Terug naar overzicht

TREND: Allemaal Japandi!

woensdag 10 april 2019

Interieurtrends zijn zoals de seizoenen. Ze komen en gaan. Terwijl Scandinavië lang de toon zette met hygge, waaien vanuit het Verre Oosten al nieuwe trends de woonkamer binnen: ikigai en wabi sabi. Tijd om je Japans bij te schaven?

Gezellig hygge

Je lekker met een wollen dekentje en een tas thee in de zetel nestelen na een lange werkdag. Da’s typisch hygge. Genieten van zalig niksdoen en gezellig samenzijn met je dichtste vrienden in een warm interieur. Alles is in perfecte harmonie. Zachte, neutrale (pastel)tinten en houten meubels creëren een intieme, knusse en relaxte sfeer. Kaarsje aan, muziekje op, comfortfood bij de hand en… weg is de stress. Het maakt een mens gelukkig. Of toch niet helemaal, want met ikigai is er vanuit Japan een nieuwe trend in opmars.
Werken aan geluk
Waar het Deense hygge je woning als een knusse gelukscocon ziet, ligt volgens ikigai het geheim van een lang en gelukkig leven in het zinvol bezig zijn. Zowat overal wordt deze levensstijl vertaald als ‘de reden waarvoor je ‘s morgens met plezier uit bed komt’. Een leuke job, een fijne hobby, een boek dat je wil lezen, een cadeau zoeken voor een vriend … Ikigai draait om het vinden van die kleine en grote dingen die betekenis geven aan je leven. Pas als je weet wat je passie is en hoe je die kan omzetten in iets zinvol, ben je volmaakt happy. En geluk is voor Japanners een werkwoord. Vergeet dus het dolce far niente gevoel van hygge. Ikigai haalt je uit je serene comfortzone en zet je aan het werk… 


Ikigai in huis

Hoe vertaalt ikigai zich in je interieur? Wel, de rust en harmonie van hygge maken plaats voor levendige kleuren, felle contrasten, donkere accenten, abstracte kunst en opvallend meubilair. Je ziet ook kleinere werkplekken opduiken in huis – een bureau waar je in alle rust kan bezig zijn, bijvoorbeeld. En dat is best logisch: de oorsprong van ikigai ligt nu eenmaal in de zen-filosofie. Je moet eerst stilstaan bij de zin van het leven, vooraleer je je leven zin kan geven. Dus rustige kleuren, daglicht en natuurlijke materialen zoals hout of bamboe (en kamerplanten!) kunnen nog altijd. 


Liever een mix?

Is hygge jouw ding of voel je toch meer voor ikigai? Uiteindelijk kies je zelf het interieur waar jij je goed in voelt. De ene stijl sluit trouwens de andere niet uit. Scandinavisch minimalisme en kleurrijke Japanse elegantie gaan mooi samen. Er is zelfs een naam voor deze, jawel, trend: Japandi. Beetje eclectisch, maar hey, we stappen ook niet elke dag met hetzelfde been uit bed!  

Niets is perfect

Ben je helemaal into Japanese lifestyle? Dan sta je vast open voor wabi sabi, letterlijk: de perfecte imperfectie. Met goud gelijmde theepotten en -kopjes. Meubels met een hoek af. Verweerde muren. Wabi sabi is meer schuin dan recht, eerder los dan vast, spontaan en authentiek tegelijk. Schoonheid is vergankelijk, en dat mag je gerust laten zien. Ook thuis.