Terug naar overzicht

RenoseeC: betaalbare renovatie van 19e-eeuwse woningen

dinsdag 10 januari 2017

Betaalbaar renoveren, dat is de baseline van RenoseeC. Dit Gentse collectief wil woningen op een budgetvriendelijke manier omtoveren tot een gezonde, energiezuinige en ecologische thuis. Hiervoor bundelt RenoseeC de krachten met totaalaannemer Victor.

VAN DE 19e NAAR DE 21e EEUW

België telt nog heel wat oudere woningen. Ze werden enkele decennia geleden gebouwd en stap voor stap opgesmukt. Charmevol zijn deze woningen zeker en vast. Maar hun energieprestaties en wooncomfort laten vaak te wensen over.
RenoseeC vormt hiervoor een oplossing.

Het concept is simpel: via een collectieve aanpak oude woningen naar de 21e eeuw brengen. Daarbij wint iedereen.

  • De bewoners, die genieten van meer comfort en een financiële meerwaarde op hun huis.
  • De buurt, waar oude gevels een opfrisbeurt krijgen. 
  • En Moeder Natuur, die haar droom van een energieneutrale stad weer een beetje dichterbij ziet komen.

MEER DAN BETAALBAAR RENOVEREN

Renoveren is geen nieuwigheid in België. Maar RenoseeC doet meer. Men zorgt namelijk ook voor bijkomende administratieve en juridische ondersteuning. Want hoe je het draait of keert: “Renoveren blijft een complex proces”,  zegt Eva Heuts van RenoseeC.

De diepteanalyse is een mooi voorbeeld van deze aanpak. Bij deze extra dienstverlening wordt de woning grondig geanalyseerd. Het resultaat gieten we in een reeks adviezen om de investering optimaal te laten renderen. Uiteraard altijd met aandacht voor de wensen en behoeften van de bewoners.

VERLOOP VAN HET PROJECT

Het project ging van start in 2014. Toen werd bij 80 woningen in de wijk Dampoort-Sint-Amandsberg een gratis woonscan uitgevoerd. 37 ervan werden onderworpen aan een diepteanalyse.
Na enkele maanden plannen werd in oktober 2016 met de eerste fase van de werken gestart. Victor renoveert vier woningen, die in maart 2017 klaar zijn. Nadien volgt fase twee, waarbij nog eens 15 woningen onder handen worden genomen.

Voor Victor is dit een leuke uitdaging. Directeur Wim Vriesacker licht toe: “Victor is bijzonder blij met deze aanbesteding. Dankzij onze jarenlange expertise en onze relatie met Durabrik en EcoPuur hebben we het volste vertrouwen gekregen van RenoseeC.”