ELEWIJT - Lichte en luchtige BEN-woning

Terug naar alle realisaties

ELEWIJT - Lichte en luchtige BEN-woning

  • Meer lichtinval
  • Zonnepanelen, warmtepomp met geothermie
  • Lokale experts
  • Toekomstgerichte en energetische focus

“De werkwijze, de interne filosofie, de flexibele ingesteldheid en de sterke klemtoon op kwaliteit, dat is wat me overtuigde om voor Victor te kiezen”, vertelt de eigenaar. “En wat een resultaat. Van een totaalrenovatie plots overstappen op een nieuwbouw, je moet het maar doen.”

“Heel wat zaken maakten dat de totaalrenovatie ons minstens evenveel zou kosten als een nieuwbouw. Dus hakten we de knoop door en kozen we voor een splinternieuwe, strakke, BEN-woning.”

Van totaalrenovatie naar strakke BEN-woning

Na 45 jaar in het Pajottenland te wonen, besloten de eigenaars naar Elewijt te verhuizen. Ze kochten er een halfopen bebouwing naast hun dochter en dichter bij de woonplek van hun zoon. De woning was toe aan een grondige renovatie.
“Ik kende Durabrik al. Toon, de zoon van de CEO van Camino, moedigde mij aan om met de firma van zijn vader te bouwen. Ik had al heel wat gehoord over Camino met alle dochterondernemingen, zoals Victor en Toontjeshuizen. Een mooi verhaal! Toen ik onze verbouwing plande, nam ik dus contact op met Victor.”
Tijdens het uitwerken van de renovatieplannen, bleek echter dat een verbouwing niet evident zou zijn. “De façade doortrekken, de dakhelling aanpassen … heel wat zaken maakten dat de totaalrenovatie ons minstens evenveel zou kosten als een nieuwbouw. Dus hakten we de knoop door en kozen we voor een splinternieuwe, strakke, BEN-woning.”

Voorbereid op de toekomst

In overleg met de architect werd er een aangepast ontwerp voor nieuwbouw gemaakt. De basisindeling  van de originele woning bleef behouden, maar werd opengetrokken voor meer lichtinval. De woning heeft zonnepanelen en een warmtepomp met geothermie. “Het energiezuinige aspect vonden we als late 70’ers cruciaal. De woning die we later nalaten aan onze kinderen, moet zo goed mogelijk in orde zijn. We willen niet dat ze er dan nog veel werk, zoals energetische aanpassingen, moeten verrichten. Met een huidig energielabel A is dat volledig gelukt, de woning is nu helemaal klaar voor de toekomst. Bovendien werden we in dit hele proces professioneel begeleid, zonder dat er ons iets werd opgedrongen.”

Het uitzicht naar buiten trekt meteen de aandacht. Net zoals de eigenaar had gehoopt. “We kozen grote, aluminium ramen met hoogrendementsglas achteraan. Vanuit de living, keuken en slaapkamer zien we nu de paarden in de weide lopen. Echt vakantiegevoel!”

“Het energiezuinige aspect vonden we als late 70’ers cruciaal. De woning die we later nalaten aan onze kinderen, moet zo goed mogelijk in orde zijn. We willen niet dat ze er dan nog veel werk, zoals energetische aanpassingen, moeten verrichten."

Trap als eyecatcher

Een trap in de leefruimte plaatsen, is soms een risico. Het kan best log lijken. Maar niet in deze woning. “De manier waarop de trap is opgevat, is erg leuk. We hielden het licht en kozen een glazen balustrade. De tuin wordt mooi weerspiegeld in het glas. Het is ons paradepaardje.” Daarnaast wilden ze ook een robuuste knappe, antieke kast in de kijker zetten. Maar die had geen standaardafmetingen. “Om de kast hier te kunnen zetten, hadden we een hoogte van minstens 2,75 meter nodig. Het gelijkvloers is dus iets hoger gemaakt, de bovenverdieping iets lager.”

"Wij hebben ons bouwproject kunnen realiseren zonder ons zorgen te hoeven maken over de kwaliteit van uitvoering of het vooropgestelde budget."

Echte vaklui en opvolging van de werken

De eigenaars zijn tevreden. Zowel over de totaalaanpak van Victor als over de effectieve uitvoering van de werken. “Ook de onderaannemers verdienen een pluim. Victor koos mensen uit de streek die echt experts zijn in hun vak. Alles werd nauwkeurig uitgevoerd. Op regelmatige tijdstippen werd er een werfvergadering gehouden in aanwezigheid van de architect en de projectverantwoordelijke. De dag na de vergaderingen ontvingen wij per mail een lijst met alle gedane vaststellingen en opmerkingen. Tijdens de daarop volgende vergadering werd de opvolging ervan geëvalueerd. Wij hebben ons bouwproject kunnen realiseren zonder ons zorgen te hoeven maken over de kwaliteit van uitvoering of het vooropgestelde budget.”

Energiezuinig verbouwen in alle vertrouwen en helemaal volgens jouw wensen?

Contacteer ons

 
© 2024 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug