Terug naar overzicht

Een woning met twee gezichten

  • Renovatie van een historisch stadspand
  • Respect voor het verleden, oog voor de toekomst
  • Vlotte verbouwingswerken

De renovatie van deze historische maar afgeleefde stadswoning in hartje Gent was een hele uitdaging: krakers, een werf in het midden van de stad en strikte voorschriften van Monumentenzorg.

Respect voor het verleden

De eigenaar had het pand gekocht voor zijn studerende dochters en wilde dat graag laten opknappen. Samen met Mdarchitects werden de plannen opgemaakt. De gevel, die refereert aan een ontwerp van rond 1841, mocht niet wijzigen. Overleg met Stedenbouw en Monumentenzorg was daarom noodzakelijk. Alles moest in zijn originele staat worden hersteld: de kleur van de verf, het schrijnwerk, de raamverdeling,…

Een metamorfose

Binnen werd de verbouwing met respect voor de ritmiek van de woning uitgevoerd. De hoge plafonds werden behouden en de visuele lijn die van de inkomhal naar achter loopt is nog steeds zichtbaar. Om de statige stadswoning de 21ste eeuw binnen te loodsen, gingen alle vloeren eruit, werden verschillende muren afgebroken en stabieler heropgebouwd.

Vooral de achterkant onderging een metamorfose. De koterijen verdwenen, er kwam een groot schuifraam en een binnentuintje om meer licht binnen te trekken en het ruimtegevoel te vergroten. De gevel werd geïsoleerd en bekleed met vezelcementpanelen. Het houten schrijnwerk, dat vooraan verplicht was, mocht hier vervangen worden door aluminium profielen. De woning kreeg dankzij deze ingreep een opmerkelijk eigentijdse flair – én twee gezichten.

Weer bij de tijd

Ondanks een kleine krakerskwestie, onvoorziene constructieproblemen en een moeilijk bereikbare locatie ging de verbouwing goed vooruit. Op één jaar was de vervallen stadswoning in zijn oude glorie hersteld én van alle modern comfort voorzien. Alles conform de huidige energienormen.

 

Migom Architecten
Fotografie: Melvinkobe Photography

 

Samen jouw plannen bekijken

Contacteer ons vrijblijvend

Het historisch karakter van de woning bleef mooi bewaard.

CAROLINE & PETER