Verbouwen volgens de huidige energienormen

Verbouwen volgens de huidige energienormen

Ga je verbouwen? Het perfecte moment om te investeren in materialen en technieken die je comfort verhogen en je elke dag energie laten besparen. Zo pas je tegelijk de huidige energienormen toe. Ze zijn opgelegd vanuit de Vlaamse overheid met als doel onze daken, muren en vloeren degelijk te isoleren om zo weinig mogelijk energie te verliezen en onze CO2-uitstoot te beperken.

Daarnaast is ook voldoende ventileren en verluchten aan de orde voor een gezond binnenklimaat. Verwarmen doen we zo efficiënt mogelijk met een energiezuinige ketel of deels met hernieuwbare energie.


De energienormen zijn vastgelegd in de EPB-regels of voluit energieprestatie en binnenklimaat. Enkele voorbeelden:

  • Het glas in je nieuwe ramen dient een U-waarde te hebben van 1,1 of lager.
  • Platte daken en muren dien je te isoleren met ongeveer 10 cm PUR of 12 cm XPS of 15 cm minerale wol of EPS.
  • In goed geïsoleerde woningen is ook de ventilatie van groot belang. In een gezonde woning dient er dag en nacht geventileerd te worden.

Met grote ramen op het zuiden kan de temperatuur ’s zomers aardig oplopen in huis. Een slimme inplanting van je ramen, een luifel boven je ramen of zonnewering kan oververhitting voorkomen.


Wie moet aan deze EPB-normen voldoen?

Nieuwbouwwoningen in elk geval. Ook verbouwingen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning (bouwvergunning) of melding vereist is, moeten in Vlaanderen voldoen aan de EPB-eisen. Én bij ingrijpende energetische renovaties zijn ze eveneens van tel. Is er geen vergunning of melding vereist? Dan doe je er toch goed aan deze normen te raadplegen. Ze zijn een goede en actuele maatstaf om je te leiden bij je verbouwing en de keuze van de materialen voor een aangenaam wooncomfort.

Ingrijpende energetische isolatie?

Dit is een renovatie waarbij de opwekkers van de technische installaties die warmte en koude produceren, vervangen worden. En waarbij minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving (na)geïsoleerd worden. Zulke woningen dienen een volledig ventilatiesysteem A, B, C of D te plaatsen. Hier geldt een extra energienorm: de woning moet beschikken over een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie. Denk aan zonneboiler, zonnepanelen, warmtepomp, aansluiting op het stadsverwarmingsnet… Voor een ingrijpende energetische renovatie is het opgelegde E-peil sinds 1 januari 2020 E70 (loopt tot 31 december 2021). Vanaf 2022 wordt het e-peil vastgelegd op maximum E60. Hoe lager het E-peil, hoe zuiniger. Ter vergelijking: voor nieuwbouw ligt de norm in 2021 op E30.

Energieprestatiecertificaat of EPC

Voor de werken stellen we een EPB-verslaggever aan die alle stukken verzamelt en het dossier indient bij de energieprestatiedatabank. Na de verbouwing krijg je het EPC of energieprestatiecertificaat waarop onder andere het E-peil staat. Wil je je woning of appartement verkopen of verhuren, dan heb je het EPC nodig. Zo zien mogelijke kopers of huurders hoe energiezuinig de woning is. Het EPC is 10 jaar geldig.

Onze architecten en bouwadviseurs zijn perfect op de hoogte van de recentste energienormen en begeleiden je hierin.

Contacteer ons

Terug naar overzicht 'duurzaam renoveren'


© 2022 Victor is een merk van de Camino Group
built by thinline.be  |   design plug