Tijdens de aankoop van een huis of appartement heb je ongetwijfeld de term ‘EPC’ horen vallen. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. En dat is een belangrijke waardemeter bij de aankoop of verkoop van je woning. Maar wat is dat nu precies? En welke invloed heeft de EPC-waarde op je woning? In dit artikel vind je alle antwoorden.
Wat is de EPC-waarde?
EPC is een afkorting voor ‘energieprestatiecertificaat’. Een energieprestatiecertificaat (EPC) toont aan hoe energiezuinig een woning of gebouw is. Het EPC zegt iets over het verbruik, de isolatie, installaties, en geeft een duidelijk beeld van het energieverbruik en de efficiëntie van de woning. Hoe lager de EPC-waarde, hoe minder energie de woning verbruikt.E
Waarom is een EPC belangrijk?
Een energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Het document moet beschikbaar zijn op het moment dat je het op de markt plaatst. Op deze manier weten toekomstige eigenaars of ze elke maand een hoge energiefactuur krijgen, of net een heel lage. Dat is een belangrijk punt in het beslissingsproces. Een lage EPC-score maakt je woning aantrekkelijker op de markt.
Is er nog geen EPC? Dan moet je een keuring laten uitvoeren door een erkend energiedeskundige. Die controleert de woning, maakt foto’s, verzamelt gegevens en berekent de score. Het EPC blijft 10 jaar geldig, tenzij je ingrijpend renoveert. Dan vraag je best een nieuw EPC aan.
EPC-waarde berekenen
Tijdens de berekening van de EPC-score bekijkt de energiedeskundige verschillende factoren. In eerste instantie de isolatieschil en het verwarmingssysteem. Want dat zijn de echte energievreters van je huis. Tenminste, als ze niet aan de normen voldoen. Het ventilatiesysteem telt ook mee. Tenslotte houdt een EPC-expert ook rekening met het bouwvolume, het daktype, de oriëntatie en de eventuele aanwezigheid van zonnepanelen. Je leest het: tal van zaken wat de berekening alsmaar complexer maakt.

Hoe kan ik mijn EPC-score verbeteren?
Van plan om je woning te renoveren? Dat is het ideale moment om je EPC-score te verlagen. Hier zijn alvast enkele tips:
- Het (na) isoleren van daken en gevels is een cruciale stap om de EPC-score te verbeteren. Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd.
- Plaats hoogrendementsglas: Ramen met dubbel of driedubbel glas voorkomen warmteverliezen en laten je verwarmingskosten dalen. Het buitenschrijnwerk mag je dus zeker niet vergeten.
- Is je cv-ketel ouder dan 15 jaar? Vervang hem door een hr-condensatieketel. Wie de EPC-waarde verder wil verlagen, kan ook meteen investeren in een warmtepomp.
- Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Ook hier houdt het energieprestatiecertificaat rekening mee. Voor een beter score moet je dus een ventilatiesysteem plaatsen.
- Tenslotte hebben zonnepanelen een gunstige invloed op de EPC-score. Zeker een aanrader wanneer je een warmtepomp hebt.

Wat levert een goede EPC-score op?
Een lage EPC score is meer dan enkel een label, het biedt je ook enkele echte voordelen op:
- Hogere marktwaarde van je woning. Woningen met een lage EPC waarde zijn aantrekkelijker op de markt: ze verkopen sneller én tegen een betere prijs.
- Lagere energiefactuur. Hoe beter je woning scoort, hoe minder energie je verliest en hoe minder je dus betaalt. Wat je investeert in isolatie, ramen, etc. verdien je dus deels terug via je maandelijkse factuurvermindering.
- Toegang tot premies en leningen. De Vlaamse overheid heeft enkele financiële tegemoetkomingen voor wie energetisch renoveert. Wist je dat we met Victor jou ook begeleiden in het aanvragen van de premies voor jouw renovatieproject? Daarnaast geven sommige banken ook een extra voordelige rentevoet bij een goed EPC. Ontdek de beschikbare premies voor jouw project op premiezoeker.be.
- Verhoging wooncomfort. Een goede EPC score gaat samen met slimme renovatieingrepen zoals betere isolatie, ventilatie, etc. waardoor je minder tocht hebt, stabiele temperaturen en een gezondere luchtkwaliteit.