Actueel Interview

Focus op duurzame energiebronnen

Lowie Duyvejonck is energieadviseur bij Ecopuur, specialist in water- en energietechnieken. Bij vragen over duurzame energiebronnen is hij voor Victor hét aanspreekpunt.“ Je laten bijstaan door een professional in duurzame energie is zeer nuttig. Zo krijg je een advies waarbij alle factoren grondig zijn afgewogen.”

<CR:core_head_title />

Belang van energetisch renoveren

Duurzaamheid incalculeren bij je verbouwing, is in deze tijden vanzelfsprekend. “De vraag naar alternatieven voor de traditionele energiebronnen is fel gestegen de laatste jaren. Waar het vroeger om een kleine eco-minded groep ging, beseft een groot deel van de Belgen dat duurzaam denken gewoon slim is. Je verkleint je voetafdruk, je denkt aan de toekomstige generaties, je voldoet aan energie-eisen én je ziet je energiefactuur dalen.”

Traphal duurzame renovatie

Diverse opties

Zonnepanelen, een zonneboiler, PVT-panelen … Zonne-energie gebruiken, is ingeburgerd. “Al heel wat mensen maken er gebruik van, maar het kan altijd beter. Ik durf zelfs te voorspellen dat in de toekomst élk gebouw minstens gedeeltelijk zelf energie zal opwekken, en dan komt zonne-energie van pas.”

Naast windenergie, neemt ook de aandacht voor het gebruik van bodemwarmte via geothermische boringen toe, zo meent Lowie. “Ideaal is een mix, dan combineer je het beste van meerdere opties. De energie van de zon combineren met een warmtepomp en een elektrische weerstand bijvoorbeeld.”

 

Toekomst van energie

“Op dit moment is een thuisbatterij voor velen nog niet rendabel genoeg. Het is energetisch interessant, want je kan er het percentage zelfconsumptie sterk mee verhogen en zo kosten besparen. Maar de aankoopprijs is duur. Hopelijk verandert dat nog.”

Energie uit water halen? Ook voor een doorsnee woning kan dit binnenkort haalbaar zijn. “In Nederland komt het al meer voor. Wij hinken nog wat achterop op dat vlak. Waterstof kan in feite perfect het gas in je verwarmingsinstallatie vervangen.”

 

Maatwerk

Voor elk project bedenkt Lowie, samen met het Victor-team, een oplossing op maat. In het voortraject voor de verbouwing, staat hij paraat. “Samen bekijken we wat het best past, naargelang de wensen, noden, het budget en de (technische) mogelijkheden. Sowieso raad ik altijd aan om zoveel mogelijk af te stappen van fossiele brandstoffen. En ook om eerst en vooral de isolatie van de buitenschil van de woning in orde te brengen, zodat je om te beginnen je energieverbruik al minimaliseert. Natuurlijk botsen we soms op limieten. Bij een pand uit de jaren 30 met oude radiatoren, waarbij bepaalde architecturale elementen behouden moeten blijven, zijn té grote aanpassingen misschien niet aangewezen. En bij sommige woningen blijkt geothermie praktisch minder interessant. Maar dan bedenken we samen een goed en minstens even duurzaam alternatief.”

Energetische renovatie

Altijd gerust met Victor-renovaties

Welke mogelijkheden biedt Victor je zoal om je energie- en waterverbruik te beperken? De opties zijn eindeloos. En dat dankzij de samenwerking met Ecopuur. Voor je verwarming installeren de duurzaamheidsexperts bijvoorbeeld een warmtepomp, eventueel met een warmtepompboiler of -panelen, vloerverwarming, betonkernactivering,  een pelletketel, een compactaggregaat (verwarmen, koelen, ventileren en warm water produceren in één), een zonneboiler, …

Ook om je gerenoveerd pand af te koelen en te verluchten, staat Ecopuur in voor ventilatiesystemen D en C+, passieve koeling en koelplafonds. En verder zorgen we op jouw vraag voor zonnepanelen, laadpalen, domotica, een energiemanagementsysteem, een thuisbatterij, enz. Natuurlijk helpen we je ook graag waterbesparend te leven. Dat kan met regenwaterrecuperatie en een intelligent waterrecyclagesysteem. Alles om jouw woning futureproof te maken!

 

Benieuwd welke energiebronnen wij vaak aanraden?

Onze bouwadviseurs helpen je graag verder.

Contacteer ons

Lees verder

Verrijk je interieur met bloemen
Trends Lifestyle Interview

Verrijk je interieur met bloemen

Van kleins af was Daniël Ost gefascineerd door bloemen. Inmiddels staat zijn naam voor een familiebedrijf met 3 winkels in België en eentje in Jordanië en is hij wereldwijd bekend als The World’s Leading Floral Designer.

Nu lezen
Welke factoren beïnvloeden de duur van een verbouwing?
Interview

Welke factoren beïnvloeden de duur van een verbouwing?

Als bouwadviseur bij Victor houdt Fabian Timmermans het overzicht over zijn projecten. Ook over de duur ervan. De ideale persoon dus om de factoren die de duurtijd van een renovatie beïnvloeden mee te bespreken.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2022 Victor is een merk van de Camino Group