Trends Lifestyle Interview

De tijdloze warmte van Lloyd Loom

Sterk. Zacht. Gezellig. Comfortabel. Elegant. Vincent Sheppard, wereldwijd marktleider in de productie van Lloyd Loom-meubilair, weet precies over welke kwaliteiten hun producten moeten beschikken. Het bedrijf biedt uniek en duurzaam designmeubilair aan met uitzonderlijk zitcomfort, geproduceerd in hun fabriek in Indonesië, een land met een gekende weverstraditie. We spraken met CEO Coralie Claeys.

<CR:core_head_title />

Hoe ontstond Vincent Sheppard?

“Aan het begin van de jaren 90 was er een heuse revival van dit type meubels. En ook wijzelf waren gecharmeerd door de elegantie en duurzaamheid van Lloyd Loom. Dus besloten we een eigen bedrijf op te richten, in eerste instantie om de klassiekers weer aan te bieden. Maar na amper 3 jaar besloten we ons toe te leggen op ontwerp en productie van hedendaagse exemplaren. En intussen bieden we ook een outdoorcollectie aan.”

Lloyd Loom Vincent Sheppard

Wat houdt de Lloyd Loom-techniek precies in?

“Het gaat om een techniek bedacht in 1917 in de VS door Marshall Burns Lloyd. Wegens een gebrek aan rotan, zocht hij toen een alternatief. Het resultaat bleek erg sterk en comfortabel. We wikkelen Kraft-papier rond een metaaldraad en weven er grote matten mee. Dat weefsel bevestigen we aan frames van hout of rotan. Wij combineren dus authentiek vakmanschap met nieuwedesigns, materialen en afwerkingen.”

 

Wat is de kracht van een Lloyd Loom-meubelstuk in huis?

“Het straalt een erg specifieke warmte uit en maakt elk interieur gezellig, zeker in combinatie met aangename verlichting, tapijten en kussens. Het nodigt uit om te genieten en te ontspannen. En je voélt de passie voor het vak en de kwaliteit in elk product. Ik denk verder ook dat de specifieke structuur van tel is. Want het is altijd aangenaam om voor je inrichting met verschillende texturen te werken. Ik ben ervan overtuigd dat deze meubels in elke woning kunnen werken. Zelfs een strak interieur kan een charmante eyecatcher gebruiken.”

Buiten lounge Vincent Sheppard

Het is ook een manier om je tuininrichting meer karakter te geven.

“Absoluut. De modellen Roy Cocoon, Frida Lounge en Tika bijvoorbeeld zijn leuke en unieke stukken die naadloos de sfeer van binnen naar buiten brengen. Daarmee volgen we niet zomaar de trends, voor ons was het een natuurlijke evolutie om die link tussen in-en outdoor te leggen. We werken daarvoor wel met andere materialen en een andere techniek. Daarbij kan je dan een kussen in een stof en kleur naar wens kiezen, ook weer aangepast voor buiten maar met een indoorgevoel.

Comfort is natuurlijk een belangrijke factor. Hoe garanderen jullie dat?

“Ergonomie speelt inderdaad een grote rol in het designproces. We laten elk model en elk kussen testen door mannen en vrouwen van verschillende posturen en dat voor de specifieke doeleinden. Een loungezetel zit natuurlijk anders dan een diningstoel. We willen zeker zijn dat er voldoende ondersteuning is, dat het kussen de ideale dikte heeft, enzovoorts.”

Tuintafel en stoelen Vincent Sheppard

Waar halen jullie de inspiratie voor nieuwe ontwerpen?

“We bedenken nooit vooraf een thema voor onze collectie. Het werkt voor ons omgekeerd: we krijgen een ingeving en bedenken dan het thema. Die ideeën komen spontaan: op reis, tijdens gesprekken met klanten, collega’s of vrienden, thuis ... Daarnaast werken we ook samen met externe designers omdat hun frisse blik ons wel bevalt. Zo verzekeren we voldoende vernieuwing, maar wel steeds op basis van ons DNA.”

Vincent Sheppard design stoel

Jullie leggen de nadruk op duurzaam werken. Hoe pakken jullie dat aan?

“Van bij het begin besloten we vooral met natuurlijke materialen te werken. Zo verkiezen we waar mogelijk rotan in plaats van gestoomde beuk. Want rotan groeit binnen het jaar terug. Maar we vinden ook dat je als bedrijf een verantwoordelijkheid hebt die verder gaat dan je product zelf. Dus staan we stil bij de consumptie van grondstoffen, recyclage, gebruik van ecologische producten. We staan er ook op de Europese normen toe te passen in onze fabriek in Indonesië.”

 

Op zoek naar meer inspiratie?

Ontdek renovatietrends, getuigenissen, realisaties en meer in ons Victor magazine.

Download het magazine hier

Lees verder

Haast je naar deze belgische hotspots
Lifestyle

Haast je naar deze belgische hotspots

Er even tussenuit? We tippen je alvast enkele wonderlijke plekken die zeker op je to-dolijst thuishoren. Op en top Belgisch, met een tikkeltje buitenland.

Nu lezen
5 interieurtrends voor 2022
Trends

5 interieurtrends voor 2022

Ga je je huis verbouwen? Het moment om ook je interieur een upgrade te geven. Maar wat zijn de nieuwste interieurtrends voor dit jaar? We vroegen het aan Nathalie Coppens, interieurarchitecte bij Victor.

Nu lezen
Download gratis nieuw magazine

Download ons nieuw magazine

Ontdek hier het nieuwe Victor-magazine en laat je inspireren.

Download gratis nieuw magazine

© 2023 Victor is een merk van de Camino Group