Actueel Trends

Wat verandert er in de bouwsector in 2023?

Je hebt het de voorbije maanden vast al gehoord: de bouwsector staat voor heel wat uitdagingen. En dat is dit jaar niet anders. Met Victor staan we klaar om die uitdagingen aan te pakken. We blijven prijsvastheid garanderen en we kunnen natuurlijk rekenen op de (ook financiële) steun van de Camino groep, waardoor we een solide (ver)bouwpartner blijven. Vanzelfsprekend begrijpen we dat je heel wat vragen hebt over de veranderingen in de bouwsector in 2023. In dit artikel overlopen we de belangrijkste nieuwe regels

<CR:core_head_title />

Voordelen als je een woning koopt

Goed nieuws als je in 2023 de aankoop van een woning plant, want:

  • Je betaalt minder notariskosten dan voorheen. Tot wel 1.000 euro minder.
  • Er geldt voortaan immers een maximum – 1.250 euro – voor de administratieve kosten bij de aankoop- en kredietakte.
  • Daarnaast is het ereloon van de notaris ca. 10 % gezakt op een aankoopakte en ca. 20 % op een kredietakte.

Deze hervorming zou een positieve impact hebben op zowat 98 % van alle woningaankopen. Let wel: bij aankoop van een woning van 800.000 euro of meer, heb je dit voordeel niet. Ook voor tweede woonsten geldt deze regeling niet.

In Brussel wordt een woning aankopen ook voordeliger. Vanaf 2023 betaal je er geen belasting meer op de eerste 200.000 euro indien je woning maximaal 600.000 euro kost. Voorheen lagen die bedragen lager. Bovendien wordt de belastingvrije som verhoogd als je een belangrijke energetische renovatie uitvoert, indien je minimaal twee energieniveaus verbetert, vb. van E naar C.

Victor renoveert renovatie woning

Wijzigingen op vlak van energie

Het zat er al even aan te komen: vanaf nu is het capaciteitstarief van kracht. Tot januari ’23 werden de nettarieven berekend op basis van het verbruik. Nu gebeurt die berekening aan de hand van de kwartierpiek en de gemiddelde maandpiek. Het dag- en nachttarief voor de nettarieven verdwijnt.

Ook wat de diverse energiepremies betreft, verandert er wat in 2023:

  • Premie voor zonnepanelen is gehalveerd: maximaal 750 euro i.p.v. 1.500 euro.
  • Premie voor een warmtepompboiler stijgt: van 450 euro naar 900 euro en dit tot eind 2025.

De maatregelen die de overheid trof n.a.v. de energiecrisis eindigen normaal gezien in maart 2023.

Voor welke premies kom jij in aanmerking? Lees meer over premies en subsidies.

Renoveren wordt gestimuleerd

Om de klimaatopwarming tegen te gaan, voerde de overheid de renovatieplicht in. Concreet betekent dit dat je bij de aankoop van een woning met EPC-label E of F deze binnen de 5 jaar moet renoveren om minstens label D te behalen. Meer weten? Lees onze blog over de renovatieplicht.

Een andere nieuwe verplichting is een regenwaterput. Dit was al het geval voor nieuwbouwwoningen, maar nu geldt dit ook bij grondige renovaties.

Veranderingen voor nieuwbouw

Bouw je op je eigen bouwgrond? Ook dan kan je bij Victor terecht. Wij staan aan je zij bij elke stap. Ook wat het behalen van de energienormen betreft. Vanaf 2023 verstrengen deze normen namelijk verder. Want de overheid wil de energiedoelstellingen van 2050 behalen. Daarom wordt er onder meer gekeken naar de hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen: minstens 25 kWh/m² per jaar voor nieuwbouw.

Vervolgens is er geen vermindering meer van onroerende voorheffing voor energiezuinige nieuwbouw. Ook die maatregel heeft de overheid nu geschrapt. Enkel wie een (gedeeltelijke) heropbouw of een ingrijpende energetische renovatie voor ogen heeft, betaalt wel nog het verminderde tarief.

Je moet tenslotte een verwarming op lage temperatuur (tussen 35 en 55°C) installeren als je voor een centraal verwarmingssysteem kiest. Daarbij moet het water een aanvoertemperatuur van max. 45°C hebben. Verder is een (hybride) warmtepomp voortaan verplicht voor elke nieuwbouwwoning.

Opnieuw een heel pakket aan nieuwe regels en voorwaarden. Gelukkig staat Victor je bij in het hele (verbouw)traject. We hebben alle expertise in huis om je te ontzorgen en te zorgen dat je van de juiste voordelen kan genieten.

renovatie woning verbouwen
Meer info of concreet advies voor jouw renovatie- of nieuwbouwplannen?

Onze bouwadviseurs beantwoorden al jouw vragen

Lees verder

Waarlangs ontsnapt de meeste warmte?
Actueel

Waarlangs ontsnapt de meeste warmte?

Elk huis verliest warmte. Dat is normaal. Toch doe je er goed aan om deze warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken. In deze blogpost geven we enkele tips mee om warmte binnen de woning te houden.

Nu lezen
Haal voordeel uit deze 5 nieuwe verbouwpremies in 2021
Actueel

Haal voordeel uit deze 5 nieuwe verbouwpremies in 2021

Naast de nieuwe verplichtingen voor je verbouwing in 2021 breidde de Vlaamse regering haar aanbod premies verder uit. Ook dit jaar kan je profiteren van subsidies wanneer je (energetisch) gaat renoveren.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group