Actueel

Welke renovatiewerken hebben de grootste impact op je EPC?

Je EPC verlagen is altijd een goed idee. Het zorgt voor een hoger wooncomfort en lagere energiefacturen. Ook bij een eventuele verkoop van je huis is een lage EPC-score een meerwaarde.

Zelf een renovatie voor de boeg? We bekijken graag met jou de mogelijkheden en houden rekening met alle factoren die meespelen in jouw woning.

<CR:core_head_title />

EPC-label verbeteren

Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht van toepassing op woningen met een “slecht” EPC-label E of F. Als je dergelijke woning aankoopt in 2023, ben je verplicht om tegen 2028 energetisch te renoveren om minstens label D te behalen.

De investering om je woning duurzamer te maken, kost je natuurlijk geld. Het is dan ook belangrijk om bij je lening, naast de aankoopprijs, ook zeker de nodige renovatiekosten in te calculeren. Maar het zal je energiefactuur op termijn wel aanzienlijk doen dalen, wat in de huidige energiecrisis dan weer een groot voordeel is. 

Isoleren woning renovatie EPC

Begin bij de bouwschil

Zorg ervoor dat de woning goed geïsoleerd is, zodat er minder warmte ontsnapt. De isolatiegraad is namelijk een belangrijke factor in het berekenen van de EPC-waarde.
Het na-isoleren van je dak en muren heeft de hoogste prioriteit. Daarna kan je eventueel vloerisolatie plaatsen. Dat is vooral bij grondige renovaties de moeite waard. Als je woning nog enkele beglazing heeft, raden we aan om ook het buitenschrijnwerk te vervangen.

 

Ga voor duurzame verwarming

Wil je de EPC-waarde van je woning verder verlagen? Dan zijn er grotere ingrepen mogelijk, zoals de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

Bij energetische renovaties met een sterk verbeterde isolatieschil kan je investeren in een lagetemperatuurverwarming (LTV). Zo’n LTV-systeem is perfect geschikt voor warmtepompen. Met een geothermische warmtepomp zal je EPC flink verbeteren. Maar indien geothermie omwille van budgettaire of praktische redenen onhaalbaar is, kan je voor een lucht-water warmtepomp opteren.

Vergeet de ventilatie niet

Leven in een hermetisch afgesloten woning is geen slim idee. Je ademhaling, overtollig vocht, vluchtige organische stoffen, enzovoort, vervuilen namelijk de lucht in huis. Ventilatie is de oplossing en blijft een belangrijke factor bij energetisch renoveren. Je zorgt zo voor een aangenamer, gezonder binnenklimaat én je krijgt ook nog eens een betere EPC-score. Kiezen doe je tussen type C+ (natuurlijke aanvoer van verse lucht met een mechanische afvoer) en type D (mechanisch aan- en afvoer van lucht).

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Dat zonnepanelen een interessante investering zijn, moeten we niet meer vertellen. Maar wist je ook dat ze impact hebben op de EPC-waarde van je huis? Zo kan je met 10 zonnepanelen (3960 wattpiek) al aardig wat verschil maken.

Totaalrenovatie Victor Premies aanvragen

Vergeet de premies niet

Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket.

De renovatiepremie, het renteloze renovatiekrediet en andere premies voor energiebesparende aanpassingen zijn nu samengevoegd in één overzichtelijk loket: Mijn VerbouwPremie. Sinds 1 oktober kan je via dit loket ook effectief al je premieaanvragen doen. Afhankelijk van de doelgroep waartoe je behoort, krijg je dus financiële steun voor investeringen in energie-efficiëntie.

Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Heb je nog vragen die dieper ingaan op bepaalde zaken?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing
Actueel

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing

Wie z’n woning van minimum 10 jaar oud wilde verbouwen aan het gunstige 6% btw-tarief, moest tot voor kort een attest invullen en terugsturen naar de aannemer. Sinds begin 2022 is dat attest gelukkig afgeschaft.

Nu lezen
Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt
Actueel Interview

Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt

Een tijdje terug werd Joost Callens, CEO van de camino group waar ook Victor deel van uitmaakt geïnterviewd door reclamebureau Plug.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group