Trends

Elegant raffinement recht uit de natuur

Tijdloos, authentiek en duurzaam. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over natuursteen. Unieker dan dit wordt het niet. Het is het perfecte materiaal om je woning karakter te geven. We spraken met Laurence Roelens, Marketing Manager bij Brachot, gekend van Beltrami (tegels) en Brachot Surfaces (platen), over de pracht en kracht van natuursteen.

<CR:core_head_title />

Wat maakt natuursteen zo bijzonder?

“Het is een zeer ecologische en duurzame keuze. Er is eigenlijk geen productie nodig voor de ontwikkeling van het materiaal, we verwerken hetgeen de natuur ons biedt. Daardoor is de CO2-uitstoot veel kleiner dan bij andere bouwmaterialen die moeten vervaardigd worden. Bovendien is het 100% recycleerbaar of cradle to cradle. 
De overschotten kunnen worden verpulverd en gebruikt in andere materialen als composiet of als steengruis onder asfalt.
En de tegels en platen hergebruik je vlot in andere projecten. Het materiaal gaat eeuwen mee. Kijk maar naar de Taj Mahal en de piramides in Egypte.”


Hoe verwerken en verdelen jullie de producten?

“We ontginnen en importeren natuursteen uit groeves over heel de wereld en leggen een stock aan. Vervolgens verwerken en verkopen we het product als groothandel aan tegelhandelaars, steenkappers, bouwpunten, tuinaanleggers, enz. Voor grote projecten zoals de KBC-toren werken we zelf samen met het volledige renovatieteam en gaan we effectief de gewenste hoeveelheid uit de groeves halen. Maar sowieso is de taak van steenkappers altijd cruciaal in het proces. Zij maken uit het aangeleverde materiaal unieke tegels, keukenwerkbladen, vensterbanken, lavabo’s, enzovoorts. En qua bewerkingen en afmetingen zijn de opties natuurlijk eindeloos: zoeten, polijsten, zandstralen, borstelen, … Al kan je niet élke steensoort van élke afwerking voorzien. Kalksteen kan bijvoorbeeld niet meermaals door een machine gaan voor een behandeling, daarvoor is het te kwetsbaar.”


Waarom raad je voor een renovatie natuursteen aan?

“Je krijgt gegarandeerd een uniek en tijdloos resultaat. Als je van uitgesproken tinten, tekeningen of aderingen houdt, kan je in een showroom persoonlijk je steenplaat uitkiezen. En dan laat je het volledig op maat maken door de steenkapper, in eender welk formaat en in een knap natuurlijk patroon zodat de tekeningen in de natuursteen perfect tot hun recht komen. Als je wil, kan je door heel je huis en tuin met natuursteen werken: van de schouw, de trap, de keuken en badkamer tot de oprit.

Zelfs na 20 jaar oogt je badkamer in natuursteen nog klassevol en heeft het een uitzonderlijk duurzaam karakter. Niet voor niets werkt men dikwijls met natuursteen in historische gebouwen, kerken, enzovoorts. Het draagt simpelweg bij tot de grandeur van het gebouw.”


Wat zijn de huidige trends?

“Tegenwoordig kiezen veel mensen voor Europese steensoorten als Ierse blauwsteen (Kilkenny Limestone) en de Duitse Muschelkalk voor vloerbekleding. Ook natuursteenstrips doen het goed als gevelof wandbekleding, gemaakt uit de korst van de natuursteenblok. Ik vind het persoonlijk prachtig in combinatie met crépi of hout op een wand of gevel. Binnenkort pakken we ook uit met nieuwe Waaltjes: kleine, langwerpige, speelse tegeltjes voor je oprit of terras. En mag het wat exclusiever? Kies dan voor Calacattamarmer – helder wit met grijze of zelfs gouden aders – of ga voor kwartsiet. Dat heeft de luxueuze looks van marmer maar het is harder en onderhoudsvriendelijker.”


“Ook de plaatsing genaamd ‘open boek’ is trouwens een aanrader. Dan plaats je de platen van één blok in feite gespiegeld aan elkaar zodat de lijnen in elkaar doorlopen. Dat geeft een knap effect op wanden. En wat afwerking betreft, hangt veel af van de precieze toepassing en je wensen. Hou je van glanzende, spiegelachtige oppervlakken? Dan is gepolijste natuursteen ideaal. Een verzoete afwerking geeft dan weer eerder een mat uitzicht en zacht gevoel, fijn voor binnenvloeren. Of wil je een wat ruwere vloer of tegel? Dan komen de look én het antislipeffect van gevlamde of gebouchardeerde natuursteen van pas.”

 

Wil je tijdens je renovatie natuursteen verwerken in je woning? Onze interieurarchitect helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Contacteer ons


Lees verder

Welke interieurstijl kies jij voor je renovatie?
Trends Lifestyle

Welke interieurstijl kies jij voor je renovatie?

Of je nu houdt van een landelijke stijl, het graag klassiek hebt of meer in bent voor hedendaags en strak, onze interieurarchitecte duikt graag in je wereld en staat je bij met advies en concrete tips.

Nu lezen
Is renoveren vandaag een slimme keuze?
Actueel Trends

Is renoveren vandaag een slimme keuze?

Wil je je huidige woning renoveren of plan je een woning te kopen om die te verbouwen? We werpen een blik op de vastgoedmarkt en bekijken samen met jou of renoveren vandaag een slimme keuze is.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group