Trends

Wat zijn de voordelen van een keukeneiland?

Een kookeiland is het kloppende hart van je keuken: je ploft er je boodschappen op neer en maakt er eten klaar. Je zit eraan voor een snel ontbijt, huis- of thuiswerk. En met gedimde lichten verandert het eiland in een gezellige aperoclub die de chef-kok gezelschap houdt. Wil je er een met of zonder spoelbak en kookvuur, een zitgedeelte met hoge krukken of eentje op wielen? We geven je de voordelen én 5 tips mee om jouw ideale keukeneiland te ontdekken.

<CR:core_head_title />

Dit zijn de voordelen


Zo’n keukeneiland komt het best tot zijn recht in een open keuken of in een grotere ruimte. Je hebt er wel wat plaats voor nodig. Daar krijg je dan wel veel voor terug, zoals extra werkruimte, altijd handig, zeker als je graag met meerdere mensen tegelijk in de keuken staat. Ook de extra bergruimte is een troef. Bovendien vormt je kookeiland de verbinding of net de scheiding tussen keuken en living. En natuurlijk is het grootste voordeel dat het dé plek is waar iedereen graag rondhangt, zeker als er iets lekkers op tafel staat.

Renovatie keukeneiland

Tip 1: Eiland of schiereiland? Kies uit 6 soorten

Ga je voor een losstaand keukeneiland of anker je het vast aan een muur, dan heb je een schiereiland. Dat neemt doorgaans minder ruimte in beslag en is dus geschikter voor kleinere keukens. Om leidingen van water en elektriciteit weg te werken is dit de handigste en voordeligste optie.

Als je ervoor kiest een wasbak in je keukeneiland te integreren - even wat water nemen, iets afspoelen - en ook de vaatwasser kan erin, dan spreken specialisten van een spoeleiland.

In het kookeiland pur sang zit het kookgedeelte verwerkt. Voorzie hierbij voldoende plaats rondom het vuur om een kookpot of kom neer te zetten en het onvermijdelijke spetteren op te vangen. Natuurlijk kan je ook beide functies in het kookeiland voorzien: zowel wasbak als kookfornuis. Het is allemaal een kwestie van hoe je het liefst werkt of wat je het meest praktisch vindt.

Het kan ook zijn dat je enkel extra werkvlak wil, dan kom je uit bij een werkeiland. Daarbij is het wel handig dat je een paar stopcontacten in de buurt hebt, bv. voor de mixer of toaster. Wat dacht je van een pop-up stekkerblok?

Tip 2: Hou rekening met water en elektriciteit


In je keuze voor een van deze eilanden spelen de technieken een belangrijke rol. Hou in het achterhoofd dat de leidingen voor water en stroom bij een kookeiland onder de vloer lopen. Voor een inductieplaat heb je een speciale aansluiting nodig en meestal een uitbreiding van de zekeringenkast. Daar houdt je aannemer of interieurarchitect uiteraard rekening mee.

Tip 3: Ga voor helder of sfeervol licht

De juiste verlichting op het juiste moment is key. Als je voor dimbaar licht kiest, heb je zowel bij het koken als bij gezellige momenten het geschikte licht. Of je nu spotjes kiest, dan wel hanglampen: zorg dat je je hoofd niet stoot en dat de lampen afwasbaar zijn.

Hier lees je waarom goede verlichting zo waardevol is.

Keuken renovatie landelijk klassiek

Tip 4: Krant en koffie aan je keukeneiland

Wil je ook een zitgedeelte aan je kookeiland? Ideaal voor een snel ontbijt met de kinderen. Ook voor het vieruurtje en huiswerk is dit de geliefkoosde plek. En heb je een thuiswerkdag, dan is dit je stek, liefst met zicht op de tuin. Ook hier beslis jij of het een hoge dan wel een normale tafelhoogte wordt. Gezellige stoelen of bijpassende barkrukken maken het plaatje volledig.

Tip 5: Weinig ruimte? Alles op wieltjes

Is je ruimte te klein om uit te pakken met een keukeneiland, dan kan je gaan voor een tafel of buffetkast. Een oude beenhouwerstafel of industrieel rek geven meteen karakter aan je keuken. Met wielen eronder kan je ze verrijden naar waar je wil. Geef je een feest of wil je dansen in je keuken? Dan rol je ze gewoon aan de kant. Of naar buiten in de zomer, dan heb je meteen een simpele buitenkeuken.

Nood aan inspiratie voor jouw keukenrenovatie? We helpen je graag op weg.

Keuken renovatie

Deze woning in Kessel-Lo kreeg een grondige facelift. De keuken is nu een van de fijnste plekken om neer te ploffen met het gezin en samen te komen met vrienden.

Ontdek de realisatie

Lees verder

5 interieurtrends voor 2022
Trends

5 interieurtrends voor 2022

Ga je je huis verbouwen? Het moment om ook je interieur een upgrade te geven. Maar wat zijn de nieuwste interieurtrends voor dit jaar? We vroegen het aan Nathalie Coppens, interieurarchitecte bij Victor.

Nu lezen
Met Zita door je interieur: tips voor 2023
Trends

Met Zita door je interieur: tips voor 2023

Hoe richten we onze woningen in anno 2023? Aan welke kleuren en materialen geven we de voorkeur? Interieurarchitecte Zita Verwimp overloopt voor ons de laatste trends.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group