“Wat de KonMari-methode zo uniek maakt, is dat je bij het opruimen focust op wat er goed is. En dus niet op wat er slecht is en weg moet. Alle spullen waar je blij van wordt, houd je bij. Zaken waar je niet meer blij van wordt, mogen weg.
Een belangrijk principe van de methode is ook dat je opruimt per categorie van spullen. En niet per kamer of kast. Op die manier behoud je beter het overzicht op wat je bezit. En het is ook makkelijker vol te houden tot het einde.”
Het klinkt best logisch. Maar aanvoelen of een bepaald voorwerp je blij maakt, lijkt me niet altijd zo eenvoudig…
“Als je alle spullen van dezelfde categorie bij elkaar verzameld hebt, neem je ze één voor één in je handen vast en je voelt of je er blij van wordt. Je lichaam weet het eigenlijk al binnen de seconde, maar in het begin is het inderdaad niet altijd gemakkelijk om in te tunen op dat gevoel en het te leren vertrouwen. Wat dan helpt, is starten met je vijf favoriete spullen. Focus op hoe je je voelt als je ze vasthoudt. Mijn klanten omschrijven hun favoriete spullen vaak als “hier krijg ik energie van” en “dit past écht bij mij”. Terwijl ze bij andere spullen meteen beginnen zuchten en fronsen terwijl ze die vasthouden. Een andere goede vraag die je je bij het opruimen kan stellen, is: Past dit bij de persoon die ik op dit moment aan het worden ben.”
Dat leidt ons meteen tot een volgende vraag: is de methode van Marie Kondo écht zo levensveranderend als door de fervente aanhangers vaak beweerd wordt?
“De KonMari-methode gaat niet over dingen wegdoen - hoewel er doorgaans veel spullen weggaan – maar over kiezen wat mag blijven. Door te focussen op wat goed is in je leven en al het andere los te laten, krijg je meer overzicht, ruimte en rust in je huis én in je hoofd. Je leert jezelf ook beter kennen en krijgt meer voeling met waar je gelukkig van wordt. En dat heeft zijn invloed op veel facetten van het leven.”

Niet alleen komaf maken met zaken die je niet meer nodig hebt, is belangrijk binnen de filosofie van Marie Kondo. Ook aan hoe en waar je zaken opbergt, wordt veel aandacht besteed.
“Nadat je hebt gekozen welke spullen mogen blijven, ga je ze opbergen. Daarbij worden twee belangrijke principes gevolgd. Eerst en vooral berg je alle gelijksoortige spullen samen op op een hele specifieke, eigen plaats. Daardoor is het achteraf makkelijk om je huis opgeruimd te houden. Opruimen wordt dan gewoon een kwestie van de dingen terug op de juiste plaats te leggen. En ten tweede berg je alle spullen zoveel mogelijk rechtopstaand op. Zo zie je in één oogopslag wat je hebt. En je kan er gemakkelijk aan. Ook kleding kan je zo opvouwen dat ze blijft rechtstaan. Daar heeft Marie Kondo een specifieke vouwmethode voor.
Een nieuw huis is de ideale gelegenheid om een frisse start te nemen en komaf te maken met oude spullen. Heb je tips om dit goed aan boord te leggen?
“Een verhuis is inderdaad een heel goed moment om op te ruimen. Het opruimproces duurt gemiddeld drie tot zes maanden. Dus als je tijd hebt, start dan al enkele maanden voor je verhuis met opruimen. Een verhuis wordt véél eenvoudiger als alle spullen netjes gesorteerd de verhuisdoos in kunnen en in het nieuwe huis meteen in de juiste kast. Stel jezelf bij alle spullen de vraag of ze bij je nieuwe leven in je nieuwe huis passen. Wat ook een motivatie kan zijn, is de wetenschap dat gemiddeld 22 procent van de spullen die mee verhuisd worden, achteraf nooit meer uit de kast komen. Je verhuis zou dus (minstens) een kwart lichter kunnen zijn.”
En wat als je niet verhuist en toch komaf wil maken met alle rommel?
“Voor je start met opruimen, is het goed om je eerst je ideale opgeruimde leven voor te stellen. Hoe zou jou leven eruitzien als alles is opgeruimd? Hoe zouden je ochtenden veranderen? Wat doe je ’s avonds als je thuiskomt? Wat wil je graag doen met de tijd en ruimte die vrijkomt doordat je niet meer met opruimen hoeft bezig te zijn? Zijn er hobby’s die je opnieuw wil oppikken, of nieuwe gewoonten? Hoe helderder je visie, hoe gemakkelijker het tijdens het opruimen zal zijn om vol te houden en je doel te bereiken.
De KonMari-methode brengt structuur in het opruimproces, en dat geeft je een houvast. Je ruimt op per categorie van spullen. En dat doe je in een bepaalde volgorde: eerst kleding, dan boeken, dan papier, dan allerlei in subcategorieën en als laatste spullen met emotionele waarde. Die volgorde is er omdat je met kleding veel gemakkelijker kan leren voelen waar je blij van wordt, dan met bijvoorbeeld keukenspullen.”
Op welke manier kunnen mensen beroep op jou doen?
Mensen kunnen bij me terecht voor persoonlijke opruimcoaching. Een sessie duurt vijf uur en in die sessie pakken we één categorie van spullen aan. Ik help hen mee tijdens het opruimen zodat ze na de sessie meteen resultaat zien. Ik leer hen om te kiezen waar ze blij van worden, en hoe ze de spullen die blijven, kunnen opbergen.
Willen ze hun hele huis opruimen, dan kunnen ze kiezen voor een pakket van vijf of meerdere sessies. Door te kiezen voor opruimcoaching, houden ze het opruimen gemakkelijker vol zodat ze hun doelen ook echt bereiken.
Meer info op annelieseroose.be en via @annelieseroose.