Trends Lifestyle Interview

De tijdloze warmte van Lloyd Loom

Sterk. Zacht. Gezellig. Comfortabel. Elegant. Vincent Sheppard, wereldwijd marktleider in de productie van Lloyd Loom-meubilair, weet precies over welke kwaliteiten hun producten moeten beschikken. Het bedrijf biedt uniek en duurzaam designmeubilair aan met uitzonderlijk zitcomfort, geproduceerd in hun fabriek in Indonesië, een land met een gekende weverstraditie. We spraken met CEO Coralie Claeys.

<CR:core_head_title />

Hoe ontstond Vincent Sheppard?

“Aan het begin van de jaren 90 was er een heuse revival van dit type meubels. En ook wijzelf waren gecharmeerd door de elegantie en duurzaamheid van Lloyd Loom. Dus besloten we een eigen bedrijf op te richten, in eerste instantie om de klassiekers weer aan te bieden. Maar na amper 3 jaar besloten we ons toe te leggen op ontwerp en productie van hedendaagse exemplaren. En intussen bieden we ook een outdoorcollectie aan.”

Lloyd Loom Vincent Sheppard

Wat houdt de Lloyd Loom-techniek precies in?

“Het gaat om een techniek bedacht in 1917 in de VS door Marshall Burns Lloyd. Wegens een gebrek aan rotan, zocht hij toen een alternatief. Het resultaat bleek erg sterk en comfortabel. We wikkelen Kraft-papier rond een metaaldraad en weven er grote matten mee. Dat weefsel bevestigen we aan frames van hout of rotan. Wij combineren dus authentiek vakmanschap met nieuwedesigns, materialen en afwerkingen.”

 

Wat is de kracht van een Lloyd Loom-meubelstuk in huis?

“Het straalt een erg specifieke warmte uit en maakt elk interieur gezellig, zeker in combinatie met aangename verlichting, tapijten en kussens. Het nodigt uit om te genieten en te ontspannen. En je voélt de passie voor het vak en de kwaliteit in elk product. Ik denk verder ook dat de specifieke structuur van tel is. Want het is altijd aangenaam om voor je inrichting met verschillende texturen te werken. Ik ben ervan overtuigd dat deze meubels in elke woning kunnen werken. Zelfs een strak interieur kan een charmante eyecatcher gebruiken.”

Buiten lounge Vincent Sheppard

Het is ook een manier om je tuininrichting meer karakter te geven.

“Absoluut. De modellen Roy Cocoon, Frida Lounge en Tika bijvoorbeeld zijn leuke en unieke stukken die naadloos de sfeer van binnen naar buiten brengen. Daarmee volgen we niet zomaar de trends, voor ons was het een natuurlijke evolutie om die link tussen in-en outdoor te leggen. We werken daarvoor wel met andere materialen en een andere techniek. Daarbij kan je dan een kussen in een stof en kleur naar wens kiezen, ook weer aangepast voor buiten maar met een indoorgevoel.

Comfort is natuurlijk een belangrijke factor. Hoe garanderen jullie dat?

“Ergonomie speelt inderdaad een grote rol in het designproces. We laten elk model en elk kussen testen door mannen en vrouwen van verschillende posturen en dat voor de specifieke doeleinden. Een loungezetel zit natuurlijk anders dan een diningstoel. We willen zeker zijn dat er voldoende ondersteuning is, dat het kussen de ideale dikte heeft, enzovoorts.”

Tuintafel en stoelen Vincent Sheppard

Waar halen jullie de inspiratie voor nieuwe ontwerpen?

“We bedenken nooit vooraf een thema voor onze collectie. Het werkt voor ons omgekeerd: we krijgen een ingeving en bedenken dan het thema. Die ideeën komen spontaan: op reis, tijdens gesprekken met klanten, collega’s of vrienden, thuis ... Daarnaast werken we ook samen met externe designers omdat hun frisse blik ons wel bevalt. Zo verzekeren we voldoende vernieuwing, maar wel steeds op basis van ons DNA.”

Vincent Sheppard design stoel

Jullie leggen de nadruk op duurzaam werken. Hoe pakken jullie dat aan?

“Van bij het begin besloten we vooral met natuurlijke materialen te werken. Zo verkiezen we waar mogelijk rotan in plaats van gestoomde beuk. Want rotan groeit binnen het jaar terug. Maar we vinden ook dat je als bedrijf een verantwoordelijkheid hebt die verder gaat dan je product zelf. Dus staan we stil bij de consumptie van grondstoffen, recyclage, gebruik van ecologische producten. We staan er ook op de Europese normen toe te passen in onze fabriek in Indonesië.”

 

Op zoek naar meer inspiratie?

Ontdek renovatietrends, getuigenissen, realisaties en meer in ons Victor magazine.

Download het magazine hier

Lees verder

Elegant raffinement recht uit de natuur
Trends

Elegant raffinement recht uit de natuur

Tijdloos, authentiek en duurzaam. Dat is wel het minste wat je kan zeggen over natuursteen. Unieker dan dit wordt het niet. Het is het perfecte materiaal om je woning karakter te geven. We spraken met Laurence Roelens, Marketing Manager bij Brachot, gekend van Beltrami (tegels) en Brachot Surfaces (platen), over de pracht en kracht van natuursteen.

Nu lezen
Opruimen met Marie Kondo
Trends

Opruimen met Marie Kondo

Het geheim achter de hype Een rustig en opgeruimd leven… We dromen er allemaal van. En toch is het voor velen een struikelblok. De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo maakte van opruimen een levensstijl. Op korte tijd groeide haar KonMari-methode uit tot een internationale hype en mede door haar boeken en Netflix-series is ze niet meer uit het leven van veel fanatieke opruimers weg te denken.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine van 2023

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren:

  • We maken je wegwijs in het proces van duurzaam (ver)bouwen.
  • Je bent te gast in 3 prachtige realisaties en leest de unieke klantenverhalen achter deze projecten.
  • Maak kennis met enkele collega’s die een verhelderende blik werpen op onze werkwijze en op onze aanpak van renovatie- en nieuwbouwprojecten.
  • Ga op zoek naar design van eigen bodem en ontdek 4 Belgische design hotspots.
  • Laat je inspireren door onze liefde voor stijlvolle en duurzame materialen en kom meer te weten over wijn en porselein van Belgische bodem.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group