Actueel

5 misverstanden over energetische renovaties

Energetisch renoveren biedt allerlei voordelen, zoals een lager energieverbruik en hoger wooncomfort. Helaas ziet niet iedereen de meerwaarde. Soms onterecht, omwille van onwaarheden die de ronde doen. In dit artikel pakken we deze misverstanden aan.

<CR:core_head_title />

Misverstand #1: energetische renovaties kosten een fortuin

Heel wat eigenaars twijfelen om hun woning energetisch te renoveren, simpelweg omdat ze schrik hebben voor het kostenplaatje. Zie het als een investering. Een energiezuinige woning heeft een lagere gas- en elektriciteitsfactuur. Hiermee betaalt de renovatie zichzelf terug. Maar het is ook een investering in comfort. Je geniet het hele jaar door van de juiste temperatuur en een gezond binnenklimaat – en dat is onbetaalbaar.

Daarnaast mogen we de premies niet vergeten. De financiële tegemoetkomingen van de overheid en netbeheerders maken een energetische renovatie goedkoper. Bovendien bieden sommige banken een extra voordelige groene lening aan.

Bij Victor starten we steeds vanuit het beschikbare budget. We gaan op zoek naar aanpassingen die het grootste effect hebben op het energieverbruik en comfort, rekening houdend met de financiële draagkracht van de eigenaars. Onze specialisten hebben voldoende ervaring om persoonlijk advies te bieden. 

Misverstand #2: de renovatiewerken brengen veel overlast met zich mee

Spijtig genoeg is een renovatie zonder overlast onmogelijk. Er komt altijd wat stof en lawaai bij kijken. Dat gaat nu eenmaal niet anders.

Maar we proberen steeds om de overlast te beperken. Dat doen we enerzijds door de juiste zaken aan te pakken. Bij een energetische renovatie van het dak en de muren is de meerwaarde van extra vloerisolatie eerder klein. Deze optionele werken zijn dus niet interessant.

Anderzijds speelt de voorbereiding een belangrijke rol. Door de werken nauwkeurig in te plannen, gaat het werk vooruit. Alles volgt netjes op elkaar. Zo ziet de woning er minder lang als een bouwwerf uit.

Misverstand #3: bij sommige woningen is een energetische renovatie onmogelijk

Denk je dat een woning moeilijk energetisch te renoveren is? Think again! Vanuit de Camino groep hebben we voldoende kennis in huis om alle soorten vastgoed klaar te maken voor de toekomst. Zelfs met heel oude, niet-alledaagse woningen kan je dus bij ons terecht.

Misverstand #4: de ecologische impact is overroepen

De klimaatverandering gaat sneller dan verwacht. Om de volgende generaties een leefbare toekomst te verzekeren, moeten we er alles aan doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Daarom worden energetische renovaties verplicht in 2023.

Toch onderschatten veel mensen de positieve impact van deze ingrepen.

Wanneer je bijvoorbeeld een gasketel vervangt door een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, daalt de CO2-uitstoot van ongeveer 3.662 kg naar slechts 690 kg per jaar. Dat is een vermindering van 81%! Het maakt dus wel degelijk een verschil.

Misverstand #5: energetisch renoveren brengt veel administratieve rompslomp met zich mee

Van bouwaanvraag tot premiedossiers, voor een energetische renovatie zijn er een heleboel documenten nodig. Victor neemt die administratie volledig over. Op deze manier ben je zeker dat alles correct werd ingevuld en er geen onverwachte vertragingen optreden.

Heb je nog vragen over energetisch renoveren?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing
Actueel

Afschaffing attest 6% btw vereenvoudigt administratie bij verbouwing

Wie z’n woning van minimum 10 jaar oud wilde verbouwen aan het gunstige 6% btw-tarief, moest tot voor kort een attest invullen en terugsturen naar de aannemer. Sinds begin 2022 is dat attest gelukkig afgeschaft.

Nu lezen
Is een totaalrenovatie iets voor jou?
Actueel Trends

Is een totaalrenovatie iets voor jou?

Dankzij een renovatie kan je van een woning die wat liefde kan gebruiken weer een parel maken. Hoewel kleine aanpassingen en puntjes op de ‘i’ al een verschil kunnen maken, kiezen veel mensen meteen voor een totaalrenovatie. Wat houdt dit in en is dat de beste keuze?

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group