Terug naar overzicht

Verhuizen of thuis blijven wonen tijdens een renovatie?

dinsdag 21 mei 2019

To stay or not to stay? That’s the question. Afhankelijk van hoe ingrijpend een totaalrenovatie is, zal de ene kiezen om thuis te blijven wonen terwijl de andere liever een tijdje andere oorden opzoekt. We zetten enkele scenario’s op een rijtje.

Home sweet home

De ideale en goedkoopste oplossing is natuurlijk gewoon thuisblijven, maar… dan moet alles wel meezitten. Zijn de renovatiewerken eerder beperkt – verbouw je bijvoorbeeld alleen de benedenverdieping en moet er niet al te veel worden uitgebroken? Beschik je over voldoende extra ruimte waar je in relatief comfortabele omstandigheden kan leven? Hoeveel personen moeten er tijdelijk elders in de woning ‘kamperen’? En hoe lang? Toch zaken waar je best eerst even bij stilstaat en met je renovatieadviseur over praat. Want ook al vertrouw je erop dat de stielmannen jouw privacy respecteren en valt het wel mee met stof en vuil… een verbouwing zet je huis altijd een beetje op z’n kop. Maar dat het kan, bewijzen Inge en Alex uit Kessel-Lo. Zij lieten hun benedenverdieping grondig vernieuwen, terwijl ze een jaar met de kinderen boven logeerden. Hier zie je hun project.

Woning huren

Afhankelijk van je budget kan je ook een woning of appartement huren tijdens de werken. Zeker bij een grondige make-over is dat een aanrader als je niet elke dag op een bouwwerf wil thuiskomen en je deze hectische periode zonder extra stress wil beleven. Omdat bij een totaalrenovatie de timing goed wordt gerespecteerd, kan je de huurtijd nauwkeurig inschatten (en beperken). Eén aannemer coördineert immers alle werken, controleert de planning en zorgt dat alle vakmannen elkaar vlot opvolgen. Je weet dus op voorhand hoe lang je elders onderdak zal moeten zoeken. Je renovatieadviseur kan je ook hier op weg zetten, zoals bij Jean-Pierre en Anne-Marie uit Tielt. Zij huurden voor de duur van hun renovatie een woning in de buurt. Bekijk hier hun project. Greet en Jan uit Deinze deden hetzelfde. Dit is hoe hun nieuwe thuis er vandaag uitziet.

Naar familie of vrienden

Een budgetvriendelijker alternatief voor huren is ten slotte enkele maanden bij familie of vrienden intrekken. Maak dan wel duidelijke afspraken met elkaar. De vaste timing en strakke planning van een totaalrenovatie helpen je alvast om de gastvrijheid – en de vriendschap – niet te zwaar op de proef te stellen.

Benieuwd welke oplossing Victor in jouw geval zou aanraden? Laten we afspreken, zo krijg je meteen een idee van de (verhuis)plannen die we voor jou in petto hebben.