Terug naar overzicht

Nieuw in 2017: de totaalrenovatiebonus

dinsdag 10 januari 2017

Goed nieuws! Dit jaar wordt het nog interessanter om meerdere energiebesparende maatregelen te bundelen. De Vlaamse overheid lanceert de totaalrenovatiebonus. Deze premie is geldig voor wie 3 of meer investeringen doet.

Welke woningen komen in aanmerking?

Niet alle investeringen komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Ze geldt enkel voor bestaande woningen die uiterlijk op 31 december 2005 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet of waarvoor de bouwvergunning uiterlijk op die datum werd aangevraagd.
Ook goed om te weten: de eindfactuur van de eerste investering moet in 2017 vallen. Energiebesparende maatregelen die in 2016 of vroeger werden gedaan, zijn (helaas) uitgesloten.

Combineer minstens 3 investeringen

Om te genieten van de totaalrenovatiebonus, moet je minstens drie van onderstaande energiebesparende maatregelen laten uitvoeren:

  • Plaatsing van dak –of zoldervloerisolatie
  • Aanbrengen van muurisolatie (binnen, buiten of in de spouw)
  • Plaatsing van vloerisolatie
  • Vervanging van beglazing door hoogrendementsglas
  • Installatie van warmtepomp of zonneboiler
  • Installatie van ventilatiesysteem

De werken moeten voldoen aan de voorwaarden van de gekozen premie. Voor ventilatiesystemen is er geen aparte premie, maar deze maatregel komt wel in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Lees hier alle voorwaarden na.

Bedrag van de premie

Voor eengezinswoningen bedraagt de totaalrenovatiebonus 1.250 euro.
Uiteraard ben je vrij om meer dan drie investeringen te bundelen. In dat geval zal ook de totaalrenovatiebonus stijgen:

  • 4 investeringen: 1.750 euro
  • 5 investeringen: 2.750 euro
  • 6 investeringen: 3.750 euro
  • 7 investeringen: 4.750 euro

Zo kan je de totaalrenovatiebonus aanvragen

Je kan de totaalrenovatiebonus aanvragen vanaf 1 januari 2017. De aanvraag gebeurt via jouw netbeheerder (Infrax of Eandis).
Houd er rekening mee dat er max. 5 jaar tussen de eerste en de laatste factuur van de investeringen mag zitten.

Een praktijkvoorbeeld

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de totaalrenovatiebonus is het laatste deel van dit woord: bonus. Bovenstaande bedragen worden namelijk bovenop de premies van de netbeheerder geteld.

Dit voorbeeldje zal alles duidelijk maken.

Je beslist in maart 2017 om dakisolatie te laten plaatsen door een aannemer. De 150 m² aan isolatie kost je €3.000. Omdat aan alle voorwaarden voldaan is, krijg je hiervoor een premie van €6/m² of €900.
Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Daarom kies je ook voor een ventilatiesysteem. Hiervoor wordt geen premie uitgegeven.

In 2018 heb je een aardige duit kunnen sparen. Je investeert wat spaargeld in een zonneboiler om de stijgende energieprijzen te bestrijden. De netbeheerder geeft een premie van €550/m². Voor een installatie van 3 m² krijg je dus €1.650 terug.

Begin 2019 vraag je voor deze drie investeringen een totaalrenovatiebonus aan. Die bedraagt €1.250. Samen met de premie voor de dakisolatie (€900) en de zonneboiler (€1.650) komt de totale tegemoetkoming op €3.800. Da’s mooi meegenomen, toch?