Terug naar overzicht

Dé nieuwe Vlaamse Renovatiepremie is er

vrijdag 13 november 2015

Goed nieuws voor wie renoveert. Sedert 1 december kan de nieuwe Vlaamse Renovatiepremie worden aangevraagd. Hiermee steunt de Vlaamse Overheid eigenaars die een woning van minstens 25 jaar oud willen renoveren, of een bestaand gebouw willen omvormen tot een woning. Vanaf 2017 moet je woning trouwens 30 jaar oud zijn voor een eerste aanvraag.

Renovatiepremie verdeeld over twee aanvragen

Sinds 1 december 2014 kon de renovatiepremie niet meer aangevraagd worden. Nu is bekend dat de premie gewoon een premie blijft – en geen belastingvermindering. Nieuw is wel dat de uitbetaling wordt verdeeld over twee aanvragen. Tweemaal maximaal 5.000 euro, met minimaal een jaar en maximaal twee jaar tussen de eerste en de tweede aanvraag. Het maximale bedrag van beide premies samen is nog steeds 10.000 euro.

Overgangsmaatregel

Wie net in november nog een factuur ontving van de schrijnwerker voor de nieuwe ramen hoeft niet te panikeren. Er is een overgangsmaatregel voor wie vóór 1 december een overeenkomst met een aannemer afsloot of bestellingen voor materialen heeft geplaatst. Opgepast, aanvragen binnen het oude stelsel moeten wel ingediend worden vóór 1 februari 2016.

Welke werken komen in aanmerking?

Niet alles wat je renoveert komt in aanmerking. Je renovatie moet passen binnen één van deze vier categorieën.

  • Structurele werken: funderingen, muren, draagvloeren en trappen

  • Werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer

  • Schrijnwerk aan ramen en buitendeuren

  • Werken aan technische installaties: elektrische installatie, sanitair in de badkamer en het toilet en centrale verwarming.

Ook belangrijk: per categorie kan je maximum een tegemoetkoming ontvangen van 2.500,00 euro. Enkel wie een totaalrenovatie voor ogen heeft, komt dus in aanmerking voor het totale bedrag van 10.000 euro.

Geïntegreerde renovaties

De categorieën volgen het gefaseerde ritme van veel renovatieprojecten. Het is belangrijk om de renovaties goed te integreren. Zeker nu op het vlak van energie de eisen steeds hoger worden gelegd, heb je best een duidelijk plan voor ogen. Al te vaak gebeurt het dat, op het moment dat een architect wordt aangesteld, de bouwheer op eigen houtje al werken heeft uitgevoerd.

Voorwaarden Vlaamse Renovatiepremie:

  • inkomen van de aanvrager
  • woning
  • eventuele andere eigendommen van de aanvrager
  • facturen voor de werken

Al gebruik gemaakt van vorige renovatiepremie?

Ontving de aanvrager óf de woning in de voorbije 10 jaar een renovatiepremie (oude systeem), dan kan men pas na 10 jaar opnieuw een renovatiepremie (nieuwe systeem) aanvragen. Iets wat ook telt als de vorige bewoner de jongste 10 jaar al een renovatiepremie ontvangen heeft. Kreeg je een verbeteringspremie? Dan wordt dat bedrag van je renovatiepremie afgetrokken.

Hoe aanvragen?

Download je aanvraagformulier en richt je aanvraag naar de provinciale afdeling Wonen.