Actueel

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Je EPC verlagen is altijd een goed idee. Het zorgt voor een hoger wooncomfort en lagere energiefacturen. Ook bij een eventuele verkoop van je huis is een lage EPC-score een meerwaarde.

Zelf een renovatie voor de boeg? We bekijken graag met jou de mogelijkheden en houden rekening met alle factoren die meespelen in jouw woning.

<CR:core_head_title />

EPC-label verbeteren

Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht van toepassing op woningen met een “slecht” EPC-label E of F. Als je dergelijke woning aankoopt in 2023, ben je verplicht om tegen 2028 energetisch te renoveren om minstens label D te behalen.

De investering om je woning duurzamer te maken, kost je natuurlijk geld. Het is dan ook belangrijk om bij je lening, naast de aankoopprijs, ook zeker de nodige renovatiekosten in te calculeren. Maar het zal je energiefactuur op termijn wel aanzienlijk doen dalen, wat in de huidige energiecrisis dan weer een groot voordeel is. 

Isoleren woning renovatie EPC

Begin bij de bouwschil

Zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is, zodat er minder warmte ontsnapt. De isolatiegraad is namelijk een belangrijke factor in het berekenen van de EPC-waarde.
Het na-isoleren van je dak en muren heeft de hoogste prioriteit. Daarna kan je eventueel vloerisolatie plaatsen. Dat is vooral bij grondige renovaties de moeite waard. Als je woning nog enkele beglazing heeft, raden we aan om ook het buitenschrijnwerk te vervangen.

  • Huis jaren '60 (vóór renovatiewerken) - Label F - 863 kWh/m²
  • Dakisolatie - Label E – 564 kWh/m²
  • Gevelisolatie - Label C – 264 kWh/m²
  • Vervangen ramen - Label C – 248 kWh/m²

Ga voor duurzame verwarming

Wil je de EPC-waarde van je woning verder verlagen? Dan zijn er grotere ingrepen mogelijk, zoals de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

Bij energetische renovaties met een sterk verbeterde isolatieschil kan je investeren in een lagetemperatuurverwarming (LTV). Zo’n LTV-systeem is perfect geschikt voor warmtepompen. Met een geothermische warmtepomp zal je EPC flink verbeteren. Maar indien geothermie omwille van budgettaire of praktische redenen onhaalbaar is, kan je voor een lucht-water warmtepomp opteren.

  • Lucht-water warmtepomp - Label A – 100 kWh/m²

Vergeet de ventilatie niet

Leven in een hermetisch afgesloten woning is geen slim idee. Je ademhaling, overtollig vocht, vluchtige organische stoffen, enzovoort, vervuilen namelijk de lucht in huis. Ventilatie is de oplossing en blijft een belangrijke factor bij energetisch renoveren. Je zorgt zo voor een aangenamer, gezonder binnenklimaat én je krijgt ook nog eens een betere EPC-score. Kiezen doe je tussen type C+ (natuurlijke aanvoer van verse lucht met een mechanische afvoer) en type D (mechanisch aan- en afvoer van lucht).

  • Ventilatie type C - Label A – 81 kWh/m²

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Dat zonnepanelen een interessante investering zijn, moeten we niet meer vertellen. Maar wist je ook dat ze impact hebben op de EPC-waarde van je huis? Zo kan je met 10 zonnepanelen (3960 wattpiek) al aardig wat verschil maken.

  • Zonnepanelen - Label A – 57 kWh/m²

Laatste check: de blowerdoortest

Helaas hebben de meeste bestaande woningen verscheidene luchtlekken. Koude buitenlucht sijpelt binnen, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de woning op temperatuur te houden.

De blowerdoortest meet de luchtdichtheid van je woning. Een grote ventilator blaast lucht in of uit het gebouw waardoor er onder- of bovendruk gecreëerd wordt en de luchtlekken opgespoord kunnen worden met een warmtecamera of rooktoestel. Zo weet je meteen waar de lucht ontsnapt en welke plekken je kan aanpakken om de luchtdichtheid te verbeteren. Dat is goed voor je verwarmingsfactuur, comfort en EPC-score.

  • Blowerdoortest - Label A – 44 kWh/m²
Totaalrenovatie Victor Premies aanvragen

Vergeet de premies niet

Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Deze premies zijn bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket.

De renovatiepremie en andere premies voor energiebesparende aanpassingen zijn nu samengevoegd in één overzichtelijk loket: Mijn VerbouwPremie. Je kan via dit loket ook effectief al je premieaanvragen doen. Afhankelijk van de doelgroep waartoe je behoort, krijg je dus financiële steun voor investeringen in energie-efficiëntie.

Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Heb je nog vragen die dieper ingaan op bepaalde zaken?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Ons nieuwste duurzaamheidsrapport
Actueel Trends

Ons nieuwste duurzaamheidsrapport

Bij Victor dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Als onderdeel van de Camino Group proberen we mee te bouwen aan een betere maatschappij.

Nu lezen
Btw-tarief voor sloop en heropbouw blijft voorlopig laag
Actueel

Btw-tarief voor sloop en heropbouw blijft voorlopig laag

Goed nieuws voor verbouwers: de Vlaamse overheid wil sloop van bestaande gebouwen en heropbouw meer stimuleren. Naast korting op de registratierechten voert men nu een btw-verlaging door tot eind 2023.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group