Actueel Interview

Focus op duurzame energiebronnen

Lowie Duyvejonck is energieadviseur bij Ecopuur, specialist in water- en energietechnieken. Bij vragen over duurzame energiebronnen is hij voor Victor hét aanspreekpunt.“ Je laten bijstaan door een professional in duurzame energie is zeer nuttig. Zo krijg je een advies waarbij alle factoren grondig zijn afgewogen.”

<CR:core_head_title />

Belang van energetisch renoveren

Duurzaamheid incalculeren bij je verbouwing, is in deze tijden vanzelfsprekend. “De vraag naar alternatieven voor de traditionele energiebronnen is fel gestegen de laatste jaren. Waar het vroeger om een kleine eco-minded groep ging, beseft een groot deel van de Belgen dat duurzaam denken gewoon slim is. Je verkleint je voetafdruk, je denkt aan de toekomstige generaties, je voldoet aan energie-eisen én je ziet je energiefactuur dalen.”

Traphal duurzame renovatie

Diverse opties

Zonnepanelen, een zonneboiler, PVT-panelen … Zonne-energie gebruiken, is ingeburgerd. “Al heel wat mensen maken er gebruik van, maar het kan altijd beter. Ik durf zelfs te voorspellen dat in de toekomst élk gebouw minstens gedeeltelijk zelf energie zal opwekken, en dan komt zonne-energie van pas.”

Naast windenergie, neemt ook de aandacht voor het gebruik van bodemwarmte via geothermische boringen toe, zo meent Lowie. “Ideaal is een mix, dan combineer je het beste van meerdere opties. De energie van de zon combineren met een warmtepomp en een elektrische weerstand bijvoorbeeld.”

 

Toekomst van energie

“Op dit moment is een thuisbatterij voor velen nog niet rendabel genoeg. Het is energetisch interessant, want je kan er het percentage zelfconsumptie sterk mee verhogen en zo kosten besparen. Maar de aankoopprijs is duur. Hopelijk verandert dat nog.”

Energie uit water halen? Ook voor een doorsnee woning kan dit binnenkort haalbaar zijn. “In Nederland komt het al meer voor. Wij hinken nog wat achterop op dat vlak. Waterstof kan in feite perfect het gas in je verwarmingsinstallatie vervangen.”

 

Maatwerk

Voor elk project bedenkt Lowie, samen met het Victor-team, een oplossing op maat. In het voortraject voor de verbouwing, staat hij paraat. “Samen bekijken we wat het best past, naargelang de wensen, noden, het budget en de (technische) mogelijkheden. Sowieso raad ik altijd aan om zoveel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. En ook om eerst en vooral de isolatie van de buitenschil van de woning in orde te brengen, zodat je om te beginnen je energieverbruik al minimaliseert. Natuurlijk botsen we soms op limieten. Bij een pand uit de jaren 30 met oude radiatoren, waarbij bepaalde architecturale elementen behouden moeten blijven, zijn té grote aanpassingen misschien niet aangewezen. En bij sommige woningen blijkt geothermie praktisch minder interessant. Maar dan bedenken we samen een goed en minstens even duurzaam alternatief.”

Energetische renovatie

Altijd gerust met Victor-renovaties

Welke mogelijkheden biedt Victor je zoal om je energie- en waterverbruik te beperken? De opties zijn eindeloos. En dat dankzij de samenwerking met Ecopuur. Voor je verwarming installeren de duurzaamheidsexperts bijvoorbeeld een warmtepomp, eventueel met een warmtepompboiler of -panelen, vloerverwarming, betonkernactivering,  een pelletketel, een compactaggregaat (verwarmen, koelen, ventileren en warm water produceren in één), een zonneboiler, …

Ook om je gerenoveerd pand af te koelen en te verluchten, staat Ecopuur in voor ventilatiesystemen D en C+, passieve koeling en koelplafonds. En verder zorgen we op jouw vraag voor zonnepanelen, laadpalen, domotica, een energiemanagementsysteem, een thuisbatterij, enz. Natuurlijk helpen we je ook graag waterbesparend te leven. Dat kan met regenwaterrecuperatie en een intelligent waterrecyclagesysteem. Alles om jouw woning futureproof te maken!

 

Benieuwd welke energiebronnen wij vaak aanraden?

Onze bouwadviseurs helpen je graag verder.

Contacteer ons

Lees verder

De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?
Actueel

De renovatieplicht vanaf 1 januari, wat houdt het in?

Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van zogenaamde energieverslindende woningen (EPC-label F of E) binnen de vijf jaar hun woning verplicht duurzamer maken. Een maatregel die een directe impact heeft voor kopers. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële ruggensteuntjes van de overheid in de vorm van allerlei premies. Sinds kort zijn deze premies bovendien beschikbaar in één overzichtelijk loket. Een kluwen aan informatie? Geen zorgen: Victor begeleidt je graag.

Nu lezen
Tien voor tuin
Trends Interview

Tien voor tuin

Dat de duurzame trend ook zijn sporen nalaat in landschapsarchitectuur hoeft niet te verwonderen. Maar heeft ook de lockdown de tuinontwerpen en -wensen beïnvloed? Hoe zien trendy tuinen eruit anno 2021? We staken ons licht op bij twee experts ter zake.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group