Wat houdt jullie visie in?
“We hebben een aparte visie die haaks staat op massaproductie. We hebben geen immense stock. En we doen alles nog steeds in huis. Toch vind je onze items over heel de wereld, in toprestaurants én bij mensen thuis. We schenken natuurlijk aandacht aan de schoonheid van het product, maar ook aan de ruimte die nodig is voor het eten dat erop of de drank die erin komt. Het ontwerp mag nooit in de weg zitten van de functionaliteit door bijvoorbeeld een lastig reliëf of een overdadige print.”

Is een stuk van jullie hand meteen te herkennen?
“Volgens mij wel. Het zijn meestal lichte producten zonder veel tierlantijntjes. De focus ligt op het pure. De blauwe tinten komen ook vaak terug. Verder zijn het stevige en duurzame items.”
Hoe verloopt het ontwerpproces?
“Onze ontwerpers experimenteren vooral veel, in team of alleen. Ze vertrekken vanuit ervaring met het materiaal: hard porselein op hoge temperatuur gebakken, dat gemiddeld nog ca. 17% krimpt. Ze kennen dus de beperkingen en mogelijkheden. Maar elke ontwerper is verder redelijk vrij in zijn creaties. Onze werkwijze vraagt ook om tijd en geduld. Elk item wordt immers handgemaakt en daar zijn telkens 17 handelingen voor nodig.”
Volgen jullie trends?
“Helemaal niet. We zijn liever trendsetter. Natuurlijk luisteren we wel naar de wensen van onze klanten. Als er bijvoorbeeld vaak gevraagd wordt naar pakweg een grotere kan of kommen in meer formaten, dan maken we daar werk van. Maar kijken wat er ‘in’ is en ons daarop baseren? Dat doen we niet.”
Is Studio Pieter Stockmans sterk geëvolueerd doorheen de jaren?
“Onze ontwerpen uit de jaren 80 en 90 doen het nu erg goed. Een stuk uit die tijd ziet er nu helemaal niet gedateerd uit. Heel wat mensen combineren dan ook oudere items met nieuwe. Maar ik denk wel dat de focus nu nog veel meer dan vroeger op beleving ligt. Want eigenlijk maakt servies deel uit van ieders herinneringen. Momenten met je gezin, familiefeesten, gezellige avonden … Zeker sinds corona, merken we dat onze particuliere klanten dat meer en meer beseffen en dus echt willen investeren in een degelijk, mooi servies.”

Op welk design ben je het meest trots?
“Dat is een lastige vraag. Ik ben gewoon trots op het feit dat mensen onze producten gebruiken. Dat ze ervan genieten. Of het nu als chef of bij je thuis is. In die zin is elk ontwerp dus even waardevol voor ons.”
Wat is de kracht van zo een dergelijk uniek item in huis?
“Met onze items zorg je niet voor een traditioneel gedekte tafel. De vormgeving is net wat anders. En je weet dat je er een leven lang van kan genieten. Zelfs als er toch iets breekt, of je gezin breidt uit, kan je makkelijk één of enkele stuks bijbestellen. Ook als ze geen deel meer uitmaken van onze huidige collectie. Je geeft ze door aan je kinderen en ze symboliseren samenzijn. Dat is trouwens een van de redenen dat ik de zaak jaren geleden overnam: het feit dat we meeschrijven aan levensverhalen, dat we geen wegwerpartikelen creëren.”
Wat zijn jullie ambities?
“Ik hoop op termijn meer toepassingen in de architectuur te realiseren. Denk maar aan tegeltjes, figuurtjes en andere elementen op gevels, zoals je dat in de art-decostijl vroeger zag. Hardporselein is daar het ideale materiaal voor: niet poreus, stevig en het verkleurt niet. Het lijkt me een mooie manier om je woning persoonlijkheid te geven.”