Actueel

De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van zogenaamde energieverslindende woningen (EPC-label F of E) binnen de vijf jaar hun woning verplicht duurzamer maken. Een maatregel die een directe impact heeft voor kopers. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket. Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

<CR:core_head_title />

EPC-label verbeteren

Concreet is de renovatieplicht van toepassing op woningen met een “slecht” EPC-label E of F. Als je dergelijke woning aankoopt in 2023, ben je verplicht om tegen 2028 energetisch te renoveren om minstens label D te behalen.

De investering om je woning duurzamer te maken, kost je natuurlijk geld. Het is dan ook belangrijk om bij je lening, naast de aankoopprijs, ook zeker de nodige renovatiekosten in te calculeren. Maar het zal je energiefactuur op termijn wel aanzienlijk doen dalen, wat in de huidige energiecrisis dan weer een groot voordeel is.

Victor renovatie premie

Victor staat je bij

Moet je energetisch renoveren maar zie je door de bomen het bos niet meer? Victor heeft alle expertise in huis en begeleidt je stap voor stap, als je persoonlijke verbouwpartner. Vooraf bespreken we op welke financiële steun je mogelijk recht hebt. Tijdens je verbouwing heb je één aanspreekpunt, ook voor je vragen over duurzaamheid. En nadien bezorgen we je de nodige attesten om alle premies aan te vragen.

Ken je premies

Goed nieuws! De renovatiepremie, het renteloze renovatiekrediet en andere premies voor energiebesparende aanpassingen zijn nu samengevoegd in één overzichtelijk loket: Mijn VerbouwPremie. Sinds 1 oktober kan je via dit loket ook effectief al je premieaanvragen doen. Afhankelijk van de doelgroep waartoe je behoort, krijg je dus financiële steun voor investeringen in energie-efficiëntie.

Wie komt in aanmerking?

De overheid onderscheidt drie doelgroepen:

  • De eigenaar-bewoner: laagste, middelste en hoogste inkomenscategorie
  • De verhuurder via sociale verhuurkantoren
  • De niet-eigenaar-bewoner

En als eigenaar-bewoner, moet je natuurlijk op het moment van de aanvraag gedomicilieerd zijn op het adres waarvoor je de premie aanvraagt.

Voor welke categorieën?

Enerzijds energetische verbeteringen zoals:

  • Dak-, muur- of vloerisolatie
  • Hoogrendementsglas
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp
  • Gascondensatieketel

Maar ook investeringen in de kwaliteit van de woning (elektriciteit, sanitair, ramen, deuren, …) doen ertoe. Je krijgt alvast een idee van de mogelijke financiële steun dankzij de simulator van de Vlaamse overheid.

Extra criteria

Om verder in aanmerking te komen voor een of meerdere premies moet het gebouw minstens 15 jaar oud zijn en moeten de werken waarvoor je een premie aanvraagt uitgevoerd zijn door een aannemer. Enkel bij binnenrenovatie en elektriciteit en sanitair is uitvoering doe-het-zelf toegelaten. Bovendien moet het totaal factuurbedrag per categorie minstens 1.000 euro exclusief btw bedragen. Tenslotte, kan je een aanvraag indienen voor werken uitgevoerd tot 2 jaar terug.

Heb je nog vragen die dieper ingaan op bepaalde zaken?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Stappenplan voor je energetische renovatie
Actueel

Stappenplan voor je energetische renovatie

Lukraak renovatiewerken uitvoeren is geen goed idee. Sommige onderdelen moeten op elkaar afgestemd worden, zoals de isolatie en ventilatie. Daarom is het belangrijk om de juiste volgorde aan te houden.

Nu lezen
Wat vertelt het EPC je precies?
Actueel

Wat vertelt het EPC je precies?

Koop, verkoop of verhuur je binnenkort een woning of appartement? Dan kom je binnen de kortste keren in contact met een EPC, een energieprestatiecertificaat. Maar wat vertelt het EPC je precies?

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group