Actueel

5 redenen om je renovatie niet uit te stellen

In de media vind je tal van waarschuwingen over renovaties. De prijzen van bouw- en isolatiemateriaal zijn namelijk erg gestegen, vooral door de coronacrisis. Het is een feit dat bepaalde marktontwikkelingen in je nadeel spelen als verbouwer. Logisch dat je je zorgen maakt. Maar het is niet enkel een slechtnieuwsshow. We geven je graag wat meer uitleg.

<CR:core_head_title />

1. Verlaging registratierechten voor renovaties

Wist je dat je voor een ingrijpende energetische renovatie momenteel maar 5% registratierechten betaalt? De Vlaamse overheid compenseert namelijk de afschaffing van de woonbonus door de registratierechten te verlagen tot 6%, maar als slimme verbouwer heb je op dit moment dus nóg een procent meer voordeel. Profiteer ervan!


2. Onzekere evolutie van de grondstofprijzen

De prijzen van bouwmaterialen zullen volgens experts blijven stijgen tot midden 2022. Tal van bouwprofessionals gaan ervan uit dat de prijzen vervolgens weer dalen, maar dat de kost van de arbeidsuren net zal stijgen. Dit zijn natuurlijk louter voorspellingen. Niemand heeft een glazen bol. Maar overschat het aandeel van grondstofprijzen niet in je totaalbudget. Een verdubbeling van de prijs van bepaalde houtsoorten, betekent niét dat de volledige renovatiekost verdubbelt.

Je kan dus beter op zeker spelen en nú renoveren. De kans is namelijk groot dat een renovatie in de toekomst duurder wordt. Bovendien vangt victor de prijsstijgingen op zolang ze binnen een bestek van 2% vallen. Enkel in uitzonderlijke gevallen wanneer het percentage meer dan dat stijgt over een tijdspanne van 6 maanden, rekenen we de kost door.


3. Aantrekkelijke renovatiepremies en leningen

Hoewel de materiaalprijzen nu hoger liggen, blijven energetische renovaties de moeite. Als je een verbouwing van je woning uitstelt, mis je mogelijk de diverse steunmaatregelen die nu nog gelden. Zo kan iedereen die z’n woning duurzamer maakt bijvoorbeeld een EPC-labelpremie aanvragen tot wel 5.000 euro. Ook wat je lening betreft, is uitstel niet verstandig. Op dit moment leen je aan erg gunstige tarieven en wie z’n woning een energiezuinige facelift geven, kan zelfs een renteloze renovatielening tot 60.000 euro aanvragen.


4. Gevulde orderboeken

Hét risico als je besluit je renovatie uit te stellen? Dat je nog langer moet wachten dan je denkt. Want ondanks de doemberichten, lopen de orderboeken van de bouwbedrijven stilaan vol. Op dit moment moet je alvast rekening houden met een wachttijd van 6 tot 9 maanden tussen je aanvraag en de start van de werken. En wil je zelf niet zo snel mogelijk starten?

5. Voordelen van een comfortabele energiezuinige woning

Je denkt bij een renovatie ongetwijfeld vooral aan de kost van de werken zelf, maar vergeet niet dat het je ook geld oplevert. Door te investeren in bijvoorbeeld betere isolatie of nieuwe ramen, geniet je van veel meer comfort én een lagere energiefactuur. Elke dag telt dus!

 

Contacteer ons voor advies op jouw maat


Lees verder

Stijgende vastgoedprijzen maken renoveren extra aantrekkelijk
Actueel

Stijgende vastgoedprijzen maken renoveren extra aantrekkelijk

Een huis kopen is niet vanzelfsprekend. Maar na deze coronacrisis is het er allesbehalve makkelijker op geworden. De strijd op de vastgoedmarkt is volledig losgebarsten.

Nu lezen
Ontmoet Victor op Batibouw
Actueel

Ontmoet Victor op Batibouw

Heb je renovatieplannen in 2020, en ben je op zoek naar een totaalaannemer met álle expertise onder één dak? Dan moet je ons absoluut een bezoekje brengen.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2022 Victor is een merk van de Camino group