Terug naar overzicht

Waarom totaalrenovatie een slim idee is

dinsdag 2 april 2019

Een bestaande woning van kelder tot dak renoveren in plaats van een nieuwe te bouwen? Daar valt heel wat voor te zeggen. En niet alleen omdat er vanaf 2040 geen open ruimte meer mag worden verkaveld. Een overzicht van de voordelen. 

Gunstige aankoopprijs

Hoewel de vastgoedprijzen in stijgende lijn gaan, is een woning kopen nog altijd voordeliger dan een woning bouwen. Je bespaart gemiddeld 20 tot 25 procent. Vergis je evenwel niet: ook bestaande woningen worden duurder. Vorig jaar betaalde je al 4,8 procent meer dan in 2017 (studie KULeuven en ERA). Vooral voor energiezuinige huizen (met een EPC-waarde tussen 100 en 199) moet je meer budget uittrekken. De vraagprijs voor woningen met een slechtere energieprestatie (tussen 400 en 499) ligt een stuk lager en dat biedt interessante opportuniteiten voor wie wil renoveren. 


Lagere registratiekosten

Bovenop de aankoopprijs van je woning komen er een pak extra kosten. Van het ereloon voor de notaris en de aktekosten tot de registratierechten. Recent zijn deze laatste aangepast naar 10 procent van de totale aankoopsom. Koop je een te renoveren woning met een KI (kadastraal inkomen) lager dan 745 euro, meestal hebben die ook een minder goed EPC en ligt de vraagprijs dus lager, dan betaal je slechts 5 procent.


Een huis met een verhaal

Vooral in de steden, maar ook in landelijke gemeenten, staan er heel wat oudere woningen. Ze voldoen niet meer aan de normen van vandaag, maar ademen nog altijd de stijl van vroeger uit. Met een totaalrenovatie kan je dat karakter, die ziel van de woning zorgvuldig bewaren en tegelijk de woning comfortabel uitbouwen volgens jouw wensen. 


Renoveren gaat vooruit

Gemiddeld mag je voor een nieuwbouw 1,5 tot 2 jaar rekenen (van de bouwaanvraag tot de oplevering). Een renovatie gaat sneller. Met een totaalaannemer die alles voor jou regelt (vergunningen, planning, werfcoördinatie …) kan je, afhankelijk van de omvang van de werken, al binnen het jaar verhuizen. 

Alles-in-één = verstandiger

Denk je eraan te renoveren, dan komt een totaalrenovatie naar timing en budget vaak voordeliger uit. Als je de elektriciteit moet vernieuwen, is het misschien ook het moment om de verwarming en het sanitair aan te pakken, de ruimtes anders in te delen, muren te isoleren en het schrijnwerk te vervangen. Als je alles in één keer vakkundig laat renoveren, bespaart je dat achteraf gegarandeerd een hoop werk. Bovendien voorzien stad of gemeente, de Vlaamse overheid en netbeheerders premies als je grondig (en energiezuinig) verbouwt. Kijk dus zeker op premiezoeker.be of check de subsidiemodule op energiesparen.be.