Actueel

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Je EPC verlagen is altijd een goed idee. Het zorgt voor een hoger wooncomfort en lagere energiefacturen. Ook bij een eventuele verkoop van je huis is een lage EPC-score een meerwaarde.

Zelf een renovatie voor de boeg? We bekijken graag met jou de mogelijkheden en houden rekening met alle factoren die meespelen in jouw woning.

<CR:core_head_title />

EPC-label verbeteren

Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht van toepassing op woningen met een “slecht” EPC-label E of F. Als je dergelijke woning aankoopt in 2023, ben je verplicht om tegen 2028 energetisch te renoveren om minstens label D te behalen.

De investering om je woning duurzamer te maken, kost je natuurlijk geld. Het is dan ook belangrijk om bij je lening, naast de aankoopprijs, ook zeker de nodige renovatiekosten in te calculeren. Maar het zal je energiefactuur op termijn wel aanzienlijk doen dalen, wat in de huidige energiecrisis dan weer een groot voordeel is. 

Isoleren woning renovatie EPC

Begin bij de bouwschil

Zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is, zodat er minder warmte ontsnapt. De isolatiegraad is namelijk een belangrijke factor in het berekenen van de EPC-waarde.
Het na-isoleren van je dak en muren heeft de hoogste prioriteit. Daarna kan je eventueel vloerisolatie plaatsen. Dat is vooral bij grondige renovaties de moeite waard. Als je woning nog enkele beglazing heeft, raden we aan om ook het buitenschrijnwerk te vervangen.

 

Ga voor duurzame verwarming

Wil je de EPC-waarde van je woning verder verlagen? Dan zijn er grotere ingrepen mogelijk, zoals de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

Bij energetische renovaties met een sterk verbeterde isolatieschil kan je investeren in een lagetemperatuurverwarming (LTV). Zo’n LTV-systeem is perfect geschikt voor warmtepompen. Met een geothermische warmtepomp zal je EPC flink verbeteren. Maar indien geothermie omwille van budgettaire of praktische redenen onhaalbaar is, kan je voor een lucht-water warmtepomp opteren.

Vergeet de ventilatie niet

Leven in een hermetisch afgesloten woning is geen slim idee. Je ademhaling, overtollig vocht, vluchtige organische stoffen, enzovoort, vervuilen namelijk de lucht in huis. Ventilatie is de oplossing en blijft een belangrijke factor bij energetisch renoveren. Je zorgt zo voor een aangenamer, gezonder binnenklimaat én je krijgt ook nog eens een betere EPC-score. Kiezen doe je tussen type C+ (natuurlijke aanvoer van verse lucht met een mechanische afvoer) en type D (mechanisch aan- en afvoer van lucht).

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Dat zonnepanelen een interessante investering zijn, moeten we niet meer vertellen. Maar wist je ook dat ze impact hebben op de EPC-waarde van je huis? Zo kan je met 10 zonnepanelen (3960 wattpiek) al aardig wat verschil maken.

Totaalrenovatie Victor Premies aanvragen

Vergeet de premies niet

Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket.

De renovatiepremie, het renteloze renovatiekrediet en andere premies voor energiebesparende aanpassingen zijn nu samengevoegd in één overzichtelijk loket: Mijn VerbouwPremie. Sinds 1 oktober kan je via dit loket ook effectief al je premieaanvragen doen. Afhankelijk van de doelgroep waartoe je behoort, krijg je dus financiële steun voor investeringen in energie-efficiëntie.

Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Heb je nog vragen die dieper ingaan op bepaalde zaken?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Welke ingrepen creëren een meerwaarde bij de doorverkoop van je woning?
Actueel Interview

Welke ingrepen creëren een meerwaarde bij de doorverkoop van je woning?

Bij de totaalrenovatie van je woning denk je wellicht in eerste instantie aan de verbetering van je eigen comfort de komende jaren. Maar wat als je na x aantal jaar de woning verkoopt omdat jouw plannen of situatie gewijzigd zijn? Dan wil je er natuurlijk het maximale uithalen. Daarom loont het de moeite om nú al stil te staan bij aanpassingen die je woning een meerwaarde opleveren. We spraken met bouwadviseur Anne Cruyl over dit thema.

Nu lezen
Wat verandert er in de bouwsector in 2023?
Actueel Trends

Wat verandert er in de bouwsector in 2023?

Je hebt het de voorbije maanden vast al gehoord: de bouwsector staat voor heel wat uitdagingen. En dat is dit jaar niet anders. Met Victor staan we klaar om die uitdagingen aan te pakken. We blijven prijsvastheid garanderen en we kunnen natuurlijk rekenen op de (ook financiële) steun van de Camino groep, waardoor we een solide (ver)bouwpartner blijven. In dit artikel overlopen we de belangrijkste nieuwe regels.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group