Actueel

Stap voor stap duurzamer gaan wonen

1 januari 2023 betekende een nieuwe start voor de energiebesparende aanpak van de Vlaamse huizenmarkt. Want wie vanaf dit jaar een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen moet die binnen de 5 jaar duurzamer maken. Een maatregel, met een directe impact voor kopers, die op lange termijn de koolstofuitstoot van huizen en appartementen zal helpen te neutraliseren.

<CR:core_head_title />

D als vertrekpunt

Concreet is de renovatieplicht van toepassing op woningen met een “slecht” EPC-label E of F. Koop je in 2023 een woning met zo’n label? Dan is energetisch renoveren de boodschap - met minstens label D als objectief. Ook mensen met een appartement streven vanaf dit jaar hetzelfde doel na.

Een EPC-score D is zeker niet de eindhalte. De Vlaamse overheid ziet het eerder als een vertrekpunt. Tegen 2050 zou het hele woonpatrimonium over label A moeten beschikken. En die visie zal de komende 25 jaar heel wat huiseigenaars grondig aan het renoveren zetten.

Ruimte voor verbetering

Want huizen met een E- of F-label zijn letterlijk energievreters. Ze zijn gebouwd zonder isolatie in de muren, de vloeren en het dak. De ramen zijn meestal voorzien van enkelvoudige beglazing of verouderde dubbele beglazing. Er is geen modern ventilatiesysteem en ze worden vaak verwarmd door een verouderde verwarmingsinstallatie.

Hoe keren we het tij?

De kans is groot je veel warmte verliest via het oude dak, de buitenmuren en de vloer. Neem daarom best eerst de schil van je woning onder handen. Daarna kan je ramen, deuren en poorten aanpakken. Houden die op hun beurt genoeg warmte binnen? Dan kan je ook gaan kijken naar systemen om duurzaam te verwarmen op lage temperatuur. Vloerverwarming is hier populair, maar het zal niet altijd mogelijk zijn om de vloer open te breken. Ook koeltechnieken, ventilatiesystemen, zonnepanelen en warmteboilers spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de EPC-score.

Wat levert de investering jou op?

Duurzaam betekent: ‘met een lange levensduur, iets dat langdurig loont en werkt’. Een energetische verbouwing is financieel gezien een interessante investering op lange termijn. En niet alleen omdat je energiefactuur nadien gevoelig daalt. Ook bij doorverkoop zal de investering in een duurzamer huis zijn vruchten afwerpen.

Betere isolatie betekent minder energiekosten, maar zorgt ook voor meer comfort in het hele huis tijdens elk seizoen. Door duurzaam te renoveren, investeer je in de levenskwaliteit van jezelf en je gezin. Duurzaam investeren, is slim investeren.

Victor staat je bij

Zijn we het moreel ook niet een beetje verplicht om duurzamer te gaan wonen? Onze woningen zorgen wereldwijd voor te veel koolstofuitstoot. Om die uitstoot tegen 2050 te neutraliseren, zijn er serieuze inspanningen nodig. En die inspanningen maken we graag samen. We beginnen met een persoonlijk gesprek en luisteren naar jouw noden en wensen. Een korte rondgang door je woning maakt al snel duidelijk wat de mogelijkheden zijn. We begeleiden je doorheen het hele traject, van a tot z – van label E tot A.

Benieuwd hoe je duurzaamheid integreert in je woning?
In ons nieuwe magazine vertellen we er meer over.

Download het hier

Lees verder

Ons eerste ESG-rapport
Actueel Trends

Ons eerste ESG-rapport

Bij Victor dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Als onderdeel van de Camino Group proberen we mee te bouwen aan een betere maatschappij.

Nu lezen
7 voordelen van een ingrijpende energetische renovatie
Actueel

7 voordelen van een ingrijpende energetische renovatie

Koop je een woning en wil je die energiezuiniger maken? Dat is sowieso een prima idee. Hier lees je wat zo’n IER is en wat de voordelen ervan zijn.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group