Dit zijn de voordelen
Zo’n keukeneiland komt het best tot zijn recht in een open keuken of in een grotere ruimte. Je hebt er wel wat plaats voor nodig. Daar krijg je dan wel veel voor terug, zoals extra werkruimte, altijd handig, zeker als je graag met meerdere mensen tegelijk in de keuken staat. Ook de extra bergruimte is een troef. Bovendien vormt je kookeiland de verbinding of net de scheiding tussen keuken en living. En natuurlijk is het grootste voordeel dat het dé plek is waar iedereen graag rondhangt, zeker als er iets lekkers op tafel staat.

Tip 1: Eiland of schiereiland? Kies uit 6 soorten
Ga je voor een losstaand keukeneiland of anker je het vast aan een muur, dan heb je een schiereiland. Dat neemt doorgaans minder ruimte in beslag en is dus geschikter voor kleinere keukens. Om leidingen van water en elektriciteit weg te werken is dit de handigste en voordeligste optie.
Als je ervoor kiest een wasbak in je keukeneiland te integreren - even wat water nemen, iets afspoelen - en ook de vaatwasser kan erin, dan spreken specialisten van een spoeleiland.
In het kookeiland pur sang zit het kookgedeelte verwerkt. Voorzie hierbij voldoende plaats rondom het vuur om een kookpot of kom neer te zetten en het onvermijdelijke spetteren op te vangen. Natuurlijk kan je ook beide functies in het kookeiland voorzien: zowel wasbak als kookfornuis. Het is allemaal een kwestie van hoe je het liefst werkt of wat je het meest praktisch vindt.
Het kan ook zijn dat je enkel extra werkvlak wil, dan kom je uit bij een werkeiland. Daarbij is het wel handig dat je een paar stopcontacten in de buurt hebt, bv. voor de mixer of toaster. Wat dacht je van een pop-up stekkerblok?
Tip 2: Hou rekening met water en elektriciteit
In je keuze voor een van deze eilanden spelen de technieken een belangrijke rol. Hou in het achterhoofd dat de leidingen voor water en stroom bij een kookeiland onder de vloer lopen. Voor een inductieplaat heb je een speciale aansluiting nodig en meestal een uitbreiding van de zekeringenkast. Daar houdt je aannemer of interieurarchitect uiteraard rekening mee.
Tip 3: Ga voor helder of sfeervol licht
De juiste verlichting op het juiste moment is key. Als je voor dimbaar licht kiest, heb je zowel bij het koken als bij gezellige momenten het geschikte licht. Of je nu spotjes kiest, dan wel hanglampen: zorg dat je je hoofd niet stoot en dat de lampen afwasbaar zijn.
Hier lees je waarom goede verlichting zo waardevol is.

Tip 4: Krant en koffie aan je keukeneiland
Wil je ook een zitgedeelte aan je kookeiland? Ideaal voor een snel ontbijt met de kinderen. Ook voor het vieruurtje en huiswerk is dit de geliefkoosde plek. En heb je een thuiswerkdag, dan is dit je stek, liefst met zicht op de tuin. Ook hier beslis jij of het een hoge dan wel een normale tafelhoogte wordt. Gezellige stoelen of bijpassende barkrukken maken het plaatje volledig.
Tip 5: Weinig ruimte? Alles op wieltjes
Is je ruimte te klein om uit te pakken met een keukeneiland, dan kan je gaan voor een tafel of buffetkast. Een oude beenhouwerstafel of industrieel rek geven meteen karakter aan je keuken. Met wielen eronder kan je ze verrijden naar waar je wil. Geef je een feest of wil je dansen in je keuken? Dan rol je ze gewoon aan de kant. Of naar buiten in de zomer, dan heb je meteen een simpele buitenkeuken.
Nood aan inspiratie voor jouw keukenrenovatie? We helpen je graag op weg.

Deze woning in Kessel-Lo kreeg een grondige facelift. De keuken is nu een van de fijnste plekken om neer te ploffen met het gezin en samen te komen met vrienden.