. Dit zijn onderdelen die je vaak maar een keer in je leven aanpakt. Een goed doordachte keuze werpt zeker z’n vruchten af. Daarnaast bekijken we de technieken. Hoe zit het met de ventilatie? Is vloerverwarming een optie? Kies je nu al voor een warmtepomp of bereiden we jouw woning voor om de installatie later te plaatsen? Het loont de moeite om over al deze aspecten grondig na te denken.

Kan Victor al deze duurzame aanpassingen reeds doorvoeren?

“Absoluut. Voor elk aspect van je verbouwing beschikken we in de groep over de nodige expertise en skills. Op elke vraag krijg je dus een antwoord van Victor of de achterban bij Camino. Ecopuur is bijvoorbeeld gespecialiseerd in de totaalaanpak van energieprojecten: waterzuivering, zonnepanelen, laadpunten, warmtepompen ...”

Je hoort ook alsmaar meer de term circulair (ver)bouwen. Waarover gaat dat precies?

“Circulair (ver)bouwen betekent dat je gedurende het volledige proces zoveel mogelijk herbruikbare en hergebruikte materialen inzet. Dat je eigenlijk kiest voor zogenaamde ‘losmaakbare’ elementen, onderdelen die je zonder schade kan weghalen. Zo kan je glasschuimgranulaten gebruiken als thermische isolatieschil onder de vloer. Dit materiaal – gemaakt uit 100 % gerecycleerd glas – moet niet verlijmd worden. Je kan het dus na tientallen jaren verwijderen en elders plaatsen. Een slim opgebouwd houten dak is ook circulair: dan maak je de balken nadien gewoon weer los. Het feit dat je zo afval en de productie van nieuwe materialen vermijdt, zorgt ervoor dat je onrechtstreeks energie bespaart. Want ook afvalverwerking en productie gaan gepaard met energieverbruik. Dit concept van zuinig omspringen met de beschikbare materialen was een eeuw geleden volkomen normaal, maar het is doorheen de jaren in onbruik geraakt.”

Bieden jullie de optie om circulair te werken al aan?

“Sowieso is verbouwen an sich in principe al circulair. We gebruikers immers dezelfde structuur. Maar ook toevoegingen kunnen gebeuren met circulaire materialen. In de toekomst is dat ongetwijfeld de standaard. Op dit moment is het nog niet zo ingeburgerd.”

Zijn jullie voorbereid op een toekomst waarin circulair (ver)bouwen de norm is?

“Natuurlijk. We werken bij Durabrik, de woningbouwafdeling binnen Camino, bijvoorbeeld met een 3D-programma waarin alle elementen van een gebouw worden uitgetekend. Elk onderdeel is daardoor traceerbaar. Binnen x aantal jaar kunnen we dus perfect opsporen welk materiaal zich waar bevindt. Dat maakt circulair werken makkelijker. Ook binnen Victor zijn we aan het kijken om dit op termijn toe te passen.”

Hoe zie jij de (ver)bouwwereld evolueren in de toekomst?

“Ik denk dat de focus in de toekomst nog meer ligt op gezondheid van de mens in huis. We zullen meer stilstaan bij de emissies van materialen. We beginnen dat nu al meer te beseffen doordat we de afgelopen tijd meer thuis waren dan voorheen. Ik verwacht dus dat de vraag naar natuurverf en -bepleistering zal stijgen. Wij houden daar alvast rekening mee door bijvoorbeeld geen ter plaatse gespoten PUR te gebruiken als isolatiemateriaal.”

 

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om duurzaam te verbouwen?

Onze projectadviseurs helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Contacteer ons

Lees verder

Hoe verloopt het gesprek met de interieurarchitect?
Interview

Hoe verloopt het gesprek met de interieurarchitect?

Je huis wordt pas een thuis als ook de inrichting helemaal aan jouw wensen en verwachtingen voldoet. Onze interieurarchitecte nodigt je uit in onze inspiratieruimte en helpt je jouw favoriete stijl te ontdekken.

Nu lezen
Van vloer tot gevel: de eindeloze mogelijkheden van hout
Trends Interview

Van vloer tot gevel: de eindeloze mogelijkheden van hout

Hout geeft aan elke woning dat extra vleugje warmte en gezelligheid. Lander Catry vertelt je meer over de waarde van houten gevelbekleding.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group