Terug naar overzicht

Een verrassend licht op verlichting

woensdag 16 oktober 2019

“De ruimte en de wensen van de klant.” Vanessa van lichtspecialist Watt and More is formeel. Ook in een renovatieproject zijn dat de twee factoren die de keuze van de verlichting bepalen. Welkom in de wondere wereld van lusters, spots, leeslampen en meer. 

Functioneel of decoratief 

Verlichting kiezen is meer dan een aan/uit-verhaal. In de keuken moet het werkblad goed verlicht zijn. In de woonkamer overheerst sfeer. In de badkamer is spiegelverlichting een must. Vloerverlichting in de gang? Zeker te overwegen als je ’s nachts vlot naar het toilet wil. “De plaats zal inderdaad in grote mate het type verlichting bepalen”, beaamt Vanessa. “Maar dan nog is de keuze tussen functionele of decoratieve verlichting altijd heel persoonlijk. Luisteren naar wat de klant wil en een goed zicht krijgen op de aard van de verbouwing, de stijl, het budget … Daar begint het voor ons mee. En liefst zo vlug mogelijk. Want als alle elektriciteitswerken achter de rug zijn en de lichtpunten bepaald, is er veel minder bewegingsruimte.”  
 

Verhelderend gesprek 

“Een verbouwing legt sowieso technische en ruimtelijke beperkingen op”, gaat Vanessa verder. “Maar als we nog vóór de start samen met de klant en Victor een lichtplan kunnen opstellen, is er toch verrassend veel mogelijk. Een klassiek voorbeeld is het licht in de living. Vroeger had je daar één centraal lichtpunt, voor een luster. Dat kan in een renovatie behouden blijven, maar indien de bewoners fervente lezers zijn, bieden plafondspots of een vloerlamp misschien meer comfort. Als we dat op voorhand weten, houden we daar rekening mee en voorzien extra lichtpunten. Op tijd langskomen voor een gesprek raden we dus iedereen aan.” Of je dan al je plannen moet meebrengen? “Hoe meer informatie we hebben, hoe beter en hoe gerichter het lichtadvies zal zijn. Het laat ons ook toe om een 3D-schets te maken. Dan heeft de klant meteen een helder zicht op het resultaat.” 


Leds & trends 

Het bepalen van de verlichting vertrekt dus nooit vanuit de armatuur. “Pas als we weten wat de klant wil, kunnen we het juiste lichtadvies geven”, zegt Vanessa. “En met ruim 300 merken in ons gamma is er keuze genoeg. Elke stijl kan, van klassiek tot modern, van strak tot landelijk. Led? Ja, tegenwoordig is het bijna allemaal led. En nee, led is niet synoniem met koud licht. Je hebt het in alle mogelijke kleurtemperaturen en voor elk budget. Kom gerust langs in onze toonzaal, dan zie je het meteen”, lacht Vanessa.  

Op de vraag wat dit jaar de opvallendste verlichtingstrends zijn, is het eerste wat bij haar opkomt de groeiende populariteit van magnetische tracks. “Dat zijn profielen waarop lichtarmaturen flexibel kunnen worden bevestigd en verschoven. Handig als je een lichtpunt al eens wil verplaatsen, bijvoorbeeld in de keuken of de zitplaats”, zegt ze. “Daarnaast is er een evolutie naar rondere armaturen en organische vormen. En er worden ook steeds vaker kleuraccenten gelegd in armaturen. Warme metaaltinten en natuurlijke materialen zoals messing en marmer zijn echt in. Het geeft verbouwers nog meer de vrijheid om de verlichting te kiezen die aan hun wensen voldoet.” 

 

 3 tips van de lichtexpert 

  • Vraag lichtadvies vóór de verbouwingswerken van start gaan. 
  • Bepaal de lichtpunten en het type verlichting in functie van je levensstijl. 
  • Kies de armatuur die je graag ziet (en past in de woning).