Trends

Laat je inspireren door de tuintrends van 2023

De lente is weer in het land. Dan krijg je spontaan meer energie én zin om binnen én buitenklussen aan te pakken, niet? Zo is dit het ideale moment om je tuin en terras weer op te fleuren en klaar te maken voor de zonnige namiddagen en lange zomeravonden die er binnenkort weer aankomen. Inspiratie nodig? Verdiep je dan even in de tuintrends van 2023.

<CR:core_head_title />

Naturel en duurzaamheid

Het is geen verrassing: ook in buitenruimtes gaat de voorkeur alsmaar meer uit naar ecologisch verantwoorde keuzes in materialen en planten. Hoe meer groen in je tuin en op het terras, hoe beter. Voor de natuur én voor je eigen comfort.

Liefde voor de natuur

De natuur haar gang laten gaan, dat is de bedoeling. Geen strak afgelijnde borders of tuinpaden. Geen minimalistisch concept met een altijd piekfijn afgereden gazon. Wel natuurlijke vormen en een mix aan kleurrijke planten en bloemen. Denk dan aan hydrangea’s, dahlia’s, rozenstruiken, vlinderstruiken … Zelfs wat verwildering is toegestaan. Om zo ook bijen en andere insecten aan te trekken en de biodiversiteit te bevorderen.

Slimme plant- en materiaalkeuzes

Natuurlijke en milieuvriendelijke materialen zoals hout, bamboe, riet, terracotta, zeegras, natuursteen en katoen passen perfect in dit plaatje. Qua planten wordt er vooral gekozen voor soorten die goed tegen droogte en hitte kunnen zoals siergrassen en zuiderse planten: bananenplant, olijfboom, waaierpalm, Perzische slaapboom, Franse tamarisk, laurierkers … En ook grote bomen worden cruciaal: ze geven je een schaduwplek én verkoelen de omgeving. Zo creëer je een zogenaamde ‘klimaattuin’.

Je tuin op je bord

Zelf groenten, fruit, noten en kruiden telen? Het is helemaal in. En je hoeft er zelfs geen serre voor te plaatsen. Een eetbare tuin kan mooi én praktisch zijn. Uien, knoflook, venkel of prei in je borders. Fruit- of notenbomen om onder te zitten. Tijm, citroenmelisse, rozemarijn om muggen weg te houden. Maak er gerust een heerlijke en geurende tuin van!

© Vincent Sheppard

Charmant tuinmeubilair en originele accessoires

En de inrichting van je terras of balkon? Dit jaar zijn de junglevibes populair dankzij de warme tinten en kleurrijke prints. Of droom weg naar een eiland in de Middellandse Zee door te werken met assymetrische lijnen, ruwe, warme materialen en tal van keramieken bloempotten. Rust en vakantiegevoel staan in elk geval centraal.

 

Aardetinten – van bruin over oranje tot geel – doen het nog steeds goed. Maar opvallende kleuren zijn ook volop aanwezig. Zelfs je gedekte tafel ziet er vrolijk uit dankzij frisblauwe, pastelgroene, rozige of okergele items. We zien dit jaar ook veel ronde en organische vormen in het meubilair en de accessoires: ronde tafels en buitentapijten, zitzakken, afgeronde loungebanken, ...

 

Houten meubelen blijven het goed doen, maar krijgen wel stevige concurrentie van meubels met wat meer glans en een luxueus gevoel. Denk dan aan brons, koper, marmer en graniet.

Nog meer inspiratie opdoen?

Download ons nieuwe magazine

Lees verder

Ons eerste ESG-rapport
Actueel Trends

Ons eerste ESG-rapport

Bij Victor dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Als onderdeel van de Camino Group proberen we mee te bouwen aan een betere maatschappij.

Nu lezen
Condensatie en vochtproblemen vermijden bij een renovatie
Trends

Condensatie en vochtproblemen vermijden bij een renovatie

Ben je van plan om je woning te renoveren? Dan wordt het belangrijk om niet per ongeluk condensatie- of vochtproblemen te creëren door de aanpassingen die je doorvoert. Het gebeurt sneller dan je denkt. Eventueel bestaande vochtproblemen pak je best ook meteen aan. Hoe je die kan ontdekken leer je ook in dit artikel.

Nu lezen
Download gratis magazine

Download ons magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group