Actueel

Btw-tarief voor sloop en heropbouw blijft voorlopig laag

Goed nieuws voor verbouwers: de Vlaamse overheid wil sloop van bestaande gebouwen en heropbouw meer stimuleren. Naast korting op de registratierechten voert men nu een btw-verlaging door tot eind 2023.

<CR:core_head_title />

Zo zit het in elkaar

Heb je een erg grote renovatie voor de boeg? Moet er zowat 75 % afgebroken worden? Als zelfs de draagstructuur van de woning niet meer in orde is, loont het de moeite een sloop en heropbouw te overwegen. Net om dat idee te stimuleren voerde de Vlaamse overheid een btw-verlaging in van 21 % naar 6 % in Vlaanderen, sowieso tot eind 2022. En onlangs werd die maatregel verlengd tot eind 2023 en uitgebreid naar het volledige land.

Waarom is een verlenging zo nuttig?

Daar zijn verschillende redenen voor. Het is voordelig voor jou én voor het klimaat.

  • Betonstop

Natuurlijk zit de betonstop er voor iets tussen. Als je een woning renoveert of heropbouwt moet je alvast geen nieuwe grond bebouwen. En zo geven we natuur weer meer kans in ons land, wat dan weer goed is voor het klimaat.

  • Strenge EPB-eisen

Met de verstrengde EPB-eisen voor ingrijpende energetische renovaties vanaf 2023 wordt de investering om je woning energiezuiniger te maken straks een pak groter. Sommige panden in België zijn echter in zo een slechte staat, dat het voordeliger is om ze af te breken en weer op te bouwen. De btw-verlaging kan een positieve stimulans zijn om de nodige investeringen te doen.

  • Dure energieprijzen

Nu de energieprijzen door het dak gaan, is het des te voordeliger om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Met een verlaagd btw-tarief wordt sloop en heropbouw een interessante manier om je te beschermen tegen een torenhoge energiefactuur.

Met deze voorwaarden moet je wel rekening houden:

  1. De afbraak en heropbouw gebeuren op eenzelfde perceel.
  2. De woning heeft een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 m².
  3. Het is je eigen en enige woning. Je bent dus eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, bezitter of opstalhouder.
  4. Je moet je binnen de 5 jaar op het adres domiciliëren.
  5. De voorwaarden moeten minstens gedurende 5 jaar vervuld blijven.

Twijfel je om te renoveren of herop te bouwen? Victor staat je bij. Overleg met onze bouwadviseurs. Welk traject je ook kiest, binnen de Camino groep vind je een professionele partner.

Lees verder

Is een totaalrenovatie iets voor jou?
Actueel Trends

Is een totaalrenovatie iets voor jou?

Dankzij een renovatie kan je van een woning die wat liefde kan gebruiken weer een parel maken. Hoewel kleine aanpassingen en puntjes op de ‘i’ al een verschil kunnen maken, kiezen veel mensen meteen voor een totaalrenovatie. Wat houdt dit in en is dat de beste keuze?

Nu lezen
Hoe bereid je een renovatie voor?
Actueel

Hoe bereid je een renovatie voor?

Staat er een totaalrenovatie van je woning op de agenda? Dat is een grote stap vooruit voor je wooncomfort en levenskwaliteit. En zoals bij elke grote stap in je leven, bereid je je er graag grondig op voor.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group