17e-eeuws pand krijgt respectvolle facelift

17e-eeuws pand krijgt respectvolle facelift

  • Totaalrenovatie herenhuis Gent
  • Behoud authentieke elementen
  • Samenwerking met Monumentenzorg

Enkele jaren geleden kochten de eigenaars een karaktervolle woning in hartje Gent om dichter bij hun dochter te wonen. Het pand dat prijkt op de inventaris van onroerend erfgoed, was op dat moment aan een grondige renovatie toe. Maar dat schrikte de bouwheer, als liefhebber van geschiedenis, niet af. Om zijn plannen professioneel uit te werken, rekende hij op Victor.

Kwaliteit en ervaring

In de jaren 80 bouwde het koppel al een woning met Durabrik. Een beslissing waar ze nog altijd tevreden over zijn. “Bij de zoektocht naar een renovatiespecialist, viel de keuze al snel op de vertrouwde expertise en ervaring van Victor: een solide bedrijf dat alle facetten van bouwen en verbouwen door en door kent. Een deel van de afbraakwerken deed ik zelf, verder gaf ik alles uit handen.”

De prioriteit bij de renovatie? Het karakter en de charme van het pand behouden. Maar eerst en vooral moest er in samenspraak met Monumentenzorg nagegaan worden wat wel en niet kon. “Ik vond bouwaanvragen terug en zag welke aanpassingen er doorheen de jaren al gebeurden. De kern van het gebouw dateert uit de 17de eeuw. In 1890 werd het gelijkvloers omgebouwd tot handelspand en werden de verdiepingen woonhuis. De referentie werd de verbouwing tot een lijstgevel uit 1807.”

“Alles liep bijzonder vlot, mede dankzij de inzet van werfleider Michel!”

Oog voor detail

Om aan de wensen van zowel de eigenaars als Monumentenzorg te voldoen, moest er rekening gehouden worden met kleurnuances, bouwdetails en specifieke materialen zoals handgekapt arduin.

“De regels voor onroerend erfgoed waren vooral van toepassing op de buitenzijde. Maar ook binnen behielden we zoveel mogelijk authentieke elementen. Hier en daar stonden we zelfs voor een aangename verrassing. Zo zaten er mooie, oude balken verborgen in de valse plafonds.” Nu vormen deze een fraai accent in het verder naar 2021 aangepaste interieur.
 

Comfortabele inrichting

Het glas in de ramen werd vervangen met het oog op energiezuinigheid. Op vraag van Monumentenzorg moest daarbij het uitzicht van het oude, handgemaakte glas wel behouden worden. Een groot deel van de niet-dragende binnenmuren werd verwijderd om de ruimtes volledig open te trekken en de lichtinval te verbeteren. En ook een grote glazen deur in een zwartstalen kader en een lichtstraat optimaliseren het ruimtegevoel.

Voor de vloeren kozen de eigenaars voor aangenaam, onderhoudsvriendelijk en stijlvol parket en marmer. Alle trappen, de volledige keuken, het sanitair, de verwarming en de elektriciteit zijn vernieuwd. Als extra warmtebron en eyecatcher, is er weer een haard in gebruik, voorzien van een warmterecuperatiesysteem. Het volledige renovatieproject nam anderhalf jaar in beslag.

ARCHITECT LUC VAN DER STOCKT

FOTOGRAFIE JO PAUWELS

 

Bouwen in alle vertrouwen en helemaal volgens jouw wensen?

Contacteer ons

 
© 2022 Victor is een merk van de Camino group
built by thinline.be  |   design plug