1. Renovatieplicht: van 5 naar 6 jaar
Wie in Vlaanderen een energieverslindende woning koopt (EPC-label E of F), blijft verplicht om die binnen een bepaalde termijn energetisch te verbeteren.
Nieuw vanaf 2025: die termijn wordt verlengd van 5 naar 6 jaar. De doelstelling blijft wel dezelfde: je bent verplicht te renoveren tot minstens EPC-label D.

2. Lagere registratierechten
Koop je een huis of appartement als enige woning, ga je er zelf wonen en renoveren energetisch renoveren binnen de 6 jaar? Dan kan je rekenen op een korting op de registratierechten van 2% in plaats van 3%.
3. Aanpassing bedragen Mijn Verbouwpremie
Renoveer je in 2025? Dan hou je best rekening met nieuwe bedragen voor Mijn VerbouwPremie.
Hoeveel steun je krijgt, hangt af van je inkomen, je gezin en het type werken. Vanaf 1 januari 2025 werden de premies lager voor bepaalde categorieën:
- Middelste inkomens: max. 25% van de factuur
- Laagste inkomens: max. 35%
Voor wie investeert in een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler blijven de huidige premiebedragen wél behouden.
Daarnaast komen er vier inkomenscategorieën vanaf 1 juli 2025 in plaats van drie:
- Categorie 4 (laagste inkomens): max. 50%
- Categorie 3: max. 35%
- Categorie 2: max. 25%
- Categorie 1 (hoogste inkomens): max. 20%
Opgelet: deze nieuwe regeling vanaf juli is al voorlopig goedgekeurd, maar nog niet definitief. Er kunnen dus nog aanpassingen volgen.
4. Hogere Mijn EPC-labelpremie mogelijk
De EPC Labelpremie ondersteunt eigenaars die hun woning of appartement energiezuiniger maken door een beter EPC-label te behalen na renovatie. Vanaf 2025 zijn er enkele belangrijke wijzigingen hierbij:
- De aanvraag van Mijn EPC Labelpremie gebeurd nu via Mijn Verbouwloket en niet langer via Fluvius. Dit platform centraliseert verschillende premies en maakt het aanvraagproces eenvoudiger en overzichtelijker.
- De vroegere tweestapsprocedure voor de aanvraag vervalt. Voortaan dien je de aanvraag in één keer in.
- Inkomensafhankelijke premiebedragen: het bedrag van de premie wordt gekoppeld aan je inkomen, vergelijkbaar met de categorieën van Mijn VerbouwPremie. Dit betekent dat lagere inkomens een hogere premie kunnen ontvangen.
- Extra premie bij voldoen aan ventilatie-eisen: als je woning na renovatie voldoet aan de minimale ventilatie-eisen, kom je in aanmerking voor een verhoogde premie.
5. Enkel fossiele brandstoffen niet meer mogelijk bij ingrijpende energetische renovaties
Vanaf 2025 gelden er nieuwe regels voor wie écht grondig renoveert. Pak je minstens 75% van de buitenschil aan én vervang je je volledige verwarmingssysteem? Dan val je onder de noemer ingrijpende energetische renovatie (IER). En dat brengt een belangrijke verandering met zich mee:
- Verwarmen met enkel een gasketel mag niet meer. De overheid wil woningen klaarstomen voor de toekomst. Fossiele brandstoffen worden daarbij zoveel mogelijk geweerd.
- Je bent verplicht om minstens een hybride warmtepomp te installeren OF naar een volledig fossielvrije oplossing te gaan, zoals een lucht- of geothermische warmtepomp.
Geen kleine ingreep dus. Maar wel een die je woning energie-efficiënt én regelproof maakt.

Renoveren in 2025? Laat je goed informeren!
De regels zijn duidelijk, maar soms ook complex. En ze blijven veranderen. Onze bouwadviseurs helpen je graag hiermee. Ze maken je wegwijs in de wetgeving, bekijken je situatie en denken mee in functie van jouw renovatieplannen.