Terug naar overzicht

Voorwaarden voor sloop- en heropbouwpremie versoepeld

dinsdag 13 augustus 2019

Renoveren of nieuwbouw? Met de nieuwe sloop- en heropbouwpremie combineer je de twee: starten met een propere lei, maar genieten van de 6% btw of een slooppremie van 7500 euro. Wij leggen het even uit!

Zo was het vroeger

Wie zijn woning wil aanpassen aan de huidige energienormen doet er soms beter aan om van nul te beginnen. De woning afbreken en een nieuwe zetten, is bovendien vaak financieel interessant. In 13 Vlaamse steden genoot je al een tijdje van een verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw. Daarnaast voorzag de Vlaamse overheid ook in een aparte sloop- en heropbouwpremie.

Maar… Als je niet in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas woonde, zag je het btw-voordeel aan je neus voorbijgaan. Bovendien waren de voorwaarden en de procedure om de sloop- en heropbouwpremie aan te vragen zo complex… Daarom besloot Vlaams minister van Energie Lydia Peeters in het voorjaar de regels voor de aanvraag van de premie te versoepelen.

Zo is het vandaag

Sinds 7 maart 2019 kan al wie niet in één van de 13 steden woont, veel makkelijker genieten van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. De versoepelde voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse overheid. In grote lijnen komt het erop neer dat je nu meer tijd hebt om de premie aan te vragen (3 maanden i.p.v. 1 maand) en dat wie te laat was of geen gecombineerde omgevingsvergunning voor sloop én heropbouw kon voorleggen (nog altijd verplicht!) uitstel krijgt tot en met 30 september 2019 om zijn aanvraag in te dienen of te regulariseren. Dat kan online op energiesparen.be/slooppremie. Let wel: De premie geldt voor sloop- en heropbouwvergunningen die in 1 aanvraag worden ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 oktober 2019.

Plan je een totaalrenovatie en wens je advies over de aangepaste sloop- en heropbouwpremie? Laten we afspreken. Bij Victor antwoorden we graag op al je vragen.