Budget


1. Bouwen

Kostprijs bouwgrond

Wil je graag in een stad wonen of vlakbij een gezellige dorpskern met alles in de buurt wat je nodig hebt? Dan betaal je allicht meer voor je bouwgrond dan wanneer je wat meer afgelegen gaat wonen. En hoe beter een locatie bereikbaar is via grote invalswegen, hoe duurder de grond er gemiddeld is. De prijzen van bouwgrond verschillen dus naargelang de ligging en de bereikbaarheid. Ook de oriëntatie van de grond - die maakt of jij al dan niet heel de dag zon hebt in je tuin - beïnvloedt de prijs per vierkante meter. Maak uit wat jij belangrijk vindt als je ergens gaat wonen.

Kadastraal inkomen

Sta ook even stil bij de belasting die je jaarlijks op je woning zal betalen op basis van je kadastraal inkomen.


Bijkomende kosten

Als je gaat bouwen en eerst bouwgrond koopt, word je zowel op je huis als op de grond belast via btw (21%) of registratierechten (12,5%). Daarnaast betaal je aktekosten en het ereloon van de notaris.

Kosten nieuwbouw

Hoeveel je nieuwe huis zal kosten, hangt af van de bewoonbare oppervlakte en van de materialen die je kiest. Een badkamer afgewerkt in marmer heeft een ander prijskaartje dan een zelfbouwpakket. Vergeet ook niet dat je bij de bouwwerken een architect, een EPB-verslaggever en een veiligheidscoördinator inschakelen.

Energie-investeringen

De energieprestatieregels voor bouwers (EPB) worden steeds strenger. Dat wil zeggen dat een nieuwbouw goed moet scoren op thermische isolatie (het K-peil), de energieprestaties (het E-peil) en het binnenklimaat of de ventilatie. De huizen die nu gebouwd worden, mogen maximaal een E-peil E50 hebben en tegen 2020 mag dat nog slechts E35 bedragen.
Dit betekent dat je voor je nieuwe huis ook fors moet investeren in isolatie, ventilatie en energiezuinige installaties. Kies je om gewoon aan de wettelijke verplichtingen te beantwoorden? Of investeer je meer en maak je je huis nog energiezuiniger in de wetenschap dat een laag-energiehuis of passiefwoning je maandelijkse verwarmings- en elektriciteitskosten zal drukken?
Wil je weten aan welke energieprestaties je nieuwe huis moet voldoen? Surf dan naar: vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie.

Bescherming

Tel de prijs van de bouwgrond, de nieuwbouw en de bijkomende kosten samen en je krijgt over het algemeen een goed zicht op de totaalprijs van je nieuwe huis. Dankzij de bescherming van de wet-Breyne kom je bovendien niet voor verrassingen te staan als het om prijs, voorschotten en de betalingsvoorwaarden.


2. Kopen

Kostprijs woning

Bij een bestaande woning bepalen de ligging, de oppervlakte en de staat van het huis mee de kostprijs. Je hebt meer mogelijkheden om je keuze af te stemmen op je wensen en je budget, omdat er nu eenmaal meer woningen dan bouwgronden te koop aangeboden worden.

Bijkomende kosten

Bij de aankoop van een bestaand huis betaal je registratierechten op de grond en de woning. Houd ook hier rekening met de akte- en notariskosten.
Het is altijd raadzaam om een huis meerdere keren te gaan bekijken voor je het koopt. Vraag ook eens advies aan familie of vrienden. 2 paar ogen zien namelijk meer dan 1. Toch kun je nooit helemaal uitsluiten dat een gebrek aan je aandacht ontsnapt of gewoon niet zichtbaar is op het moment dat je een huis koopt. Mogelijk moet je dan herstelkosten maken die je niet voorzien had.


3. Verbouwen

Kostprijs renovatiewerken

Als je een woning renoveert, weet je waar je begint maar niet altijd waar je eindigt. Misschien blijkt een muur niet stevig genoeg of duiken er vochtproblemen op. Hou er dus rekening mee dat je misschien extra kosten moet maken. Een goed idee is om je hierbij van bij het begin te laten begeleiden door een professional. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Een voordeel is dan weer dat, als je zelf gaat verbouwen, je de werken kan spreiden, zodat je wat budgettaire ademruimte hebt

Bovendien kan je bij een verbouwing perfect van bij de start bepalen, in functie van je budget, wat je allemaal wil opnemen in je renovatie. En neem je een totaalaannemer onder de arm, dan kan je met een gerust hart het bewaken van je budget én de planning aan hen overlaten.

Bijkomende kosten

Op renovatiekosten betaal je 21% als je huis jonger is dan 10 jaar en 6% als je huis ouder is dan 10 jaar.

Premies

Voor bepaalde renovatiewerken heb je recht op een premie. Check het op www.premiezoeker.be op welke premies je recht.



Terug naar het overzicht

Contacteer ons

Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier ons Victor-magazine en laat je inspireren.
Verken boeiende onderwerpen zoals duurzaam (ver)bouwen, Belgische design hotspots, en fascinerende verhalen achter enkele gerealiseerde projecten.

Download gratis magazine

© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug