Trends Interview

Tien voor tuin

Dat de duurzame trend ook zijn sporen nalaat in landschapsarchitectuur hoeft niet te verwonderen. Maar heeft ook de lockdown de tuinontwerpen en -wensen beïnvloed? Hoe zien trendy tuinen eruit anno 2021?

We staken ons licht op bij twee experts ter zake.

<CR:core_head_title />

Wat zijn de trends voor 2021?

Kristof van den Bouwhuysen, zaakvoerder Vitalis: “Qua materialen en planten zie ik niet echt een trend, maar het is wel opmerkelijk drukker in onze sector. Mensen spenderen meer tijd thuis en willen daar beter op voorbereid zijn. Ze willen daarbij wat meer comfort dan vroeger: poolhouses, sauna’s, zwembaden…”

Dominic Christiaens, zaakvoerder otium: “Extra tuinkamers zijn zeker meer in trek, dikwijls met veel raampartijen. Ideaal om tijd door te brengen met het gezin, om te telewerken of om feestjes te organiseren. Er is duidelijk ook meer vraag naar meer zitelementen, een zwembad en een leuke plek om een vuurtje te maken buiten. Over het algemeen merk ik wel dat mensen hun budget voor hun tuin wat optrekken omdat ze minder uitgeven aan reizen en meer dan ooit het voordeel inzien van een aangename buitenplek.”


Merk je verschillen op met vroeger?

Dominic: “De focus op biodiversiteit is nu meer van belang. Heel wat mensen willen meststoffen en pesticiden vermijden en ze denken verder dan een groot gazon. Door een correcte combinatie van planten en bomen krijg je vanzelf minder last van plagen. Zodat bijvoorbeeld de lieveheersbeestjes de bladluizen opruimen.”

“Daarnaast moeten we ook wel de tuinen meer afstemmen op het drogere klimaat. In eerste instantie gaan we natuurlijk voor inheemse planten, maar dikwijls vullen we dat uit noodzaak aan met uitheemse soorten. Die kunnen gewoonweg beter tegen hitte en droogte.”

Kristof: “Als je een tuin wil die beter bestand is tegen de klimaatopwarming zijn bijvoorbeeld de steeneik en de Portugese laurier slimme keuzes. Natuurlijk werken we graag met inheemse planten – ook voor vergunningen bij grote projecten is dat nodig – maar ik vrees dat dat in de toekomst niet houdbaar blijft. De natuur verandert stilaan.”

Hoe geniet je van een tuin het hele jaar rond?

Dominic: “Als je een tuin goed inricht, kan je er zeker 10 maanden per jaar volop van genieten. Spelen met kleuren is leuk door bomen of struiken met een andere bladverkleuring, andere bloeiperiode of kleur van bessen te kiezen. Zo heb je in elk seizoen wat kleurrijks om naar te kijken. En een waterpartij blijft een meerwaarde voor je buitenruimte. Oké, je neemt een stukje van je gazon af maar vergeet niet dat water door de spiegeling ook ruimtegevoel teruggeeft.”


Heb je tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin?

Kristof: “Bloemenweides zijn een strak plan, zeker als je een grote tuin hebt. Je kan een leuke combinatie maken met gras voor hooiland, korenbloemen en papavers. Dergelijk grasveld moet maar enkele malen per jaar gemaaid zijn. En wat brutalisme kan geen kwaad. Onkruid of mos kan op sommige plekken best mooi zijn. Laat de natuur de natuur zijn. En als je het onkruid toch wil verwijderen, denk dan eens aan alternatieven als amino- of vetzuren, of gasbranders. Vergif is nergens voor nodig.”

Lees verder

Wie slim verbouwt, maakt duurzame keuzes
Interview

Wie slim verbouwt, maakt duurzame keuzes

Duurzame inspanningen leveren bij een verbouwing, het is cruciaal. Evelien van Kemenade, duurzaamheidscoördinator bij Camino, de overkoepelende groep waartoe Victor behoort, vertelt ons er meer over.

Nu lezen
Een nieuwe uitdaging voor kersvers bouwadviseur Bart Heijnens
Interview

Een nieuwe uitdaging voor kersvers bouwadviseur Bart Heijnens

Half augustus ging Bart Heijnens aan de slag als bouwadviseur bij Victor. Een heuse carrièreswitch. Hoe die ommezwaai hem bevalt? Dat vertelt hij ons graag.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group