Actueel

5 redenen om je renovatie niet uit te stellen

In de media vind je tal van waarschuwingen over renovaties. De prijzen van bouw- en isolatiemateriaal zijn namelijk erg gestegen, vooral door de coronacrisis. Het is een feit dat bepaalde marktontwikkelingen in je nadeel spelen als verbouwer. Logisch dat je je zorgen maakt. Maar het is niet enkel een slechtnieuwsshow. We geven je graag wat meer uitleg.

<CR:core_head_title />

1. Verlaging registratierechten voor renovaties

Wist je dat je voor een ingrijpende energetische renovatie momenteel maar 5% registratierechten betaalt? De Vlaamse overheid compenseert namelijk de afschaffing van de woonbonus door de registratierechten te verlagen tot 6%, maar als slimme verbouwer heb je op dit moment dus nóg een procent meer voordeel. Profiteer ervan!


2. Onzekere evolutie van de grondstofprijzen

De prijzen van bouwmaterialen zullen volgens experts blijven stijgen tot midden 2022. Tal van bouwprofessionals gaan ervan uit dat de prijzen vervolgens weer dalen, maar dat de kost van de arbeidsuren net zal stijgen. Dit zijn natuurlijk louter voorspellingen. Niemand heeft een glazen bol. Maar overschat het aandeel van grondstofprijzen niet in je totaalbudget. Een verdubbeling van de prijs van bepaalde houtsoorten, betekent niét dat de volledige renovatiekost verdubbelt.

Je kan dus beter op zeker spelen en nú renoveren. De kans is namelijk groot dat een renovatie in de toekomst duurder wordt. Bovendien vangt victor de prijsstijgingen op zolang ze binnen een bestek van 2% vallen. Enkel in uitzonderlijke gevallen wanneer het percentage meer dan dat stijgt over een tijdspanne van 6 maanden, rekenen we de kost door.


3. Aantrekkelijke renovatiepremies en leningen

Hoewel de materiaalprijzen nu hoger liggen, blijven energetische renovaties de moeite. Als je een verbouwing van je woning uitstelt, mis je mogelijk de diverse steunmaatregelen die nu nog gelden. Zo kan iedereen die z’n woning duurzamer maakt bijvoorbeeld een EPC-labelpremie aanvragen tot wel 5.000 euro. Ook wat je lening betreft, is uitstel niet verstandig. Op dit moment leen je aan erg gunstige tarieven en wie z’n woning een energiezuinige facelift geven, kan zelfs een renteloze renovatielening tot 60.000 euro aanvragen.


4. Gevulde orderboeken

Hét risico als je besluit je renovatie uit te stellen? Dat je nog langer moet wachten dan je denkt. Want ondanks de doemberichten, lopen de orderboeken van de bouwbedrijven stilaan vol. Op dit moment moet je alvast rekening houden met een wachttijd van 6 tot 9 maanden tussen je aanvraag en de start van de werken. En wil je zelf niet zo snel mogelijk starten?

5. Voordelen van een comfortabele energiezuinige woning

Je denkt bij een renovatie ongetwijfeld vooral aan de kost van de werken zelf, maar vergeet niet dat het je ook geld oplevert. Door te investeren in bijvoorbeeld betere isolatie of nieuwe ramen, geniet je van veel meer comfort én een lagere energiefactuur. Elke dag telt dus!

 

Contacteer ons voor advies op jouw maat


Lees verder

Btw-tarief voor sloop en heropbouw blijft voorlopig laag
Actueel

Btw-tarief voor sloop en heropbouw blijft voorlopig laag

Goed nieuws voor verbouwers: de Vlaamse overheid wil sloop van bestaande gebouwen en heropbouw meer stimuleren. Naast korting op de registratierechten voert men nu een btw-verlaging door tot eind 2023.

Nu lezen
Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt
Actueel Interview

Joost Callens, de CEO die het pad naar de toekomst bewandelt

Een tijdje terug werd Joost Callens, CEO van de camino group waar ook Victor deel van uitmaakt geïnterviewd door reclamebureau Plug.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group