Actueel

5 misverstanden over energetische renovaties

Energetisch renoveren biedt allerlei voordelen, zoals een lager energieverbruik en hoger wooncomfort. Helaas ziet niet iedereen de meerwaarde. Soms onterecht, omwille van onwaarheden die de ronde doen. In dit artikel pakken we deze misverstanden aan.

<CR:core_head_title />

Misverstand #1: energetische renovaties kosten een fortuin

Heel wat eigenaars twijfelen om hun woning energetisch te renoveren, simpelweg omdat ze schrik hebben voor het kostenplaatje. Zie het als een investering. Een energiezuinige woning heeft een lagere gas- en elektriciteitsfactuur. Hiermee betaalt de renovatie zichzelf terug. Maar het is ook een investering in comfort. Je geniet het hele jaar door van de juiste temperatuur en een gezond binnenklimaat – en dat is onbetaalbaar.

Daarnaast mogen we de premies niet vergeten. De financiële tegemoetkomingen van de overheid en netbeheerders maken een energetische renovatie goedkoper. Bovendien bieden sommige banken een extra voordelige groene lening aan.

Bij Victor starten we steeds vanuit het beschikbare budget. We gaan op zoek naar aanpassingen die het grootste effect hebben op het energieverbruik en comfort, rekening houdend met de financiële draagkracht van de eigenaars. Onze specialisten hebben voldoende ervaring om persoonlijk advies te bieden. 

Misverstand #2: de renovatiewerken brengen veel overlast met zich mee

Spijtig genoeg is een renovatie zonder overlast onmogelijk. Er komt altijd wat stof en lawaai bij kijken. Dat gaat nu eenmaal niet anders.

Maar we proberen steeds om de overlast te beperken. Dat doen we enerzijds door de juiste zaken aan te pakken. Bij een energetische renovatie van het dak en de muren is de meerwaarde van extra vloerisolatie eerder klein. Deze optionele werken zijn dus niet interessant.

Anderzijds speelt de voorbereiding een belangrijke rol. Door de werken nauwkeurig in te plannen, gaat het werk vooruit. Alles volgt netjes op elkaar. Zo ziet de woning er minder lang als een bouwwerf uit.

Misverstand #3: bij sommige woningen is een energetische renovatie onmogelijk

Denk je dat een woning moeilijk energetisch te renoveren is? Think again! Vanuit de Camino groep hebben we voldoende kennis in huis om alle soorten vastgoed klaar te maken voor de toekomst. Zelfs met heel oude, niet-alledaagse woningen kan je dus bij ons terecht.

Misverstand #4: de ecologische impact is overroepen

De klimaatverandering gaat sneller dan verwacht. Om de volgende generaties een leefbare toekomst te verzekeren, moeten we er alles aan doen om de Europese klimaatdoelstellingen te halen. Daarom worden energetische renovaties verplicht in 2023.

Toch onderschatten veel mensen de positieve impact van deze ingrepen.

Wanneer je bijvoorbeeld een gasketel vervangt door een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, daalt de CO2-uitstoot van ongeveer 3.662 kg naar slechts 690 kg per jaar. Dat is een vermindering van 81%! Het maakt dus wel degelijk een verschil.

Misverstand #5: energetisch renoveren brengt veel administratieve rompslomp met zich mee

Van bouwaanvraag tot premiedossiers, voor een energetische renovatie zijn er een heleboel documenten nodig. Victor neemt die administratie volledig over. Op deze manier ben je zeker dat alles correct werd ingevuld en er geen onverwachte vertragingen optreden.

Heb je nog vragen over energetisch renoveren?

We beantwoorden deze graag tijdens een verkennend gesprek

Lees verder

Bewust(er) wonen: de impact van thuisblijven
Actueel

Bewust(er) wonen: de impact van thuisblijven

Niemand had ooit kunnen voorspellen dat we in 2020 zoveel thuis zouden zijn. Logisch dat je woonervaring en levensstijl onder het vergrootglas belanden. Plots valt elk detail op. Je ziet nu exact waar de pijnpunten zitten, waar je woning efficiënter en comfortabeler kan.

Nu lezen
Focus op duurzame energiebronnen
Actueel Interview

Focus op duurzame energiebronnen

Lowie Duyvejonck is energieadviseur bij Ecopuur, specialist in water- en energietechnieken. Bij vragen over duurzame energiebronnen is hij voor Victor hét aanspreekpunt.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group